Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lop­ta kreće s cen­tra

Susretima 19. kola prvoligaške sezone 2004/05. u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi (HNL) nastavlja se, uslijed zimske stanke, prekinuta borba za naslov najbolje momčadi u državi. Poslije niza »jednoličnih« šampionata u kojima se titula rješavala između dvije najjače momčadi Hajduka i Dinama (izuzetak je 2001. godina kada je Zagreb bio prvak), ovogodišnje natjecanje najboljih hrvatskih momčadi donijelo je posve neizvjesnu prvenstvene utrku.
    Letimičan pogled na tablicu govori mnogo više od riječi. Hajduk (35) ima samo dva boda prednosti ispred, uz zaprešićki Inter (30) najugodnijeg iznenađenja sezone momčadi Rijeke (33), ali čak osam bodova prednosti ispred najneugodnijeg razočaranja prvoligaške jeseni, favorizirane momčadi višestrukog prvaka Dinama (27).
NEIZVJESNA BORBA ZA EUROPSKA »MJESTA«: prema cirkularnom pismu koje je Uefa poslala svim svojim članicama, Hrvatska se prema koeficijentu uspješnosti svojih klubova nalazi na 23. mjestu koje joj garantira 1 mjesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona (prvak se uključuje u drugi krug kvalifikacija), dok u renoviranom natjecanju kupa Uefa ima pravo na dva predstavnika (drugoplasirana momčad u prvenstvu i osvajač nacionalnog kupa uključuju se u drugo kolo kvalifikacija). Još jedna mogućnost ulaska u Europu postoji za 1 predstavnika u Intertoto kupu (trećeplasirana momčad u prvenstvu), što sve znači da za mali broj »europskih viza« ravnopravno pretendira nekoliko najbolje plasiranih momčadi. Ali da bi se uopće moglo i razmišljati o plasmanu u neko od spomenutih kontinentalnih natjecanja prvo se treba izboriti za jedno od prvih šest mjesta koje osiguravaju plasman u Ligu za prvaka. Pored prvoplasiranih momčadi Hajduka, Rijeke i Varteksa koje su već »viđene« i realno za očekivati trenutno sedmoplasiranu momčad Dinama, za ostala dva mjesta u »eliti« borit će se Inter, Osijek, Slaven Belupo, Kamen Ingrad i Zagreb, dok će ostale momčadi najveći dio proljetne sezone uglavnom brinuti o golom prvoligaškom statusu u Ligi za ostanak. Najslabije šanse da se na jesen nađu u društvu najboljih ima ekipa Međimurja, a najveća borba za izbjegavanje predposlednjeg mjesta vodit će se između Zadra i Pule 1856.
POJAČANJA: u ligi koja pretežito oskudeva s velikim nogometnim imenima, obzirom da su najbolji nogometaši već »udomljeni« u inozemnim, bogatijim momčadima, pojačanja prvoligaških momčadi za nastavak prvenstva svela su se na nekoliko interesantnijih imena koja su pak sva ostala u sjeni senzacionalnog transfera Nike Kranjčara iz Dinama u Hajduk. Ambiciozni sportski radnici aktualnog prvaka u svoje »bile« redove doveli su i povratnika Ivana Leku iz Malage, te talentiranog napadača Bulenda Bišćevića iz sarajevskog Željezničara, stvarajući super momčad za obranu naslova i ozbiljnije ambicije u Europi. S druge strane, ipak najveći konkurent za prvo mjesto zagrebački Dinamo osim povratnika, makedonskog reprezentativca Goce Sedloskog, gotovo da uopće nije posezao za zvučnijim prinovama jer mu je momčad ionako »prebukirana« talentiranim igračima koji još uvijek nisu pokazali svoju kvalitetu. Trenutačno drugoplasirana Rijeka je u svoje redove dovela hrvatskog Rumunja Dumitru Mitua (poslije neuspjele epizode u Panathenaikosu potpisao za Riječane), dok su ostale momčadi osvježenja igračkog kadra bazirale na igračima iz nižih razreda natjecanja ili vlastitih juniorskih pogona.                 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika