Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

četvrtak, 24. 2.

Ko­so­vo
Ministar vanjskih poslova Italije Gianfranco Fini izjavio je u Prištini da je konačni status Kosova u rukama njegovih žitelja. »Europska unija je ovoga tjedna usvojila dokument u kome se kaže kako nije moguć povratak na stanje iz 1999. godine«, rekao je talijanski diplomat nakon susreta s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i premijerom Ramušom Haradinajem. Fini je novinarima izjavio da »bez obzira na to kakav će biti konačni status, nitko u EU ne misli da Kosovo treba dijeliti«.

Za­kon
Prvi puta od Miloševića dogodilo se da predsjednik Srbije nije potpisao tekst nekog zakona jer nije dobio pravu verziju zakona. Naime, Borisu Tadiću Skupština Srbije dostavila je tekst Zakona o radu u kome su izmijenjena tri članka u odnosu na usvojenu verziju. U Ministarstvu rada tvrde kako nije riječ o falsifikatu, već da je tekst zakona samo redigiran, a da se od toga sada pravi afera. Tako je počelo prepiranje priopćenjima na relaciji predsjednik Srbije – predsjednik Skupštine.

Pre­da­je
Poslije dragovoljne predaje Milana Gvera, i optuženi s iste optužnice, general Radivoje Miletić, učinit će isto. General-major Radivoje Miletić je u vrijeme rata u Bosni bio pomoćnik načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, zadužen za obuku trupa i izvođenje akcija vojske bosanskih Srba. Kao i general Gvero, i Miletić je, prema navodima Tužiteljstva sudjelovao u planu političkog i vojnog rukovodstva bosanskih Srba da se Muslimani protjeraju iz Srebrenice i Žepe.
Nakon Gvera, u Haag bi uskoro trebao otputovati i bivši zapovjednik Armije Bosne i Hercegovine general Rasim Delić.

PETAK, 25. 2.

Smje­na
Zastupnici Skupštine Vojvodine smijenili su pokrajinskog tajnika za poljoprivredu Igora Kurjačkog. Smjenu je tražila koalicija Zajedno za Vojvodinu, koju predvodi Liga socijaldemokrata Vojvodine, uz obrazloženje da nije bilo moguće uspostaviti odgovarajuću komunikaciju Koalicije i Kurjačkog, što je utjecalo na realizaciju ciljeva definiranih koalicijskim sporazumom.
 
Ovčara
Video-kazeta sa snimcima zločina na Ovčari, o čijem se postojanju često govorilo, u Hrvatskoj je već 13 godina. Kako piše »Feral Tribune«, ta kazeta je hrvatskoj strani za dva milijuna maraka predana 1. veljače 1992., odnosno za manje od dva i po mjeseca otkako je taj zločin počinjen. Tu činjenicu je novinaru »Ferala« potvrdio nekadašnji službenik Službe za zaštitu ustavnog poretka, iznijevši niz detalja kako je do preuzimanja video-snimka i došlo.

Skan­dal
Hrvatskoj Upravi za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala podnesena je prijava protiv bivšeg šefa diplomacije Hrvatske Tonina Picule. Prijavu protiv Picule i još pet službenika podnio je savjetnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Davorin Zagorščak, tvrdeći da su nesavjesnim radom omogućili, a potom i prikrili, pljačku Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu 2002., kada je, kako tvrdi, više od 10.000 eura ukrao blagajnik Veleposlanstva u Beogradu, državljanin SiCG angažiran po ugovoru.

Im­pre­si­o­ni­ran
Predsjedavajući OESS-a Dimitrij Rupel kaže da je impresioniran europskom orijentacijom Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Vuka Draškovića.

subota, 26. 2.

Mars
Znanstvenici su otkrili aktivne vulkane i smrznuta mora na Marsu i traže dodatnu misiju kako bi utvrdili ima li života na tom planetu. Preporuke znanstvenika stigle su na kraju jednotjedne konferencije u Nizozemskoj, na kojoj su analizirani rezultati ispitivanja koje je na Marsu radila Europska svemirska agencija. Vijesti o otkriću zamrznutog mora, koje je veličine Zemljinog Sjevernog mora i na fotografijama podsjeća na lednike Antarktika, početkom tjedna uzdrmale su znanstveni svijet. Talijanski astronom Vitorio Formisano, koji radi na projektu sonde »Mars express«, rekao je kako se na osnovi plinova koji su otkriveni u atmosferi može pretpostaviti da na crvenom planetu postoji život. Formisano je priopćio da je sonda otkrila prisustvo metana i formaldehida, što ukazuje na određene biološke aktivnosti na Marsu.

Na­pad
Eksplozija automobila bombe u Hilli, 100 kilometara južno od Bagdada, odnijela je 105 života, a 130 ljudi je ranjeno u najkrvavijem napadu u Iraku od pada Saddama Huseina.

NEDJELJA, 27. 2.

Kon­ven­ci­ja
Demokratska stranka održala je konvenciju povodom 85 godina od osnivanja i 15 godina od obnove rada stranke. »Ulazak u EU treba se desiti skupa s Hrvatskom 2010. godine, a ne skupa s Turskom 2020. godine. Hajde da se izborimo da u Europu uđe generacija rođenih 1991. godine za svoju punoljetnost, i da tako malo izmirimo dug prema djeci čije su godine i desetljeće pojele vlasti pod upravljačkom palicom Slobodana Miloševića«, rekao je između ostalog Boris Tadić.
Govore pojedinih dužnosnika stranke, kao i predsjednika DS-a povicima su prekidali članovi koji traže osnivanje liberalno-demokratske frakcije u DS-u. Nazočni su njihove povike pokušali nadjačati pištaljkama pa je povremeno bilo skoro nemoguće pratiti izlaganja govornika.

In­ci­dent
Sjednicu Glavnog odbora SPO-a obilježile su duboke podjele koje već mjesecima potresaju ovu stranku. Vrata beogradske Općine Stari grad, gdje SPO tradicionalno zasjeda, ovoga puta bila su otvorena samo za članove Glavnog odbora. Međutim, stotinjak članova SPO-a koji su nezadovoljni politikom predsjednika stranke, pošto su burno pozdravili potpredsjednike Veroljuba Stevanovića i Vojislava Mihailovića, odlučili provaliti unutra. Vrata su izdržala, ali su stradali stolovi i stolice.

PONEDJELJAK, 28. 2.

Gla­so­va­nje
Skupština Srbije nije usvojila Prijedlog rezolucije o obustavljanju progona članova obitelji Slobodana Miloševića. Za rezoluciju je glasovalo 99 zastupnika SPS-a i SRS-a, dok je 121 zastupnik glasovao protiv, a uzdržanih nije bilo. Zastupnici vladajuće koalicije nisu bili nazočni na raspravi, ali su neposredno prije glasovanja ušli u skupštinsku dvoranu.

Za­tvo­re­ni­ci
Započeo je transfer prve skupine zatvorenika, državljana SiCG, iz hrvatskog zatvora Lepoglava. Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić rekao je agenciji Beta, da će prvih pet zatvorenika biti privremeno prebačeno u zatvor u Srijemskoj Mitrovici i da će uskoro početi razgovori i o transferu ostalih zatvorenika iz Lepoglave. Ljajić je naveo i da samo četiri zatvorenika, od njih 42-oje, još nema državljanstvo SiCG, ali da su i njihovi zahtjevi u proceduri.

Iz­vješće
Hrvatska Vlada općenito je poštovala ljudska prava svojih građana u 2004., a problemi su zabilježeni na nekim područjima, posebice prema hrvatskim Srbima, stoji u godišnjem izvješću State Departmenta o ljudskim pravima u svijetu. U izvješću se navodi problem suđenja za ratne zločine, za koja se kaže da su još etnički pristrana protiv hrvatskih Srba, kao i problem povrata imovine srpskih izbjeglica. Unatoč ustavnoj zaštiti manjina i naporima Vlade Ive Sanadera te poboljšanoj situaciji za manjine u 2004., u praksi još postoji otvorena i katkad snažna diskriminacija Srba i Roma, navodi se u izvješću.

utorak, 1. 3.

Tvrd­nje
Carla del Ponte izjavila je da su se vlasti u Beogradu složile s njenim tvrdnjama da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji.

TV pret­pla­ta
Građani Srbije uskoro bi trebali ponovno, kroz pretplatu, a ne posredno – kroz proračun, financirati RTS. Prema odredbama Zakona o radiodifuziji, usvojenog prije gotovo tri godine, mjesečna pretplata za RTS iznosila bi oko 240 dinara za prijamnike u kućanstvu i za pravne osobe, a oko 520 dinara za prijamnike u motornim vozilima. Pretplata bi se naplaćivala preko javnog poduzeća koje ponudi najbolje uvjete. Ranije je pretplata naplaćivana uz račun za struju, a prema podacima Elektroprivrede Srbije, u 2000. godini bilo je oko 777.500 pretplatnika.

srijeda, 2. 3.

24 sa­ta
Hrvatski je tiskovni medijski prostor dobio još jednog takmaca – izašao je prvi broj »24 sata«, dnevnih novina koje su primjerene standardu Hrvata. Koštaju, naime, tri kune, upola manje od konkurentskih listova što u tržišnoj utakmici među osiromašenim Hrvatima nije nevažno. Kako naglašava urednički tim koji se predstavio na 20. i 21. stranci, i slikom i kratkim uvodnikom u vlastitu rubriku, kao, uostalom i glavni urednik Matija Babić, eksponirani urednik Indexa, ineterneskoga portala koji je objavio postojanje Severininog kućnog uratka (sic!) na drugoj stranici, novine imaju između 48 i 64 stranice u boji. »24 sata« imat će i tri tjedna priloga na 24 stranice.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika