Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­va­ti in­zi­sti­ra­ju na pu­noj rav­no­prav­no­sti

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk sazvao je konferenciju za tisak čija je tema bila zahtjev za ostvarivanjem prava hrvatske zajednice na informiranje na materinjem jeziku na RTV Novi Sad. Konferencija za tisak je sazvana nakon što je na sjednici IO HNV-a održanoj 18. veljače, zaključeno da postoji diskriminacija u ostvarivanju prava i sloboda hrvatske nacionalne manjine u pogledu konzumiranja informacija na materinjem jeziku na programima RTV Novi Sad. Na konferenciji za tisak koja je održana  1. ožujka u uredu Vijeća, bio je nazočan i član IO HNV-a, predsjednik HAD-a i zastupnik u  Skupštini APV Dujo Runje.
    Lazo Vojnić Hajduk je prvo iznio problem izostanka emisije »Tragom hrvatskim«, odnosno nekadašnjih TV Divana, na RTV Novi Sad, čije je emitiranje bilo dogovoreno za 17. listopada 2004. godine, kao jedine emisije na hrvatskom jeziku. Nakon što je emisija otkazana, HNV je sutradan, kao što je poznato, sazvao konferenciju za tisak u prostorijama NIU »Hrvatska riječ«, nazivajući otkazivanje emitiranja emisije diskriminacijom hrvatske manjine, nakon čega je RTV Novi Sad podnijela tužbu protiv zamjenice urednika tjednika »Hrvatska riječ« Dušice Dulić i v. d. ravnatelja NIU »Hrvatska riječ« Zvonimira Perušića koji su bili nazočni na toj konferenciji za tisak. Tužba je podnesena radi ‘zabrane govora mržnje’.
ČINJENICE O DISKRIMINACIJI: »Zaštita prava hrvatske zajednice na informiranje na materinjem jeziku temelji se na Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća je konstatirao na XVI. sjednici kako za razliku od drugih manjina u Vojvodini, pravo na informiranje na vlastitom jeziku hrvatska manjinska zajednica još uvijek ne ostvaruje u sustavu državne televizije, a ta činjenica je dokaz diskriminacije. Kao drugo, konstatirano je i kako postoje ozbiljni nesporazumi koji po ocjeni Izvršnog odbora imaju za cilj sprečavanje, osporavanje i odgađanje potrebnih aktivnosti kada je u pitanju ostvarivanje spomenutog prava hrvatske manjine u Vojvodini«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk, ističući kako je pravo na informiranje na materinjem jeziku garantirano pozitivnim zakonodavstvom države SiCG i to na taj način što predviđa u procesu ostvarivanja tog prava i izravnu uključenost Nacionalnog vijeća, jer Nacionalno vijeće predstavlja, prema članku 19. istog Zakona, nacionalnu manjinu i u oblasti informiranja.
ZAHTJEVI HNV-a: »Temeljni cilj Vijeća je da hrvatska manjina ostvari u uživanju prava na informiranje potpunu ravnopravnost s drugim manjinskim zajednicama u okviru RTV Novi Sad, a radi ostvarivanja tih ciljeva Vijeće od RTV Novi Sad traži da se na RTV Novi Sad osnuje uredništvo ili redakcija na hrvatskom jeziku, a da se ugovorom između RTV Novi Sad i HNV-a urede međusobni odnosi«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk. »Tim ugovorom bi se posebno utvrdilo trajanje programa, vrijeme emitiranja i vrste programa koje će Redakcija realizirati, kao što su informativne emisije, te emisije političkog, kulturnog, odgojnog i zabavnog karaktera, i na koncu, tim ugovorom treba se utvrditi vremenska dinamika, kadrovska i uređivačka politika. Na istoj je sjednici Izvršnog odbora Vijeća donesena odluka kojom Izvršni odbor zahtijeva puštanje na program II. kanala RTV Novi Sad emisije ‘Tragom hrvatskim’, čiji producent treba biti NIU ‘Hrvatska riječ’, a RTV Novi Sad je dužna izdvojiti sredstva koja su potrebna za pokrivanje troškova izrade emisije.«
    »Na koncu, Izvršni odbor Vijeća traži bezuvjetno povlačenje tužbi protiv novinara koji se bave novinarstvom na hrvatskom jeziku i zahtijeva od RTV Novi Sad obustavljanje svih radnji koje je ta kuća započela bez zajedničke pripreme i ikakvih konzultacija s Hrvatskim nacionalnim vijećem, a tiču se ostvarivanja prava hrvatske zajednice na informiranje«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk ističući kako će IO HNV-a podnijeti kaznenu prijavu protiv RTV Novi Sad zbog povrede ravnopravnosti građana, narušavanja ugleda tuženih novinara i tražiti sudsku zaštitu od diskriminacije hrvatske zajednice glede prava informiranja na programima RTV Novi Sad.
KONTRAPRODUKTIVNO STANJE: Dujo Runje je u svom obraćanju novinarima kazao kako je Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina donesen 2002. godine, kada je priznata hrvatska nacionalna manjina u SiCG:
    »To je dakle period od tri godine, a pitanje informiranja hrvatske zajednice na materinjem jeziku nije riješeno ni do danas. Tražimo ostvarivanje onih prava koja druge nacionalne manjine u Vojvodini već ostvaruju. S ostvarivanjem određenih prava počeli smo participirati, recimo u domeni obrazovanja, i to je pozitivan primjer, ali za ostvarivanje naših prava veoma je važna i sfera informiranja. Skeptični smo prema aktualnom rukovodstvu RTV Novi Sad, a Vijeće nije dalo suglasnost ni za aktivnosti u vezi formiranja dopisništva na hrvatskom jeziku RTV Novi Sad koje je osnovano u Subotici«, kazao je Dujo Runje napominjući kako je to kontraproduktivno stanje, jer je iz temelja rađeno kako ne treba, bez aktivnog sudjelovanja Vijeća pri formiranju tog dopisništva.                               

Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika