Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­pad­nu­te žene u cr­nom

Za vrijeme akcije »Izručite ih«, koju je u utorak na Trgu slobode u Novom Sadu predvodila nevladina udruga Žene u crnom, aktivistkinje organizacije psujući je napao mladić, za sada nepoznatog identiteta, i pokušao im iz ruku istrgnuti plakate, kojima su apelirale na suradnju države s Haškim sudom. Na trgu i u okolini, međutim, nije bilo policajaca, niti odvažnijih prolaznika, koji bi spriječili nasilnika, koji je se ubrzo poslije svoje bezuspješne akcije udaljio.
    Aktivistkinje nekoliko nevladinih organizacija, piše »Dnevnik« od srijede, stajale su pokraj Miletićevog spomenika i u rukama držale pano dugačak sedam metara na kojem je pisalo »Izručite ih«. Osim ovog, bilo je nekoliko manjih plakata na kojima su pisale poruke »Istinu o masovnim grobnicama u Srbiji«, »Za sve žrtve rata«, »Ratni zločin mora biti kažnjen, zločinci u Haag«, »Nema mira bez suđenja svim ratnim zločincima«… Također, Novosađanima koji su prolazili dijeljeni su flajeri na kojima je obrazloženo zašto je neophodna suradnja s Međunarodnim sudom u Haagu.
Novosađani koji su prolazili Trgom za vrijeme akcije uglavnom su reagirali s neodobravanjem, uz bujicu psovki, koje su dobacivali aktivistkinjama. Najpristojnija riječ koju su tom prilikom koristili jest riječ »izdajnici«.
    Usprkos tome što je ova akcija sama po sebi bila izuzetno rizična zbog, najblaže rečeno, kontroverznih mišljenja o suradnji s Haagom, čudi to što na Trgu slobode nije bio niti jedan policajac!
    »Činjenica da tijekom naše akcije nije bio nazočan niti jedan policajac govori o tome kako se legalizam u ovoj zemlji proizvoljno koristi. Policija može štititi haške optuženike, međutim ne može štititi građane koji misle da treba surađivati s Haagom«, rekla je za novosadski »Dnevnik« aktivistkinja Žena u crnom Staša Jović i istaknula kako je nečuveno da se tijekom prošle godine izdvoji 192.000 eura za zaštitu i izdržavanje ratnih zločinaca i njihovih obitelji, dok se ne ulaže u ostale građane ove zemlje.
    Na Trgu je bilo malo onih koji su izašli da podrže akciju. Većina sugrađana koje smo zatekli bila je samo u prolazu, a oni koji su namjerno došli nisu bili raspoloženi za priču. Ipak sugrađani Krsto Mršić i Nadežda Mihić su istaknuli da su na Trg došli s namjerom da podrže akciju. Po riječima Mršića, svi koji su rasturali bivšu SFRJ trebaju odgovarati, ne samo Srbi, već i Hrvati i bosanski muslimani.
    Akcija »Izručite ih« počela je 7. prosinca u Beogradu, a potom je održana u Zaječaru. Nakon Novog Sada nastavit će se u gradovima širom zemlje.             

 

    N. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika