Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šare­ni­lo dječje mašte

U organizaciji NIU »Hrvatska riječ« i zbora učiteljica hrvatskih osnovnoškolskih odjela, a uz svesrdnu pomoć nekoliko sponzora, u utorak 8. veljače održan je u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« drugi »Hrckov« maskenbal na kojemu je učešće uzelo preko 300 mališana različitih starosnih uzrasta. Od onih najmlađih iz vrtića, pa sve do »starijih« učenika nižih odjela, vođenih hvale vrijednom asistencijom svojih odgajateljica i učiteljica, upriličili su svim nazočnim posjetiteljima nezaboravan ugođaj pokladnog veselja. Nakon što je v. d. direktora i glavnog urednika NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić proglasio drugi »Hrckov« maskenbal otvorenim, svaka škola učesnica maskenbala je sa svojim maštovitim učenicima, na njihov šeretsko-pokladni domišljati način, prezentirala prigodnu pokladnu točku, igrajući i pjevajući na pozornici u pravoj natjecateljskoj borbi za prestižnu titulu najbolje maske. No, početak ove lijepe, sada slobodno možemo reći i tradicionalne krabuljne priredbe, pripao je najmlađim sudionicima: mališanima iz vrtića »Marija Petković« koji su svojim nastupom izmamili veliki pljesak dupke ispunjenog gledališta, u kojemu je sjedio i uvaženi gost, generalni konzul RH u Subotici Davor Vidiš.
    U gotovo dvosatnom svečarskom programu, koji su vodili također maskirani voditelji Ljubica Suturović i Dražen Prćić, uslijedile su brojne točke, još brojnijih izvođača u kojima su prikazani igrokazi, kolaži recitacija, pjesama, plesova u nezaboravnoj interpretaciji svih sudionika. U želji da slučajno ne izostavimo niti jednu školu ili sekciju sudionika, ovog puta nećemo navoditi njihova imena, jer svi su oni zajednički, svojim trudom i zalaganjem njihovih odgajateljica i učiteljica jednoj zajedničkoj pokladnoj radosti, koja će vjerujemo zauvijek ostati u njihovom srcu i lijepim uspomenama na djetinjstvo.
    U posve neizvjesnoj, ali nadasve ravnopravnoj borbi za titulu najboljih maski drugog »Hrckovog« maskenbala, na koncu su ipak, zahvaljujući ocjenjivačkom sudu stručnog žirija u sastavu: povjesničar umjetnosti Olga Šram, urednica »Hrcka« Ivana Petrekanić Sič i v. d. direktora i glavni odgovorni urednik »Hrvatske riječi« Zvonimir Perušić, proglašeni pobjednici. Prema odluci organizatora, dodijeljeno je ukupno četrnaest nagrada u sklopu kojih su izabrane tri prvoplasirane maske koje su ponijele hvale vrijednu titulu pobjednica maskenbala.
TRI PRVE NAGRADE: Dajana Horvacki, OŠ »Matija Gubec«, Tavankut, Ines Baić, Dječji vrtić »Marija Petković«, Subotica i Ivana Vojnić Tunić, OŠ »Matko Vuković«, Subotica
SPECIJALNA NAGRADA ZA NAJSIMPATIČNIJE, NAJMLAĐE DIJETE: Oskar Kovač, Dječji vrtić »Marija Petković«
ČETVRTA I PETA NAGRADA: Sara Bejm i Marina Cvijanov
ŠESTA I SEDMA NAGRADA: Maja Vidaković i Martina Kopunović
OSMA I DEVETA NAGRADA: Matija Merković i Marko Dulić
ČETRI UTJEŠNE NAGRADE: Nina Vojnić, Viktorija Sudarević, Nikola Prćić i Martina Buljovčić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika