Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bereška večer za pamćenje

U subotu 12. veljače u dvorani HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« u Bačkom Bregu održano je osmo po redu, tradicionalno »Šokačko prelo«.
    Prelu su bili nazočni generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, predsjednik SO Sombor Jovan Slavković, zamjenik pokrajinskog sekretara za upravu, propise i nacionalne manjine Đorđe Čović, dopredsjednik HNV-a Stipan Šimunov, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, predsjednik Svetskog sajma pčelarstva Stipan Pekanović, župnik župe Sv. Mihovila u Bačkom Bregu vlč. Davor Kovačević, te predstavnici društava – HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, KUD Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, KPZH »Šokadija« iz Sonte, kao i brojni gosti iz Vojvodine, Mađarske (Vodenica-Baćin, Baja, Santovo) i Hrvatske (Bektež, Petrijevci, Marijanci, Beravci).
    U punoj dvorani, na samom početku programa koji je vodio predsjednik Društva Adam Tubić održana je promocija knjige »Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ u Bačkom Bregu« autora Ivana Kovača i Marina Katačića koja je tiskanana zahvaljujući pomoći Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba. U predstavljanju ove knjige Matija Đanić je istaknuo kako knjiga govori o povijesti Društva koja je istovremeno i povijest sela i manjinskog naroda koji ovdje živi, a posvećena je onima koji više nisu s nama te je stoga cilj knjige da ostane kao prikaz i mlađoj generaciji.
    U nastavku programa preljsku pjesmu »Sve nas je manje« autora Zlatka Gorjanca pročitala je Ivana Ivošev. Predstavili su se i članovi sekcije recitatora, koji su nastupili na prošlogodišnjoj Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku u Subotici: Milica Lerić, Andrijana Dekić, Ines Košec, Ivana Ivošev i Branislava Daraži.
    Potom su se publici predstavili i najmlađi članovi folklornog odjela domaćina koji su odigrali splet šokačkih igara. Ovom prigodom je po prvi puta u Bačkom Bregu javno izvedena i himna Društva koju je napisao Željko Gorjanac, a otpjevao mladi Damir Gorjanac.
    Za dobro raspoloženje bili su zaduženi »Bereški tamburaši« uz koje je nastupila i gošća iz Osijeka, popularna pjevačica tamburaške glazbe Marta Nikolin.
    Domaćini su organizirali bogatu tombolu, a u sklopu zabavnog programa priređene su i humoristične nagradne igre, kojih nije bila pošteđena ni zvijezda večeri Marta Nikolin.
    Uz pjesmu i ples, zabava u duhu šokačke tradicije trajala je do kasno u noć te je za pretpostaviti da su gosti na kraju još jednog »Šokačkog prela«, zadovoljno mogli otići svojim kućama.
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika