Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fa­raon osvo­jio pu­bli­ku

U subotu 5. veljače u Hrvatskom domu u Novom Slankamenu Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Stjepan Radić« održalo je tradicionalni maskenbal.
    U tjednu pred početak Korizme od starine je bio običaj maskirati se. Nakon ratnih godina, ovo je bio maskenbal s najvećim brojem sudionika u Novom Slankamenu. Na početku programa je predsjednik Društva Ivan Rukavina, pred oko 250 nazočnih, posebno pozdravio prisutnog zamjenika veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Branimira Lončara i domaćeg župnika vlč. Dinka Kalmara, te veliki broj gostiju iz Golubinaca. U programu je sudjelovalo 45-ero maskirane djece, te 20-ak starijih izvan konkurencije.
    Svi nazočni su imali pravo pismeno dati svoj glas za tri najbolje maske, a izbor nije bio nimalo jednostavan. Mnogo je vremena, truda, umješnosti i mašte uloženo za izradu svih maski. Dok je žiri prebrojavao glasove, nazočne su svojim programom zabavljali mladi maskirani u »Grand Show«, članovi HKPD-a »Tomislav« iz Golubinaca s koreografijom svatovskih običaja, pjesama i plesova te vokalno-instrumentalni sastav pod maskama iz Novog Slankamena okupljen za ovu prigodu pod imenom »Zbrda-zdola«.
    Konačno, voditeljica Gordana Albot, maskirana u Šeherezadu, proglasila je rezultate glasovanja. Većina je za prvo mjesto izabrala masku »Faraon«. Drugo je mjesto osvojila skupna maska »Deva« kod koje je posebne simpatije pobrao trenutak kada je »Arapin« razvio natpis sa tekstom: »Bio Arap ili Nijemac, u duši sam Srijemac.« Treću su nagradu dobile male »Tahićanke«.
Nijedno dijete nije otišlo s maskenbala bez barem simbolične nagrade. Nakon službenog dijela programa, još se dugo zadržalo u druženju uz prigodno posluženje.
D. K.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika