Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ma­nji­ne mo­ra­ju bi­ti mo­sto­vi su­rad­nje

Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Bakota, veleposlanik RH u SiCG Tonči Staničić, generalni konzul RH u Subotici Davor Vidiš i predsjednik HNV-a Josip Ivanović boravili su 1. veljače u službenom posjetu Somboru.
    Tijekom boravka u ovom vojvođanskom gradu, izaslanstvo se sastalo s predsjednikom Općine dr. Jovanom Slavkovićem, predsjednikom SO Miodragom Sekulićem, predstavnicima DSHV-a, HKUD »Vladimir Nazor« i župnikom vlč. Josipom Pekanovićem.
SUSRET S PREDSTAVNICIMA HRVATSKIH INSTITUCIJA: Prve razgovore izaslanstvo je imalo u prostorijama HKUD »Vladimir Nazor« s predstavnicima hrvatskih institucija. Domaćini su detaljno izvijestili članove hrvatskog izaslanstva o radu i problemima s kojima se susreću. Istaknuto je da postoji izuzetno dobra suradnja s institucijama lokalne vlasti, kao i sa subjektima iz matične države. Predsjednik podružnice DSHV-a u Somboru Joza Kolar, napomenuo je kako bi bilo poželjno veće angažiranje kapitala i nazočnost tvrtki iz Hrvatske u zapadnobačkoj regiji, gdje živi veliki postotak hrvatskog naroda, ističući velike potencijale ali i nedostatak inicijalnog kapitala u selima podunavlja.
    Državni tajnik MVP RH Gordan Bakota izrazio je zadovoljstvo aktivnošću hrvatske nacionalne manjine u Somboru, te napomenuo da su najbitnije komponente gospodarstvo, informiranje, kultura i obrazovanje. Svi ovi problemi prezentirani su i prigodom posjeta predsjedniku Općine Sombor dr. Jovanu Slavkoviću, a Bakota je iskazao zadovoljstvo željom lokalne vlasti za regionalnom suradnjom. Po njegovim riječima, suradnja regija trebala bi biti kamen temeljac politike i Hrvatske i SiCG, a ulazak u EU obostrani interes.
    Domaćin, dr. Slavković, iznio je gostima osnovne podatke o Općini Sombor, u kojoj obitava veliki broj nacionalnih manjina.        »Zadovoljstvo mi je«, rekao je, »što su upravo pripadnici vaše nacionalne manjine, stranka DSHV, koalicijski partneri DS-a, čiji sam član. Radimo na tome da nacionalne manjine, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, budu most suradnje naše dvije države«. Slavković se suglasio i s prijedlogom predstavnika lokalne hrvatske zajednice o uvođenju hrvatskog jezika u obrazovanje.
REGIONALNA SURADNJA: U nastavku razgovora hrvatskog izaslanstva s dr. Jovanom Slavkovićem a kasnije i s predsjednikom SO Sombor Miodragom Sekulićem, dotaknuti su problemi rješavanja pitanja izbjeglica, povezivanje regije Dunav-Drava-Sava a više vremena je posvećeno problemu dovođenja mosta Bogojevo-Erdut u funkciju, što bi puno značilo za gospodarstvo ove regije. Po pitanju ovoga mosta postignut je visok stupanj suglasja lokalnih samouprava s obiju strana Dunava, no, problem predstavlja pretjerano administriranje.
    Na konferenciji za tisak, koja je uslijedila poslije ovih razgovora, predstavnici obiju strana izrazili su zadovoljstvo sadržajem razgovora i namjerama obiju država da intenziviraju gospodarstvenu, prosvjetnu i kulturnu suradnju, kao i da će lokalne samouprave s obiju strana Dunava dati svoj puni doprinos tim namjerama.
    Gordan Bakota je izrazio veliko zadovoljstvo posjetom Somboru i visokim stupnjem suglasja sa svim sugovornicima. Složio se s domaćinom da su nacionalne manjine bogatstvo svake države, te da trebaju biti nezaobilazan čimbenik u suradnji između matične i domicilne države, a Hrvatska će, sa svoje strane, nastojati stvoriti i gospodarske preduvjete za to. U nastavku posjeta Somboru, izaslanstvo je obišlo »Somboled«, čiji je većinski partner zagrebačka »Lura«, s vlasničkim paketom od 88 posto dionica, te »Somborgas« čiji je suosnivač, s 51 posto udjela, zagrebačka »Montmontaža«. Čelnici ovih firmi upoznali su goste s njihovim radom i perspektivama, kao i investicijama na području Sombora. Nakon ovih posjeta, gosti su kratko vrijeme boravili u domu-galeriji poznatog somborskog slikara Dragana Stojkova, kojega u najskorije vrijeme očekuje izložba u Zagrebu. Na koncu, domaćin, dr. Jovan Slavković, upriličio je svečani ručak za goste.
DOJMOVI INSTITUCIONALNIH PREDSTAVNIKA: »Bilo mi je osobito zadovoljstvo vidjeti da su Hrvati u Somboru jako dobro organizirani, da su pripremni za provođenje Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina, kojega su u studenom potpisali hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i ministar za ljudska i manjinska prava SiCG Rasim Ljajić. Jako važno je da primjenu toga Sporazuma podupru lokalne vlasti, da se omogući nastava na hrvatskom jeziku u školama, da se omoguće posebni nastavni programi. To je upravo ono što danas Hrvatska daje svojim nacionalnim manjinama. Želimo to dovesti na institucionalnu razinu koja će se poštovati, bez obzira koja je opcija na vlasti. Drugi aspekt mojega posjeta je iniciranje razmišljanja o gospodarskoj suradnji, koja je već pokazala da je nezaobilazan čimbenik u našim odnosima. Najbitnije je da smo iskristalizirali konkretne projekte i da smo napravili korak naprijed po pitanjima odnosa lokalne vlasti spram institucija hrvatske manjine«, istaknuo je Bakota.
    »Neobično mi je drago da je došlo do posjeta na ovako visokoj razini, što znači da država Hrvatska jako drži do naših odnosa. U našoj sredini imamo značajan broj žitelja hrvatske nacionalne manjine, kojoj pridajemo puni značaj. Ona je naše bogatstvo i najčvršća spona između naše dvije zemlje. Nadam se da idemo u pravom smjeru. Tu su i naši interesi za uključivanje u euroregije, a kako je Hrvatska korak ispred nas, velike nade polažemo u njenu potporu i suradnju. Nadam se da su stari problemi ostali daleko za nama i da ćemo zajednički krenuti putem integracija«, zaključio je dr. Slavković.          

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika