Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zanemaruju potrebe slovačke manjine

Slovačko nacionalno vijeće optužilo je rukovodstvo Radiotelevizije Novi Sad da ignorira programski interes redakcije na slovačkom jeziku i da vrši pritisak na uređivačku politiku te redakcije. U priopćenju za javnost, Slovačko nacionalno vijeće je optužilo rukovodstvo RTV Novi Sad da zanemaruje nacionalne i kulturne potrebe pripadnika slovačke nacionalne manjine.
    Kao konkretan primjer, Nacionalne vijeće Slovaka navelo je činjenicu kako je RTV Novi Sad najstariji festival autentične slovačke glazbe, koji se tradicionalno održava u Pivnicama, svela na razinu informativnog događaja, iako je ranijih godina, pa čak i u vrijeme sankcija, RTV Novi Sad bila suorganizator te manifestacije.
    Ove godine, dodaje se u priopćenju, RTV Novi Sad je iznenada obavijestila organizatore jubilarnog 40. po redu festivala da neće biti suorganizator, ali i da neće pružiti ni usluge ozvučenja i televizijskog prijenosa ovog festivala.
    Navodi se da je ovakva odluka donesena na osnovi »usmenog naloga« generalnog direktora RTV Novi Sad Petra Jovanovića.
Jovanović je Beti rekao da »nema komentar«. Nacionalno vijeće Slovaka je ocijenilo da ovakvim postupcima rukovodstvo RTV Novi Sad krši zakon, jer ne ispunjava obvezu da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na potpuno i nepristrano obavještavanje na svom jeziku.
    »Ako se hitno ne poduzmu konkretni koraci na definiranju stanja i položaja budućeg pokrajinskog javnog servisa građana, programi na jezicima nacionalnih manjina će relativno brzo nestati a onda ćemo biti suočeni s problemom informiranja na materinjem jeziku«, ocjenjuje se u priopćenju.
    Drugi program Televizije Novi Sad emitira programe na jezicima nacionalnih manjina, kao i Radio Novi Sad.
    Te programe prave posebne redakcije programa na mađarskom, slovačkom, rusinskom, rumunjskom i romskom jeziku.
    Na rad rukovodstva RTV Novi Sad ranije su se u više navrata žalili i predstavnici redakcije na mađarskom jeziku, kao i predstavnici nezavisnih produkcija koje su program pravile na hrvatskom jeziku.
Beta

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika