Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Va­len­ti­no­vo

Iako je ovaj nježni praznik poglavito rezerviran za mladost, koja slaveći dan Sv. Valentina iskazuje svoje otvorene simpatije prema voljenim osobama, ovaj lijepi datum posvećen je i svim dragim osobama, kojima možemo iskazati svoju ljubav i štovanje. Simpatičnost i nježnost, često po prvi puta razotkrivenih osjećanja, najviše izvire iz brižno odabranih slikovnih i tekstualnih poruka koje se na ovaj dan upućuju u smjeru nečijeg »srca«. U pred elektronskoj eri, u kojoj je cijeli ljudski rod sasvim normalno proživio do današnjih dana, na Valentinovo su se slale brojne klasične (papirne ili kartonske) čestitke ili pisamca putem stare, dobre pošte. U želji da se vlastitom originalnošću dopadnu dragoj ili voljenoj osobi kreatori slatkih emotivnih poruka, muškog ili ženskog roda svejedno, puštali su na volju razigranoj mašti i njen plod često je znao efektivno poentirati kod osobe primatelja. Stidljivost, toliko svojstvena mladim ljudima na pragu prvih ljubavnih iskustava, ovog puta je bila »zaštićena« opravdanim povodom u prilici da se po prvi puta, bez pretjerane bojazni, otkriju iskrene simpatije. Najjače oružje u borbi za voljenu osobu, često puta je bio iskreno sročeni stih, poruka ili simpatična pjesmica, trajno zabilježena na čestitku šarene ljubavne sličice. Opet, za one koji nisu baš talentirani za vredniju osobnu kreativnost, postojao je lakši put u nastojanju da se dopadnu izabranici/ku svog srca. Na ovaj dan je, također, običaj da se voljenoj osobi daruju slatkiši u želji da se »slatkoća« dva srca stopi u jedno. Jer ljubav, a posebice ona slatka, svoj put do srca može pronaći i preko usta i trbuha. U tu svrhu najbolje je odabrati lijepu bombonjeru adekvatne i prigodne slike, ukusnu i finu čokoladu ili pak neke fine praline u svečarskom pakiranju. Uz kratku poruku na šarenom papiru i obvezatno srce efekt je zagarantiran, ukoliko postoji barem minimum obostranih simpatija.

ELEKTRONSKO DOBA: U svijetu kompjutora, u kojem živimo današnjicom naših života, klasični poštanski oblik komuniciranja (iako se u pojedinim zemljama još uveliko prakticira stari, dobri oblik) sve više se potiskuje suvremenom mail korespondencijom u vidu e mail i SMS poruka. S obzirom da, neovisno o spolu, mladi sve više vremena provode zureći u zaslone svojih računala, posve je normalno da i komunikacija na Valentinovo ne bude izuzetak. Zahvaljujući razvitku računalske tehnologije i brojnim programskim rješenjima, uz samo nekoliko »klikova« posve jednostavno je sastaviti stiliziranu elektronsku poruku i poslati je voljenoj osobi. Bilo na računalo ili pak na mobitel.
    Tako su i ovog Valentinova milijuni klasičnih poštanskih čestitki, e-mailova i SMS poruka putovali zemljinom kuglom, premošćujući meridijane i vremenske zone, spajajući »ustreptala« i zanesena srca. Koliko su njihovi pošiljatelji bili uspješni, pokazat će već približavajuće proljeće i prilika da sa svojim »Valentinom« prošeću u javnosti…

DAN SV. VALENTINA: Povijest ovog lijepog običaja i svojevrsnog praznika otvorenog iskazivanja emocija u smjeru voljenih osoba, obavijena je svojevrsnim misterijem i još uvijek se ne zna točna vremenska odrednica njegovog nastanka. Prema jednoj verziji, točnije legendi iz III. stoljeća naše ere, u vrijeme Rimskog Carstva imperator Claudius II. je smatrao kako su neoženjeni vojnici mnogo pouzdaniji za ratne pohode, te je zabranio mladim muškarcima ženidbu. Svećenik Valentin se, smatrajući je krajnje nepravednom, oglušio o ovu carevu zapovijed i nastavio je vršiti tajno obrede vjenčavanja. Po imperatorovom naređenju je uhićen i osuđen na smrt. Pogubljen je na dan 14. veljače. Nedugo zatim proglašen je za sveca, a papa Gelasius 496. godine proglasio je ovaj datum za dan Sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih.
    Opet, prema drugoj legendi, ovaj praznik se pripisuje prvoj poruci koju je Valentin za vrijeme svog tamnovanja uputio mladoj djevojci, tamničarevoj kćerki koja ga je posjećivala u zatvoru. U svojoj poruci, prije pogubljenja, naslovio je potpis »od tvoga Valentina«, što je ostalo do danas najčešći oblik obraćanja na prigodnim čestitkama za ovaj lijepi datum.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika