Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Eu­rop­ski mo­ni­to­ring

Kada se objelodani izvješće izaslanstva Europskoga parlamenta, koje je protekloga tjedna tri dana boravilo u Vojvodini, istražujući motive i pozadinu prošlogodišnjih incidenata koji su uznemirili javnost, znat će se kako svijet gleda na ta zbivanja. Od toga koje će boje prevladavati u tome izvješću ovisit će i mjere koje će se poduzimati prema ovoj državi.
    Ni sama ne ulazeći u nezahvalna predviđanja, predsjedavajuća izaslanstva Doris Pack je u izjavama na konferencijama za tisak u Subotici, Novom Sadu i Beogradu rekla kako iza incidenata ne stoji država, da većina njih nije imala etničku pozadinu, da su oni u najvećoj mjeri inspirirani događajima na Kosovu u ožujku 2004., te da su vinovnici uglavnom mladi ljudi, što bi trebalo značiti da je država na kraju ipak uspjela ublažiti lošu sliku koju su joj pripremili oni koji su incidente izazivali, kao i oni koji na njih nisu odgovarajuće reagirali.
    U svakom slučaju, i prije službenog izvješća, vlast u Srbiji može biti zadovoljna, jer posljedice, bar kada su u pitanju europski parlamentarci, vjerojatno neće biti onakve kakve su se najavljivale.
    Prve reakcije u Vojvodini su različite. József Kasza, lider Saveza vojvođanskih Mađara i čovjek neosporno zaslužan za dovođenje europskog monitoringa u Pokrajinu, nezadovoljstvo je izrazio pozivom Doris Pack da »dođe živjeti u Vojvodini i tako vidi kako nacionalne manjine ovdje doista žive«. No, i pokraj toga, Kasza smatra kako je najvažnije da su europski parlamentarci bili ovdje i da se sada, poslije svega, pronađu zajednička rješenja, kako ona najpreča kratkoročna, tako i dugoročna.
    Nezadovoljstvo su izrazili i predstavnici izbjeglica, kojih u Vojvodini ima preko 200.000, a koje je u izjavama Doris Pack označila kao one koji »nisu navikli živjeti u multietničkim sredinama kakva je Vojvodina«, te da ih treba »educirati za suživot«. Regionalni odbor za pomoć izbjeglicama Vojvodine kritizirao je takav stav, smatrajući to »uvredom«, ujedno izražavajući ogorčenost što se izaslanstvo Europskoga parlamenta nije sastalo i s njihovim predstavnicima, kako bi doznalo u kakvim oni uvjetima žive kako su »natprosječno obrazovani u odnosu na domicilno stanovništvo, zato što su došli iz većih industrijskih centara i urbanih sredina«.
    Poslije svega, ostaje opor dojam da je država blamažu s incidentima mogla i morala izbjeći, jer je u javnost za ovih godinu dana otišlo toliko ružnih informacija i slika, da je sada, čak i kad bi one sve bile lažne, teško anulirati njihov efekt, prije svega na unutarnjem planu međunacionalnih odnosa.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika