Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bedem za turske osvajače

21. veljače obilježava se Međunarodni dan materinskoga jezika.

22. veljače 1732. rođen je George Washington, američki vojskovođa i političar.

22. veljače 1483. tiskana je prva knjiga na hrvatskom tlu. »Let gospodnjih 1483, meseca pervara, dni 22-i Misali biše svršeni.« Tako piše na kraju knjige Misala po zakonu rimskog dvora, prve knjige tiskane na hrvatskom tlu.

22. veljače 1942. ubio se Stefan Zweig, austrijski književnik.

22. veljače 1935. rođen je Danilo Kiš, srpski književnik židovskoga podrijetla.

23. veljače 1440. rođen je u Cluju Matija ili Matijaš Hunyadi, nazvan Korvin. Nakon tajanstvene smrti hrvatsko-ugarskog kralja Ladislava V., izabran je za novog je monraha 1458., kao osamnaestogodišnji sin ugarskoga guvernera i vojskovođe Janoša ili Janka.
   Ime Korvin dobio je po gavranu koji se na latinskom naziva corvus, a ističe se u njegovu grbu.
    U to doba Ugarska je bila staleška država u kojoj je vladala oligarhijska anarhija krupnih feudalaca. Oslanjajući se na niže plemstvo i građanstvo, Korvin pokušava središte moći učvrstiti u dvoru. No, za to je bila potrebna i novčana moć. Zbog toga, pod izgovorom opasnosti od Turaka, Korvin uvodi oporezivanje svih staleža u zemlji, te stvara jaku najamničku vojsku koja će kasnije biti snažan bedem za turske osvajače. Poslije pada Bosne, 1463., Korvin oslobađa Jajce i Srebrenicu i stvara banovine što će godinama štititi Slavoniju od Turaka. Istodobno ratuje i s Habsburgovcima, te suzbija pokušaj Mletaka da se učvrste u Hrvatskome primorju. Tada osniva u Senju prvu stalnu vojničku organizaciju u Hrvatskoj.
     Godine 1485. Korvin trijumfalno ulazi u Beč koji postaje nova prijestolnica kraljevstva. No, snažna centralistička monarhija, prva u srednjoj Europi, bit će kratka vijeka. U dobi od 50 godina Korvin 4. lipnja 1490. umire u Beču, a njegovi slabi nasljednici neće uspjeti spriječiti anarhiju. To će omogućiti daljnje nadiranje Turaka i uzrokovati kopnjenje ugarske države. Matija Korvin ostao je zapisan i kao zaštitnik umjetnosti. Njegov je dvor bio stjecište najpoznatijih umjetnika i humanista onoga doba, a među njima bili su Ivan Česmički, odnosno Jannus Pannonius, Ivan Vitez, Ivan Duknović, Jakov Statilić i drugi Hrvati.

23. veljače 1685. rođen je Georg Händl, njemački kompozitor.

23. veljače 1855. umro je Carl Gauss, njemački matematičar.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika