Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od­vjet­ni­ci traže zašti­tu od dis­kri­mi­na­ci­je

Na inicijativu Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća održan je sastanak na kojemu je više odvjetnika iz hrvatske zajednice sagledalo pravne mogućnosti da se ostvari ravnopravnost u informiranju na hrvatskom jeziku na Televiziji Novi Sad, a razmotrene su i pravne osnove za podnošenje kaznene prijave protiv RTV Novi Sad zbog povrede ravnopravnosti građana.
    Sastanak je održan 26. veljače u uredu Vijeća, a nazočni su bili: predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, odvjetnici Stipan Pekanović, Katarina Pekanović, Bela Ivković i Pere Gabrić, kao i zamjenik predsjednika Skupštine Općine Subotica i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić, te zamjenica urednika tjednika »Hrvatska riječ« Dušica Dulić i v. d. ravnatelja NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić. Podršku ovome sastanku uputili su i odvjetnici Martin Bačić, Slaven Bačić, Franjo Vujkov, Ana Kovačević i Gavro Čović, koji nisu bili nazočni zbog  obveza.
NEOSTVARENO PRAVO NA INFORMIRANJE: Inicijator sastanka Lazo Vojnić Hajduk iznio je kako je na sjednici Izvršnog odbora HNV-a, koja je održana 19. veljače, raspravljano o neostvarivanju prava hrvatske zajednice u Vojvodini na informiranje na državnoj televiziji.
    »Na toj je sjednici Izvršni odbor HNV-a donio odluku da se Radio-televiziji Novi Sad uputi pismo sa zahtjevima, što je zapravo tester, a ti su zahtjevi da se na RTV Novi Sad osnuje uredništvo ili redakcija na hrvatskom jeziku, zatim da se potpiše ugovor između RTV Novi Sad i Hrvatskog nacionalnog vijeća kojim se uređuju međusobni odnosi, da se u program uvrsti emisija ‘Tragom hrvatskim’, čiji producent treba biti NIU ‘Hrvatska riječ’, a Radio-televizija Novi Sad je dužna izdvojiti sredstva za pokrivanje troškova izrade ove emisije. Također je zahtijevano da RTV Novi Sad bezuvjetno povuče tužbe protiv novinara Dušice Dulić i Zvonimira Perušića. Pismo sa zahtjevima je poslano, a na sjednici Izvršnog odbora je donesena i odluka da se podnese kaznena prijava protiv RTV Novi Sad zbog povrede ravnopravnosti građana, te zbog narušavanja ugleda novinara koji se bave novinarstvom na hrvatskom jeziku. Ovaj sastanak je sazvan kako bi odvjetnici podržali naše zahtjeve i kako bi se poduzeli daljnji koraci, potrebni za ostvarivanje prava ravnopravnosti informiranja na hrvatskom jeziku na Televiziji Novi Sad«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk.
OBLIK DISKRIMINACIJE: U razgovoru koji je uslijedio Bela Ivković je kazao kako postoji Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koji je pravna osnova i za ostvarivanje prava na ravnopravnost informiranja.
    »Odvjetnici u Subotici bili su uvijek angažirani kada je to zahtijevala problematika naše zajednice. Angažirali smo se i sada, nakon što su podnesene tužbe protiv Dušice Dulić i Zvonimira Perušića, ali ovaj slučaj odnosi se i na pravo hrvatske zajednice u Vojvodini na informiranje na državnoj televiziji, a to pravo se ne ostvaruje. Pravni zastupnik optuženih novinara dr. Slobodan Beljanski je izuzetan kolega, koji će svoj posao maksimalno uraditi prema pravilima struke, a naša je podrška, pokraj sagledavanja pravnih mogućnosti za ostvarivanje naših prava, manifestacija podrške odvjetnika iz naše zajednice. Hrvatsko nacionalno vijeće predstavlja našu zajednicu i smatramo da je Vijeće taj aktivni legitimni subjekt koji treba podnijeti kaznenu prijavu protiv RTV Novi Sad. U Srbiji postoje antidiskriminacijski zakoni iz čega proizlazi i pravo na sudsku zaštitu. Mi zahtijevamo ono što je zakonom propisano, jer još ne ostvarujemo ona prava koja ostvaruju ostale nacionalne manjine i trebamo tražiti sudsku zaštitu da se prekine diskriminacija. Hrvatsko nacionalno vijeće treba se pridružiti ovom postupku i ojačati poziciju tuženih«, kazao je Bela Ivković, s čime se složio i Lazo Vojnić Hajduk, napominjući kako sve ustanove namijenjene javnoj uporabi, pa prema tome i RTV Novi Sad, svima moraju biti dostupne na jednaki način.
    »Diskriminacija je ograničavanje prava, pravna nejednakost. Diskriminacija po bilo kojoj osnovi vrijeđa ljudsko dostojanstvo čije su komponente: čast, ugled, osobni integritet i slično. Takva povreda prava uživa sudsku zaštitu, kako kroz zahtjev da se prestane s povredom prava, tako i kroz zahtjev za nadoknadu štete. Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u članku 1. stavka 2. govori o tome i kaže: ‘Ovim Zakonom se uređuje i zaštita nacionalnih manjina od svakog oblika diskriminacije u ostvarivanju prava i sloboda«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk i istaknuo, kako je činjenica da Hrvati u Vojvodini nemaju prog-ram na hrvatskom jeziku, a sva nastojanja od strane predstavnika hrvatske zajednice vodstvo Televizije Novi Sad želi izbjegavati i to je – diskriminacija.
PRAVNA ILI POLITIČKA POZADINA?: Odvjetnik iz Sombora Stipan Pekanović je iznio mišljenje kako  je dobro što cjelokupan korpus hrvatske manjinske zajednice pruža moralnu podršku tuženim novinarima, kao i nastojanjima za ostvarivanjem prava na informiranje na hrvatskom jeziku na državnoj televiziji, a napomenuo je i kako je veleposlanik Hrvatske u Beogradu Tonči Staničić u intevjuu za beogradski Danas rekao da Hrvati u Vojvodini glede svojih prava traže ono što i sve druge manjine imaju.
    Prema mišljenju odvjetnika Pere Gabrića, u tužbi RTV Novi Sad postoje formalni nedostaci, te će se ovakva tužba po njegovome mišljenju odbaciti u skladu sa   Zakonom o parničnom postupku.
AKCIJE PROTIV INTERESA HRVATSKE ZAJEDNICE: Petar Kuntić je rekao, kako je upoznat s razmišljanjem struke i kako je siguran da će se ovaj spor s RTV Novi Sad dobiti, ali je istaknuo da je problem s RTV Novi Sad sigurno politički problem.
    »Zapitajmo se je li čudno što se u veoma kratkom vremenskom periodu suočavamo s akcijama koje su usmjerene protiv interesa hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori. Pokraj toga što su tuženi novinari koji se bave novinarstvom na hrvatskom jeziku, do danas naša zajednica ne ostvaruje pravo na informiranje na materinjem jeziku na državnoj televiziji. Uz to, priznato je Bunjevačko nacionalno vijeće, što opet za posljedicu ima i pokušaj uvođenja bunjevačkog dijalekta u osnovne škole u Subotici i to kao ‘bunjevačkog jezika’«, kazao je Petar Kuntić.
    Na koncu sastanka Lazo Vojnić Hajduk je kazao da će dr. Slobodan Beljanski pravno zastupati tužene novinare u sudskom procesu, a primjereno razmatranjima odvjetnika na ovome sastanku o pravnim mogućnostima za ostvarivanje prava hrvatske zajednice na informiranje na materinjem jeziku na državnoj televiziji, kao i pravnih temelja i osnova za podnošenje kaznene prijave protiv RTV Novi Sad, Izvršni odbor HNV-a će podnijeti kaznenu prijavu protiv RTS Novi Sad zbog povrede ravnopravnosti građana, narušavanja ugleda novinara koji se bave novinarstvom na hrvatskom jeziku i tražiti sudsku zaštitu od diskriminacije zbog ograničenja i nejednakosti prava u primanju informacija na programima RTV Novi Sad.                      
  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika