Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šokačka se gra­na


U Osijeku je prije poklada, 3. veljače, osnovana udruga Šokaca pod nazivom »Šokačka grana« u nazočnosti više od 400 Šokaca iz Osijeka i okolice i brojnih gostiju, među kojima su bili predstavnik »Vinkovačkih šokačkih rodova« Zvonimir Liščić, predstavnik manifestacije »Mladost i ljepota Slavonije« u Starim Mikanovcima Antun Ferić, predstavnik »Šokačkog sijela« u Županji Vinko Filipović, predstavnik udruge povjesničara i promicatelje »šokačke riči« Ivica Ćosić – Bukvin, i dr.
    Udruga je, kako je istaknuto na osnivačkoj skupštini, osnovana s nakanom očuvanja i njegovanja, unapređivanja i promicanja kulturnih i tradicijskih vrijednosti Šokaca, prelijepih običaja i još ljepših narodnih nošnji s područja Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke te drugih krajeva koje Šokci nastanjuju.
     Mada su istaknuli da ne žele politiku u svojoj udruzi, Šokci su jasno i glasno podvukli da ne žele biti na marginama društvenih zbivanja, niti družina za tamburanje i pivanje po šokački, kako bi bili samo glazbena i vizualna kulisa i dekor brojnih manifestacija. Šokci su u Osijeku domaćini, Šokci su u Osijeku starosjedioci, i žele skrenuti pozornost čitavog društva na nesrazmjer u zastupljenosti u pučanstvu u odnosu na zastupljenost u strukturama u politici ili gospodarstvu, čulo se na skupštini.
    Skupština je usvojila Statut i program rada, a za predsjednicu jednoglasno je izabrana mr. sc. Vera Erl, profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku ili po šokački, snaša Vera Odžina porijeklom iz Drenovaca. »Zahvaljujem se na izboru«, istaknula je nova predsjednica, »… to je za mene i čast i obveza, a ovo što ste maloprije čuli, nije srednjoročni plan, mada na prvi pogled tako izgleda. Dugo nam je trebalo da zadovoljimo formu, sada kada imamo našu udrugu, imamo bezbroj mogućnosti za realizaciju sadržaja i to svog bogatstva naših šokačkih sadržaja koje sada možemo pretočiti u praksu. O Šokcima će se još čuti, o Šokcima će se još pisati, baš kao što su to činili Josip i Ivan Kozarac, Joza Ivakić, Matko Peić, Mara Garmišek-Švel i mnogi drugi i prije i poslije njih, pa i naši suvremenici, od kojih su neki i večeras ovdje među nama. Mi Šokci smo Hrvati duhom i dahom, kako je to volio reći Vladimir Rem«, istaknula je snaša Vera na kraju.
    U prigodnome su programu sudjelovali: Tanja Bertok-Zubković, dramska umjetnica iz HNK u Osijeku, ženska pjevačka skupina »Semeljačke snaše«, Anita Tomoković na gajdama i Franjo Verić na samici, glazbalima uz koje su pjevali i igrali naše bake i didaci, muška pjevačka grupa iz Babine Grede i ponajbolji šokački tamburaši »Slavonski bećari« pod ravnanjem Antuna Tuce Nikolića. Nakon zvaničnoga dijela svi nazočni kušali su delicije i slastice s bogatoga šokačkoga »astala«, uradak vrijednih i radinih Šokaca i njihovih još vrednijih snaša.
 Slavko Žebić
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika