Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

Četvrtak, 27. 1.

Ko­so­vo
Većina građana Srbije i Crne Gore je za podjelu Kosova. Prema rezultatima istraživanja 57 posto građana Srbije i 39 posto građana Crne Gore je za podjelu Kosova. U Srbiji 48 posto građana smatra Kosovo izgubljenim.

Tužbe
Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić izjavio je za B92 da će u idućih tjedan do dva početi emitiranje emisije na hrvatskom jeziku. On je dodao i da je zatražio povlačenje tužbe protiv urednice emisije Dušice Dulić i direktora NIU »Hrvatska riječ« Zvonimira Perušića.
Direktor RTV Novi Sad Petar Jovanović nije želio potvrditi ili demantirati ove navode. Kako je novinaru B92 prenijela njegova tajnica, Jovanović ne želi davati bilo kakve izjave na ovu temu dok se ne završi sudski postupak protiv Dulićeve i Perušića.

Aushwitz
Sirenom vlaka, simboličnim podsjećanjem na dolazak milijun i pol zatvorenika u Aushwitz, počelo je obilježavanje 60. godišnjice oslobađanja logora. U snijegom pokrivenom kompleksu nekadašnjeg logora Aushwitz-Birkenau okupili su se šefovi 25 država, visoka izaslanstva 50 zemalja i oko 10.000 gostiju – preživjelih logoraša, ruskih vojnih veterana, a na poziv Svjetskog židovskog kongresa države domaćina i mladi iz cijelog svijeta. SiCG je predstavljao veleposlanik u Poljskoj. Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je da je ustaški logor u Jasenovcu jedno od strašnih mjesta hrvatske povijesti. U izjavi za HTV povodom 60. godišnjice oslobađanja Aushwitza, Sanader je među najozloglašenije nacističke logore, pokraj Aushwvitza, Treblinke i Dahaua, stavio i Jasenovac. »Generacije rođene poslije Drugog svjetskog rata ne smiju zaboraviti taj dio povijesti i sva zla koja su se u njemu događala«, rekao je Sanader.

Petak, 28. 1.

Pre­da­ja
Prvi od četvorice srpskih generala, koje već 16 mjeseci traži Haški sud, odlučio se dragovoljno predati tom sudu. Umirovljeni vojni general Vladimir Lazarević preuzeo je optužnicu Haškog suda koja se nalazila u Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. U priopćenju Vlade Srbije se kaže da je Lazarević odluku donio tijekom razgovora s premijerom Vojislavom Koštunicom.

Aten­ta­ti
Bivši ministar policije Dušan Mihajlović tvrdi da je nedavno na njega nekoliko puta izvršen atentat. Mihajlović tvrdi kako mafija i dalje financira značajne političare i partije i dodao da će neka saznanja iz perioda poslije 5. listopada ostaviti za memoare, a nešto odnijeti sa sobom u grob. Bivši ministar policije kaže da mnogo zna, ali da još nije vrijeme da progovori.

Eu­ro­pa
U najnovijoj analizi CIA-e, SiCG, Albanija i BiH neće biti članice Eurospke Unije ni do 2020. U analizi koja se bavi predviđanjima, perspektivom i izgledom svijeta kroz petnaest godina, američka obavještajna služba procjenjuje da će se sve zemlje u okruženju, među kojima su i Hrvatska i Turska, naći u članstvu u EU, dok će Srbija i Crna Gora, zajedno s njenim južnim i zapadnim susjedima postati »slijepo crijevo« svijeta.

Subota, 29. 1.

Sa­vez
Premijer Ivo Sanader rekao je da je pozvao sve parlamentarne klubove u Hrvatskom saboru na suradnju za svojevrsni Savez za Europu, jer je ulazak Hrvatske u Europsku uniju jedan od najvažnijih nacionalno-državnih političkih ciljeva. Savez za Europu nije nikakva koalicija – ni velika HDZ-SDP niti svekolika – nego suradnja na ostvarenju strateškoga vanjskopolitičkog cilja, naglasio je Sanader.

Svećenik
Općinsko vijeće Prijepolja demantiralo je da je Vladičin dvor u Prijepolju kamenovan i da je pretučen svećenik Mileševske eparhije Jovo Andan, nego da su ga mladići samo vrijeđali i gađali grudvama.
SPC je dan ranije, na osnovi informacija koje je dobila od episkopa mileševskog Filareta, priopćila da su svećenika napali mladići muslimanske vjeroispovesti i da su ga istukli »uz najgrublje psovke i uvrede na vjerskoj i nacionalnoj osnovi«.

Da­vos
U Davosu se, u okviru Svjetskog ekonomskog foruma održavaju razgovori predstavnika bogatih i zemalja tzv. trećeg svijeta. Tema razgovora su promjena globalnih trgovinskih pravila u korist siromašnih, o čemu se spore nerazvijene i razvijene zemlje. Lideri zemalja u razvoju, koje predvodi Brazil, pozivaju na liberalizaciju trgovine poljoprivrednim proizvodima.

Nedjelja, 30. 1.

Kri­ti­ka
Predsjednik Srbije oštro je kritizirao državne dužnosnike zbog neprisustvovanja proslavi 60 godina oslobađanja Aushwitza. »Instrumentalizirate žrtve, kad god je potrebno voditi dnevno-političku borbu, a nismo imali predstavnike na obilježavanju 60 godina Aushwitza, simbola uništavanja čitavih naroda, uključujući i naš narod. Ta činjenica je prosto neshvatljiva. Moram reći, da sam znao da nitko neće otići, ja bih iz Afrike, u kojoj sam bio u tom trenutku, ne znam na koji način, otišao u Aushwitz«, rekao je Tadić.

Ponedjeljak, 31. 1.

In­saj­der
Vladimir Beba Popović u drugom dijelu »Insajdera« na B92 govorio je, između ostalog, o pozadini ubojstva Zorana Đinđića. Osim toga, bivši šef Biroa za komunikaciju s medijima Vlade Srbije, govorio je i o akciji »Sablja«, koja je uslijedila nakon ubojstva premijera Srbije. Popović je izrekao niz teških optužbi na račun pojedinih državnih dužnosnika.
Emisija »Insajder« oborila je svoj rekord gledanosti u posljednjih godinu dana. Gledao ju je svaki peti stanovnik Srbije bez Kosova, tj. više od 1,4 milijuna ljudi.

Pre­su­da
U Haškom sudu izrečena je presuda od 8 godina zatvora generalu bivše JNA Pavlu Strugaru. Strugar je osuđen za granatiranje i bezrazložno uništavanje povijesnih objekata u Dubrovniku 1991.

Utorak, 1. 2.

Sjed­ni­ca
Sjednica Vlade Srbije, najavljivana kao neka vrsta presedana, nije donijela ništa novo u vezi s Haagom. Sjednica se svela na izvješće potpredsjednika Vlade Miroljuba Labusa o posljednjem sastanku s predstavnicima Europske unije u Beogradu.

TV No­vi Sad
Nacionalno vijeće Slovaka SiCG optužilo je rukovodstvo RTV Novi Sad da ignorira programski interes slovačke redakcije, da zanemaruje nacionalne i kulturne potrebe pripadnika slovačke nacionalne manjine i navodi da je RTV Novi Sad najstariji festival autentične slovačke muzike, koji se tradicionalno održava u Pivnicama, svela na razinu vijesti, iako je ranijih godina RTV Novi Sad bila suorganizator te manifestacije.

Po­vra­tak
Prvi ovogodišnji konvoj izbjeglih hrvatskih Srba stigao je za Hrvatsku, ovoga puta u organizaciji Danskog vijeća za izbjeglice, a u suradnji s Europskom agencijom za obnovu (EAR) i UNHCR-om. Iako se prijavilo oko 120 ljudi, u Hrvatsku ih je krenulo samo jedanaest. Razlog malog broja povratnika u ovom konvoju su, kako objašnjavaju u Danskom vijeću za izbjeglice, vremenske neprilike u Lici i Dalmatinskoj zagori, zbog čega je veći broj, posebice starijih osoba, odlučio odgoditi povratak do poboljšanja vremenskih prilika.

Pri­druživa­nje
Na snagu je stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU, čime Hrvatska postaje pridružena članica te integracije. SSP je potpisan 29. listopada 2001. godine u Luxembourgu i predstavlja prvi sveobuhvatni ugovorni odnos između Hrvatske i Unije.

Milošević
SRS najavljuje da će Skupštini Srbije predložiti usvajanje rezolucije o obustavljanu procesa protiv obitelji Slobodana Miloševića. Iako je službeno predsjednik Socijalističke partije Srbije, umjesto svojim partijskim kolegama za pomoć se obratio radikalima. Milošević traži da zastupnici Srpske radikalne stranke iniciraju izvanrednu sjednicu Skupštine Srbije, na kojoj bi bila razmotrena rezolucija kojom bi se naložilo obustavljanje procesa protiv članova njegove obitelji.
Da bi izvanredna sjednica s ovom temom bila zakazana, radikalima su potrebna samo još dva potpisa zastupnika iz neke druge stranke. Ipak, iako je logično da tu inicijativu potpišu i zastupnici SPS-a, Miloševićeve stranačke kolege to još nisu učinile, jer kako kažu, tek se treba upoznati s tekstom rezolucije.

Srijeda, 2. 2.

Uboj­stvo
U Horgošu kod Subotice pronađena je ubijena šesteročlana obitelj Szalma u dvije obiteljske kuće. József Szalma, njegova supruga Jolán, sin Nándor, snaha Nelli i unuci David i Bettina ubijeni su nekoliko dana ranije, ali je ubojstvo prijavljeno tek pošto su susjedi primijetili kako nema uobičajenih aktivnosti u kući obitelji Szalma. Obitelj Szalma bila je poznata u Horgošu kao izuzetno imućna, s razvijenim poslovima po Srbiji i Crnoj Gori i Mađarskoj, a bavila se poljoprivredom i trgovinom.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika