Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odškri­nu­ta vra­ta?

U sjedištu RTS-a u Beogradu 9. veljače održan je sastanak na kojemu je jedina tema bilo televizijsko informiranje na hrvatskom jeziku i aktualni problemi s TV Novi Sad. Bio je to prvi ozbiljan korak ka rješavanju tog problema, a susretu su prisustvovali direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, njegov pomoćnik Aleksandar Avramović, tajnik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije Petar Lađević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović i v. d. direktora i glavnog urednika »Hrvatske riječi« Zvonimir Perušić.
   Postignut je konseznus da se treba izbjeći daljnja politizacija ovoga slučaja s TV Novi Sad, jer se smatra da bi to štetilo državi, ali i hrvatskoj zajednici u ovoj zemlji. Ostavljen je rok od desetak dana da se u pregovore o konačnom rješavanju problema televizijskog informiranja na hrvatskom jeziku uključe i predstavnici TV Novi Sad, a sve u cilju pronalaženja optimalnog rješenja koje će zadovoljiti potrebe hrvatske zajednice te istodobno biti u okvirima uređivačke politike TV Novi Sad.
D. V

Zbog incidenta u Dimitrovgradu
Presuda za govor mržnje

DIMITROVGRAD – Član Nacionalnog vijeća bugarske nacionalne manjine Nebojša Ivanov osuđen je na tri mjeseca zatvora. Ivanov je na tu kaznu osuđen zbog izazivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti u Dimitrovgradu. Za njegovo pomilovanje osobno se založio bivši predsjednik Bugarske Petar Stojanov kod predsjednika Srbije Borisa Tadića.
    Kako je objavio B92, Ivanova je najprije Okružni sud u Pirotu osudio na 15 mjeseci zatvora, nakon čega je Vrhovni sud kaznu smanjio na tri mjeseca, zbog toga što je novinarki Zorici Milev iz Dimitrovgrada prijetio i vrijeđao je na nacionalnoj osnovi.
    Ivanov, međutim, demantira te tvrdnje i navodi kako se protiv njega vodi montirani politički proces, potrkrepljujući to činjenicom da sud nije uvažio svjedočanje šestero njegovih svjedoka, dok je u presudi objašnjeno kako njihovi iskazi nisu bili dovoljno uvjerljivi. »Autori su bivše strukture Državne sigurnosti, koje poslije demokratskih promjena u Srbiji nisu demontirane. Tom političkom presudom se želi postići sljedeće – utjerivanje straha među pripadnicima bugarske nacionalne manjine u borbi za ostvarivanje punih nacionalnih, političkih, kulturnih i ekonomskih prava«, smatra Ivanov.
    Zorica Milev je srpske nacionalnosti, udana je za Bugarina i živi u Dimitrovgradu 30 godina. Incident u kojem ju je Ivanov napao dogodio se u, i ispred zgrade suda u tom gradu, pred oko 100 ljudi. »U SUP-u u Dimitrovgradu postoji službena bilješka policijske ophodnje, koja je u tom momentu bila na ulici i koja je, također, registrirala ovaj slučaj, tako da on ne može negirati da me je, prethodno u prostorijama suda, provocirao na taj način što mi je upućivao riječi da sam srbomanka, bez obzira što mu to znači, i da je nakon toga na ulici, doslovce, izrekao riječi: ‘Što ti uopće radiš u Dimitrovgradu, ja ću tebe otjerati u tvoj Niš i u tvoju Srbiju’«, rekla je Zorica Milev.
    Nacionalno vijeće bugarske nacionalne manjine podržava Ivanova i od predsjednika Srbije Borisa Tadića traži da ga pomiluje. Istovremeno, Ivanov je po drugi put, zatražio odlaganje izdržavanja kazne i sada čeka odgovor suda, kao i odgovor Tadića.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika