Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aktivizam mladih na djelu

Projekt »Jednačina s dvije nepoznate«, beogradske nevladine udruge »Grupa 484«, njemačkog »Oxfam«-a i tima od petnaestak mladih »Tin Tim Hoćem« okupljenog oko subotičke nevladine udruge »Školsko zvono«, nakon četiri mjeseca rada našli su se u završnoj fazi. Manifestacijom »Neka netko otvori vrata« kao dijelom završne faze projekta, 15. veljače u prostorijama subotičkog Crvenog križa, još jednom su se predstavili subotičkoj javnosti.
    Istodobno osim Subotice ovaj projekt sprovodi se i u Bijeloj Crkvi, Beogradu, Leskovcu i Vranju. Ciljevi ovog projekta su da se inicira od škola prečesto zapostavljen aktivizam mladih, da se mladi uče neophodnosti tolerantnog suživota u multietničkoj sredini (sagledavanjem pozitivnih primjera kroz istraživanje zavičajne prošlosti što podrazumijeva upoznavanje s metodologijom istraživačkog rada), učenje o etničkim svojstvima zajednica, poticanje timskog rada, razvijanje generacijske komunikacije te suradnja s medijima, stručnjacima i političarima. Ovaj kompleksan rad, metodološki se odvija znatno odgovornije i atraktivnije no što to čini škola, a vrlo je važno da se sve odvija u etnički mješovitoj grupi.
    Sudionici projekta ovom su prigodom prikazali multimedijalnu prezentaciju dosadašnjeg rada koji je obuhvatio dramske radionice zaokružene dramoletom »Balkan šmeka Europu« a koji je kasnije pretočen u fotostrip »Eurobajk@« objavljivan u subotičkom tjedniku »Flash«. Prikazana je i izložba, te brošura koje su rezultat istraživačkog rada u oblasti zavičajne historije, koji je rukovođen uz pomoć višeg kustosa Gradskog muzeja u Subotici Mirka Grlice.
    »Tin Tim Hoćem« su u okviru ove manifestacije predstavili nošnje i nacionalna jela vezana za svadbene običaje Mađara, Srba, Hrvata, Roma i Židova te spajanjem trpeza na kraju predstave simbolički ukazali na jasan stav o potrebi tolerantnog suživota u multietničkoj sredini.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika