Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zi­ma za­bi­je­li­la se­lo

Mogli bismo napisati, recimo, skandalozno, kada bi ovo izvješće bilo u duhu poludjelih golubinačkih maškara. Nastavili bismo, prosudbena je komisija donijela nekoliko čudnih odluka koje su pokrenule lavinu nezadovoljstava.
    Konačna se bilanca žrtava sa strahom iščekuje, no za sada se zna o četvero povrijeđenih te dva oštećena automobila.
VODEĆI U KULTURI: Naravno da prethodni pasus ne sadrži ni zrno istine i da je večer u nedjelju 6. veljače 2005. godine u Golubincima protekla bez incidenata. Dodajmo, rukovodstvu Hrvatskoga prosvjetnoga društva »Tomislav« iz Golubinaca, vodeće kulturne institucije ovoga dijela Srijema, valja izreći pohvale za organizaciju maskenbala, sada već tradicionalne manifestacije koja ne okuplja samo golubinačke Hrvate već sve ljude dobre volje i tolerancije.
    Kroz maskenbal, koji se i ove godine održavao u holu golubinačke osnovne škole, odlično su nas proveli odlično pripremljeni voditelji Anita Kovačević i Damir Ćaćić – konferansa je, saznali smo, sastavljena od stihova golubinačkih pjesnika; većinom su to uradci Ilije Žarkovića. Vrlo uspješne maske, istaknimo kreaciju po uzoru na Kremenka i Kamenka, malešne Havajke te pobjedničkoga viteza na konju u naravnoj veličini (nije za vjerovati!!!) defilirale su pozornicom uz pratnju golubinačkoga tamburaškoga orkestra koji je izveo i nekoliko autorskih skladbi, potencijalnih uspješnica. Natisnuta je publika bez daha ostala kada je plesni ansambl HKPD »Tomislav« izveo rekonstrukciju golubinačke svadbe, o čemu će »Hrvatska riječ« te mnogi mediji još pisati.
AFIRMACIJA SRIJEMSKIH HRVATA: Mato Groznica, predsjednik HKPD »Tomislav«, rekao je za »Hrvatsku riječ« da maskenbal i slične redovne manifestacije kao i razna kulturna događanja koje organiziraju članovi »Tomislava«, postaju središnje mjesto okupljanja ljudi željnih kulturnih događanja. To je, nastavio je, najsnažnije sredstvo afirmacije srijemskih Hrvata.
    Osim predstavnika lokalnih vlasti, golubinačkih i staropazovačkih, na golubinačkom su maskenbalu nazočili i mnogi mediji, predstavnici katoličke i pravoslavne crkve, dužnosnici hrvatskoga veleposlanstva iz Beograda, koje je predvodio zamjenik veleposlanika Branimir Lončar, čija su djeca također sudjelovala u maskenbalu, pa i predstavnici Vlade Republike Srbije. I dakako, neki raseljeni Golubinčani. U neku ruku domaćin, kao i uvijek, bio je golubinački župnik vlč. Jozo Duspara. Prigodni je domjenak u prostorijama župnoga doma (te spontana svirka i pjesma koja je potrajala u neopisivo hladnoj noći) pokazao kako je nužno sustavno prostorno zbrinuti golubinački HKPD. Svejedno da li adaptacijom nekog prostora ili izgradnjom hrvatskog multimedijalnog centra u Golubincima.                 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika