Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­vac sa­mo za plaće, pro­gra­mi na le­du

Loša materijalna situacija na RTV Novi Sad prelama se izgleda najviše tamo gdje bi se najmanje trebala prelomiti, a to je na programima nacionalnih manjina. Prošloga su tjedna o sudbini RTV Novi Sad razgovarali dužnosnici Izvršnog vijeća APV, a u ime predsjednika svih nacionalnih manjinskih vijeća Ana Tomanova-Makanova, s ravnateljem RTS-a Aleksandrom Tijanićem.
    »Još 19. prosinca prošle godine predsjednici vojvođanskih nacionalnih vijeća su pokrajinskom tajniku za informiranje Miloradu Đuriću skrenuli pažnju na to da je financijska situacija u RTV Novi Sad katastrofalna i da se ova kuća iz dana u dan urušava«, rekla je za novosadski »Dnevnik« Ana Tomanova-Makanova, i dodala da je još tada traženo da se o problemima i budućem statusu ove vojvođanske medijske kuće razgovara i s ravnateljem RTS-a.
    »Emisije koje se emitiraju na jezicima nacionalnih manjina na programima Radija i Televizije imaju iznimno važnu ulogu, ne samo u informativnom segmentu već i kao nositelji kulturnog, obrazovnog, jezičnog i nacionalnog identiteta. Sve ovo prezentirano je i ravnatelju RTS-a Aleksandru Tijaniću, a skrenuli smo mu pažnju i na to da je pokrivenost kvalitetnim signalom radijskog i TV programa na teritoriju Vojvodine svega 33 posto. Nedostatak novca odražava se svakodnevno i na programe radija i televizije, pa je zato što se ne isplaćuju dnevnice i honorari za vanjske suradnike onemogućena i proizvodnja nekih emisija i praćenje kulturnih događaja i festivala. Ukinut je zabavni program, više ne postoje ni igrani, dječji i umjetnički program na jezicima nacionalnih manjina«, rekla je Ana Tomanova-Makanova.
    Ona ističe kako se i Tijanić složio da se diobna bilanca između RTS-a Beograd i RTV Novi Sad mora što prije obaviti, kako bi ove dvije medijske kuće po Zakonu o radiodifuziji mogle prerasti u javne servise i kao takve biti obvezne slušateljima i gledateljima prezentirati i obrazovne, i kulturne, i informativne, i dječje, i dokumentarne programe na jezicima nacionalnih manjina.«
    O onome što je dogovoreno Ana Tomanova-Makanova za »Hrvatsku riječ« kaže: »Generalni direktor RTS-a inicirao je da se što prije sastavi programsko vijeće RTV Novi Sad, zatim detaljna analiza cjelokupnog programa i onog koji se emitira na jezicima nacionalnih manjina i da se s time upozna Upravni odbor RTS-a. Osim toga, još nije riješen problem emitiranja emisije na hrvatskom jeziku.« Ona također navodi kako od Tijanića nije uspjela dobiti odgovor na pitanje – zašto je za RTV Novi Sad planirano da ove godine dobije istu sumu novca kao i prošle godine.
    »Za RTS je u ovoj godini planirano izdvajanje 2,5 milijarde dinara iz proračuna, a za RTV Novi Sad je namijenjeno 18,6 posto od te sume, što je nominalno isto kao i prošle godine, a to znači da će se iz ovog novca moći pokriti samo plaće zaposlenika, ali da nema novca za produkciju i proizvodnju programa. Tijanić je rekao kako je i za RTS ovo što dobiva malo, ali da se oni, kao dobri menadžeri, snalaze, i dodatni novac osiguravaju sa strane«, rekla je Ana Tomanova-Makanova.                     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika