Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ska – naj­po­pu­lar­ni­ja u 2005.

Nakon prošlogodišnjeg probijanja prijeratnog turističkog prometa, Hrvatska je danas jedna od rijetkih zemalja koja obzirom na globalne tržišne okolnosti nije zabilježila opadanje turističkog prometa, već upravo suprotno. Poznato je naime da je Hrvatska kao turistička zemlja bila već prošle 2004. godine u mnogim državama turistički hit.
    Nedavno je svjetski izdavač turističkih vodiča »Lonely Planet« iz SAD-a proglasio Hrvatsku najpopularnijim turističkim odredištem na svijetu u 2005. godini! Zašto?
PRILAGODITI SE MODERNIM TRENDOVIMA: Turizam je u Hrvatskoj naime na najboljem putu da definitivno uspostavi svoj specifični profil ponude po čemu bi bio, a već i jest, prepoznatljiv u svijetu. Turistički djelatnici nastoje provesti u praksi sve ono što su već i ranije znali, a to je da turizam nije samo ‘tanjur i krevet’ uz more i sunce i da turisti dolaskom u Hrvatsku ne traže više samo odmor u miru i ljepoti prirode (oni su još dakako u velikom broju!), nego se specifičnost i zanimanje oslikavaju prema motivaciji sukladnoj modernim trendovima kretanja inozemne turističke potražnje. Tu spadaju u prvom redu različiti selektivni oblici turizma, npr. aktivno odmaranje, aktivna briga o zdravlju (zdrav način života i prehrane), aktivnosti na moru, jezerima, rijekama, planinama itd. U takvom odnosu državne zajednice prema opredjeljenju turističke djelatnosti možemo kratko pogledati kojim su to smjerovima krenule turističke ponude, da bi profilirali sveukupni sadržaj u jednu prepoznatljivu pokretačku snagu emitivnih tržišta.
    Vodeće mjesto takvog nestandardiziranog načina odmora zauzima nautički turizam kao najatraktivniji i najperspektivniji oblik turističke ponude. Hrvatska ima danas preko 50 marina s oko 15.000 vezova u moru, zatim 150 charter tvrtki s oko 2.900 plovila. S tim u vezi značajan je i ronilački turizam koji je prošle godine doživio pravu ekspanziju s preko 150 ronilačkih centara na Jadranu. Vrlo zanimljiv segment turističke ponude su ture kroz Hrvatsku tragom kulturne baštine. Godišnje prokrstari na stotine autobusa prijeko i uzduž zemlje sa znatiželjnim stranim turistima koji kroz obilazak naših kulturnih spomenika upoznaju relevantne odrednice naroda i zemlje, a razdoblje za ovu vrstu ponude je u najinteresantnije doba za hotelijere, tj. vrijeme Uskrsa, pa sve do polovice lipnja i u listopadu i studenome. Jedno od vodećih mjesta ima zdravstveni turizam koji je također u porastu, a pruža raznoliku ponudu u primorskim, planinskim i topličkim ljetovalištima, a potencijali su u raznolikosti prirodnog bogatstva, ekološke kvalitete i blagog podneblja. Tu su zastupljeni najrazličitiji preventivni oblici medicinskih i Wellness programa.
PRODUŽITI TURISTIČKU SEZONU: Pustolovni turizam (incentive putovanja) zasigurno je jedan od najperspektivnijih kod mlađe populacije koje Hrvatska može ponuditi svijetu zbog svojeg prirodnog bogatstava i pogodujuće komparativne prednosti. Takvi programi ostvaruju se kroz Team building, pustolovne sportove kao Rafting, slobodno penjanje, pješačenje, biciklizam, kajakarenje na moru i rijekama, vožnja kanuom, špiljarenje, jahanje, avanturističko letenje, zmajarenje, padobranstvo, ratovanje bojama, Jeep safari i još neki ekstremni sportovi. Na vrlo visokom, ali i najprofitabilnijem mjestu je kongresni turizam posebno razvijen u gradovima Zagrebu, Dubrovniku i Opatiji, ali i u drugim manjim mjestima. Hrvatska kao traženo kongresno odredište ima za sada 75 kongresnih centara, a ulaganje u organizaciju kongresa i kongresnu infrastrukturu znači ulaganje u kategoriju visoke usluge i naravno dobro isplative. Ne smijemo propustiti spomenuti ni seoski turizam, trenutno u uzlaznom trendu potražnje, ali još uvijek ne dovoljno razvijen. Važnost seoskog turizma prepoznala je i turistička politika zemlje, te je nizom poticajnih mjera omogućila ubrzani razvoj ovog turističkog proizvoda.
    Za ostvarenje svojih turističkih želja i potreba turisti doživljavaju Hrvatsku danas kao zemlju s razgranatim modernim autocestama kroz cijelu zemlju što uvelike pomaže brzu povezanost krajnjeg zapada s istokom i jugom zemlje. Činjenica da dobra cesta za dobre automobile predskazuje i dobroplatežne goste.
    Najbolji poznavatelji modernih trendova u turizmu su svakako organizatori putovanja (touroperatori) koji prepoznavanjem tržišne potražnje kreiraju takve aranžmane kojima podlažu sve one aktivnosti pod utjecajem kojih će se gost fizički i psihički relaksirati, spoznati granice svojih mogućnosti, steći i proživjeti svoj osobni doživljaj.
    Zadaća u 2005. ostaje da se vidi sposobnost i funkcioniranje svih faktora uključenih u turističku djelatnost, da se rezultat prodaje aranžmana baziranih na oko 700.000 komercijalnih turističkih kreveta očituje na produženju iskorištenosti turističke sezone, barem za 14 dana.         
  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika