Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Tečajevi za buduće
poduzetnike

Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća, u suradnji s Američkom fondacijom za razvoj ADF, organizirat će krajem mjeseca predavanja za oko 200 zainteresiranih koji se žele baviti privatnim poslom. Predavanja će se organizirati po naseljima u okolici Subotice. Cijena tečaja je tisuću dinara po osobi, a predavanja se održavaju u dva dana i traju po 4 sata. Cijena je iznimno povoljna jer ADF subvencionira projekt. Nakon završenog tečaja polaznici imaju pravo i na konzultacije pri realizaciji projekta. Američka fondacija za razvoj uložit će u ovaj projekt 50 tisuća dolara. Većina potencijalnih poduzetnika želi realizirati projekte u području poljoprivrede i prehrambene industrije

Prosvjed subotičkih umirovljenika

Općinska udruga umirovljenika uputila je, u ime 30 tisuća subotičkih umirovljenika, prosvjedno pismo Administrativnom odboru Skupštine Republike Srbije u povodu stopostotnog povećanja plaća zastupnicima republičke skupštine. »Javnost se zabavlja s drastičnim povećanjem plaća zastupnicima Skupštine Srbije, u dvostrukom iznosu, koje je neprimjereno našoj gospodarskoj situaciji i standardu naših građana«, stoji u pismu, te se ističe da je to povećanje plaća »šamar za sve umirovljenike, kao i za radnike u privredi s najnižim primanjima« i da se ono »ničim ne može opravdati«, osobito ako se uzme u obzir radni učinak zastupnika koji svi možemo vidjeti na TV ekranima. Subotičkim umirovljenicima smeta i što je dogovor o zaradama obavljen iza zatvorenih vrata. Odluka Vlade da od 1. siječnja poveća mirovine za 11 posto odnosno, »na žličicu« kako stoji u pismu, je čin milosti spram umirovljenika, koji još uvijek predstavljaju najsiromašniji sloj stanovništva u našoj zemlji, a među kojima 30 posto živi na rubu gladi i egzistencijalnog minimuma. Dodatni udar na standard umirovljenika predstavljaju i posljednja poskupljenja komunalnih usluga. »Kako je moguće da se na jednoj strani plaće dijele kapom i šakom, dok na drugoj strani jedna trećina stanovništva vegetira na rubu gladi« – pitanje je koje umirovljenici upućuju javnosti i ukazuju da zastupnički mandati nisu vječni što će se na izborima i dokazati.

Otplatiti »Azotaru«
prije roka

Kupac »Azotare«, austrijska tvrtka »JDS holding«, uplatila je  još milijun eura. Kupac koji trenutačno boravi u Subotici i obilazi tvornicu, najavio je da će do 18. veljače uplatiti pun iznos od 7,6 milijuna eura, iako je ugovoreni rok 25. veljače
Opasna epidemija gripa

Ovogodišnja epidemija gripa nije bezazlena, a virusi izazivaju više komplikacija nego ranijih godina, upozoravaju specijalisti za plućne bolesti. U Subotici je u prošlih desetak dana, evidentirano preko 130 oboljelih, a pretpostavlja se da je realna brojka trostruko veća, jer se mnogi ne obraćaju liječnicima za pomoć. Komplikacije su upala pluća, dugotrajni kašalj bez iskašljavanja i upala sinusa. Najčešći simptomi su temperatura između 37-38 stupnjeva koja traje danima, malaksalost i bolovi u zglobovima. Savjet je obavezan pregled kod liječnika, uzimanje propisane terapije i ležanje do 10 dana.

Prekogranična suradnja

Predstavnici subotičke Regionalne gospodarske komore i Trgovinske komore iz Kecskeméta potpisali su prošloga tjedna u Baji sporazum o zajedničkom projektu o prekograničnoj suradnji. Ove dvije komore dobile su krajem prošle godine od Europske unije novac za edukaciju gospodarstvenika i poduzetnika. Ekonomisti će saznati kako i gdje u Europskoj uniji mogu doći do novca za svoje projekte. Veliki dio novca namijenjen je realizaciji projekata u agrokompleksu. Radi se ukupno o 100 tisuća eura.

Brošura za poljoprivrednike

Na ovotjednom brifingu javnosti je predstavljen prvi broj brošure »Subotički info agro« namijenjen poljoprivrednicima. U prvom broju ovoga informatora uz objašnjenja o načinu obračuna PDV-a, našle su se i informacije o registraciji gospodarstava, dobivanju kredita, kao i bespovratnih sredstava iz republičkog proračuna. »Subotički info agro« moći će se nabaviti u Općinskom uslužnom centru i u uredima mjesnih zajednica.

Raspodjela sredstava
mjesnim zajednicama

Raspodjela novca namijenjenih mjesnim zajednicama bit će glavna tema sastanka koji je u općini zakazan za danas, 18. veljače u 12 sati. Tome bi skupu trebali prisustvovati predstavnici svih mjesnih zajednica.
Nova meteorološka stanica na Paliću

Na Paliću će ove godine biti izgrađena nova meteorološka stanica. Novi trajni objekti bit će podignuti preko puta stare lokacije na obali Krvavog jezera. Investitori su Republički Hidro-meteorološki zavod i subotička Općina.

Ipak Tomislav Stantić

Novoizabrani predsjednik Općinskog odbora G 17 plus Mirko Prćić je tri dana poslije izbora podnio ostavku. Općinski odbor je za novog predsjednika izabrao njegovog protukandidata Tomislava Stantića, koji je tu funkciju obavljao i do Izborne skupštine Općinskog odbora.

Skup »Nasilje nad ženama u obitelji«

U organizaciji Centra za socijalni rad Općine Subotica i Incest Trauma Centra iz Beograda (grupa za podršku seksualno zlostavljenoj djeci, žrtvama incesta i žrtvama rata), u Subotici je prošloga tjedna organiziran edukativni skup na temu »Nasilje nad ženama u obitelji« i to u okviru edukativnog programa »Nasilje temeljeno na rodnoj određenosti iz kuta djece i odraslih osoba koje su preživjele traumu«. Polaznici edukativnog programa su bili stručnjaci iz Centra za socijalni rad iz Subotice, Bačke Topole i Kanjiže, osnovno-školskih ustanova, Predškolske ustanove »Naša radost« i Službe za zdravstvenu zaštitu žena i djece. Edukatori su bili psihologinja Dušica Popadić i liječnica Ljiljana Bogavac.

Mali bijeli
medvjed

Zoološki vrt na Paliću je bogatiji za novog stanovnika. U pitanju je mladunče bijelog medvjeda koje je na svijet stiglo 5. prosinca prošle godine. Time je broj stanara u ZOO vrtu povećan na 505. Publika će medvjedića moći vidjeti sredinom ožujka.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika