Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zimovanje ili ne?

Poslije Božićnih i Novogodišnjih blagdana, koji se često koriste i za produljeni zimski odmor, veljača je, uz siječanj, mjesec kada se ponajviše odlučuje za odlazak na zimovanje. Ovisno o afinitetima, obitelji ili pojedinci se zapućuju ponajviše na neku od planina bogatih snijegom i skijaške centre locirane na njima, ali ima i »mrzitelja zime« koji se odlučuju pobjeći od snijega i leda u neke uvijek toplije krajeve na drugom kraju zemljina globusa. Nažalost, ekonomske prilike u kojima živimo i kontinuirani pad životnog standarda često se isprečuju ispred želje za kratkotrajnom promjenom sredine u zimskom periodu, bila ona usmjerena prema sjeveru ili jugu. Koliko se putuje kod nas pokušali smo doznati od turističke djelatnice koja je prirodom svoga posla najbolje upoznata s prilikama i mogućnostima potencijalnih putnika, kao i turističkog djelatnika iz Zagreba koji je pokušao približiti nam prilike i mogućnosti zimskih turista iz Hrvatske.

Snežana Dobo,
vlasnica turističke agencije »Eurotravel« iz Subotice

Turizmom se bavim već deset godina, počevši od prvog zaposlenja u »Magic toursu«, pa zatim u »Putniku«, »Tom travelu«, i sve do današnjih dana kada imam sopstvenu turističku agenciju »Eurotravel«. Što se tiče ovogodišnjeg interesiranja za zimske aranžmane osjetan je trend znatno slabijeg odlučivanja za uobičajene destinacije, koje su prijašnjih godina bile uobičajene. Obzirom kako su vremenski uvjeti više nalikovali proljeću, a snijega gotovo nigdje nije bilo u dovoljnim količinama prije svih je podbacio Kopaonik, tradicionalno najbolje prodavana destinacija. Najveći konkurent najpopularnijoj domaćoj planini je u posljednje vrijeme Jahorina u BiH, te Bugarska u kojoj su izgrađeni potpuno novi zimsko-turistički centri, a sve više raste interesiranje i za Sloveniju, pogotovo što je i vizni režim za ovu bivšu jugoslavensku republiku znatno blaži kada su u pitanju turistička putovanja. Prilikom odlučivanja za pojedine destinacije, cijene aranžmana su raznolike i kreću se od primjerice 120 eura za po osobi 7 dana u Bugarskoj (polupansion i prijevoz do odredišta), za Jahorinu treba izdvojiti oko 180 eura plus 1.500 dinara za povratnu autobusnu kartu, Kopaonik je već iznad 200 eura po osobi i podrazumijeva najam apartmana bez hrane. Naravno sve cijene ovise o određenim terminima, pa je tako konac siječnja nešto jeftiniji, dok su aranžmani u veljači nešto skuplji. Interesantno je spomenuti kako se potencijalni putnici najčešće u posljednji čas odlučuju za određeno putovanje, za razliku od zapadnih zemalja u kojima se odmor planira mjesecima unaprijed.
4Koliko se potencijalnih putnika odlučuje zaputiti se u smjeru toplijih krajeva, zanemarujući zimsko-snježne čarolije?
U našoj sredini je broj ljubitelja toplijih zimskih destinacija još uvijek drastično manji od poklonika zimovanja na snijegu. Visoka cijena aranžmana, koji se poglavito kreću iznad 1.000 eura po osobi, ponajviše uvjetuje nedostatak klijentele koja se bi može priuštiti ljetovanje usred zime. No, postoje i neke relativno jeftinije destinacije, poput recimo Egipta u koji se može, recimo po cijeni Kopaonika, otići na 7 dana za 370 eura (boravak plus avionska karta).
4Kakvi su uvjeti odgođenog plaćanja?
Za sada je to moguće jedino putem čekova i to do svibnja mjeseca, obzirom da do tada znamo da će funkcionirati takav vid bezgotovinskog plaćanja. Prilikom ugovaranja određenog angažmana potrebno je platiti 30 posto unaprijed, s tim što ostatak iznosa od 70 posto cijene ide na višemjesečnu otplatu uz 1 posto mjesečne kamate.

Lajčo Perušić,
turistički djelatnik iz Zagreba

4Kakve su mogućnosti prosječnog hrvatskog turista?
Mogućnosti prosječnog hrvatskog građanina za odlazak na zimski odmor nisu velike. To pokazuju i brojke jer po procjeni UHPA-e (Udruga hrvatskih putničkih agencija) otišlo je u razdoblju školskih praznika oko 150.000 građana na zimski odmor, od toga najviše na skijanje kako u zemlji, tako i u inozemstvo, a u toplije krajeve (Opatija, Umag, Poreč, Dubrovnik…) nešto manje. Preko putničkih agencija otišlo je oko polovice ukupnog broja, a ostali su otišli na mjesta po osobnim vezama.
4Koje su zimske destinacije najčešće i kakve su cijene tjednih aranžmana?
U Hrvatskoj se organizirano skijalo na Sljemenu, Bjelolasici, Begovu Razdolju i Platku, a u inozemstvu u Austriji, Italiji, Sloveniji, Slovačkoj, Francuskoj, BiH.
    Cijene za 7 dana i bez prijevoza kretale su se otprilike ovako:
    Austrija: u hotelima s 3* od 2.200 kn do hotela s 5* po 7.500 kn po osobi za polupansione,
    U apartmanima od 3.300 kn do 8.500 kn za 4 osobe samo najam app-a.
Italija: u hotelima s 3* od 1.900 kn do hotela s 4* po 5.500 kn po osobi za polupansione,
    U apartmanima od 3.400 kn do 7.700 kn za 4 osobe samo najam app-a.
Slovenija: u hotelima s 3* od 2.300 kn do hotela s 4* po 3.700 kn po osobi za polupansione,
    U apartmanima od 3.300 kn do 5.200 kn za 4 osobe samo najam app-a.
BiH: Jahorina i Kupres: od 1.300 kn do 1800 kn po osobi za polupansione.
Cijena škole skijanja za početnike i napredne kretala se od 900 do 1.000 kn po osobi. (1 euro iznosi približno 7,5 kuna)
4Koliko je nedavni potres u Aziji utjecao za interesiranje putnika glede aranžmana u tom dijelu svijeta?
Tsunami definitivno utječe na veliki pad interesiranja za destinacije u smjeru područja koja su pogođena razornim potresom, te uopće nema turističkih kretanja u tim smjerovima.                         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika