Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ispituju se činjenice o incidentima

»Želimo utvrditi koja je priroda međunacionalnih incidenata u Vojvodini i pomoći Vojvodini da sačuva reputaciju multietničke i multikulturne zajednice, te omogućiti Srbiji i Crnoj Gori da nastavi svoje približavanje Europskoj uniji«, izjavila je novinarima poslije serije sastanaka u Subotici Doris Pack, predsjedavajuća izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s jugoistočnom Europom. Ona je također dodala kako izaslanstvo tek prikuplja informacije i da je prerano za bilo kakve zaključke, ali da Srbija kao i sve zemlje koje pretendiraju na članstvo u EU mora poštovati ljudska prava.
    Ovo je izaslanstvo protekloga vikenda boravilo u Subotici, Temerinu, Novom Sadu i Beogradu, kako bi utvrdilo činjenice o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini.
URUČENI MEMORANDUMI O INCIDENTIMA: Prva destinacija europskoga izaslanstva bila je Subotica, gdje se razgovaralo s predstavnicima manjinskih zajednica, s predstavnicima svih kršćanskih crkava, kao i islamske i židovske vjerske zajednice, te s predstavnicima pravosuđa, škola, nevladinih udruga i medija, kao i s onim osobama koje su bili žrtve međunacionalnih incidenata u proteklom periodu.
    U subotičkim razgovorima su pokraj gradonačelnika Géze Kucsere i predsjednika Skupštine Općine Saše Vučinića, sudjelovali i predstavnici mađarskog, hrvatskog i bunjevačkog nacionalnog vijeća – László Józsa, Josip Ivanović i Ivan Sedlak – zatim predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić, Demokratskog saveza vojvođanskih Mađara Csaba Sepsei, te predsjednik Općinskog odbora Demokratske stranke Oliver Dulić, a o vlastitom iskustvu govorio je i direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić. Izaslanstvo je odvojeno razgovaralo i s načelnikom subotičke policije Borivojem Mucaljem.
    Predstavnici mađarske i hrvatske nacionalne zajednice upoznali su europsko izaslanstvo s činjenicama u svezi incidenata, koji su se tijekom 2004. godine događali u Vojvodini, a koji su bili usmjereni protiv pripadnika i simbola ove dvije manjine, te su predsjedavajućoj izaslanstva Doris Pack uručili memorandume o kronologiji i detaljima niza incidenata.
    Službeni predstavnici hrvatske zajednice predstavili su život i rad zajednice, s posebnim naglaskom na probleme na koje zajednica nailazi. Posebice je aktualizirana problematika informiranja hrvatske zajednice putem televizije.
    Članovi Europskog parlamenta su također posjetili dva katolička groblja u gradu, koja su prošle godine bila meta vandalskog rušenja spomenika.
    Na konferenciji za tisak Doris Pack nije željela odgovoriti na pitanje je li od svojih sugovornika dobila podatke o smanjenju broja tih međuetničkih ispada, jer, kako je rekla, s jedne strane stižu informacije da se incidenti smanjuju, a s druge da ima onih koji se i ne prijavljuju. Doris Pack je najavila kako će dati izjavu tek kada se završe svi razgovori, ali je ipak napomenula da policija svakako mora mnogo efikasnije reagirati kako bi se žrtve mogle osjećati sigurno, a ne »da na kraju ispadne da su one krive«. Jedno od rješenja može biti i veća nazočnost predstavnika manjina u policiji, rekla je Doris Pack.
POKRAJINA ČINI PUNO: Drugog dana posjeta, u nedjelju, europski parlamentarci su boravili u Novom Sadu, gdje su se sastali s predstavnicima pokrajinskih i lokalnih vlasti, kao i s predstavnicima crkve, policije, medija i sveučilišta. Nakon razgovora u Novom Sadu Doris Pack je izjavila:
»Za međuetničke incidente koji su se dešavali u Vojvodini ne možemo okriviti cijelu državu. Uvjerili smo se da su oni bili akti pojedinaca, ali ostaje da se vidi zašto su se ti incidenti tako masovno dešavali i stoje li iza njih doista etnički razlozi, ili se radilo samo o krivičnim djelima, u kojima su sudjelovali građani različitih nacionalnosti.«
    Ona je rekla kako je komisija Europskog parlamenta imala duge i veoma korisne razgovore s predstavnicima pokrajinske administracije i drugim tijelima vlasti u Pokrajini, napomenuvši kako je stekla dojam da su ovdašnji političari svjesni svoje odgovornosti prema predstavnicima manjinskih naroda koji žive u Vojvodini. Stoga je izrazila zadovoljstvo zbog svega što je vlast u Vojvodini do sada učinila po tom pitanju, kao i zbog njihovih planova za idući period, kako bi rizici od novih manjinskih incidenata u budućnosti bili što manji. Pritom je posebno pohvalila namjeru da se problemi počnu rješavati kroz obrazovanje, odnosno educiranje mladih o neophodnosti tolerancije u višenacionalnoj sredini kakva je Vojvodina još u školskom uzrastu, pri čemu je izrazila nadu da će i vlast u Republici za to ubuduće imati više sluha nego do sada i da će pomoći nastojanjima vojvođanske administracije.
    »Za poboljšanje međuetničkih odnosa u Vojvodini veoma je važna edukacija, a ona je bitna i zbog priljeva izbjeglica koje nisu navikle živjeti u multietničkim sredinama kakva je Vojvodina. I pokrajinski organi su svjesni potrebe edukacije, zbog čega će oni na polju obrazovanja u budućnosti učiniti više«, rekla je u Novom Sadu Doris Pack.
Na istoj konferenciji za novinare predsjednik Izvršnog vijeća APV Bojan Pajtić rekao je kako su međuetnički odnosi u Vojvodini trenutačno zadovoljavajući, te je istaknuo da su pojedini incidenti koji se i sada periodično dešavaju potpuno individualne prirode.
    »Ni iza jednog od tih incidenata ne stoje niti država, niti bilo koja politička stranka, tako da mogu reći kako smo, kada se sve uzme u obzir, zadovoljni onim što je postignuto po pitanju međuetničkih odnosa u Pokrajini. Tenzije su smanjene i PIV čini sve da tako i ostane, a u suradnji s policijom, tužiteljstvom i pravosuđem ćemo učiniti sve da se svaki pojedinačni incident vrlo brzo i veoma strogo kazni«, rekao je Pajtić.
VLADA OZBILJNO SHVATILA INCIDENTE: Trećeg dana, u ponedjeljak, izaslanstvo je u Beogradu razgovaralo s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, kao i s ministrom vanjskih poslova SiCG Vukom Draškovićem.
    Poslije tih razgovora Doris Pack je izjavila kako se na osnovi svega što je urađeno može reći da je Vlada Srbije ozbiljno shvatila incidente u Vojvodini: »Kada smo razmatrali incidente koji su se dogodili 2004., shvatili smo da je većina njih vezana za ono što se događalo na Kosovu ili su se incidenti dogodili u vrijeme predizborne kampanje. Neke političke stranke su zloporabile takvu situaciju pa su doveli do radikalizacije«, rekla je Pack.
    U priopćenju Vlade Srbije, izdanom poslije razgovora premijera Koštunice s Doris Pack, podsjeća se kako je donesen Zakon o manjinama, formiran republički Savjet za nacionalne manjine i da su Srbija i Crna Gora i Mađarska ratificirale Sporazum o zaštiti nacionalnih manjina. Koštunica i Pack su se suglasili da je »veoma važno kroz obrazovne programe preventivno djelovati na sprečavanju međunacionalnih incidenata«.
    Izaslanstvo će o stanju u Vojvodini izvijestiti Komitet za vanjske poslove i njegov Potkomitet za ljudska prava, koji trebaju odlučiti o poduzimanju eventualnih daljnjih akcija u svezi s međunacionalnim odnosima u Vojvodini.
N. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika