Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raspodjela sredstava iz pokrajinskog proračuna

Jedina točka dnevnog reda sjednice Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća bilo je financiranje projekata hrvatskih udruga u 2005. godini, i to iz proračunskih sredstava Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine. Sjednica je održana u Subotici 3. ožujka, a nazočni su bili, pokraj predsjednika Laze Vojnić Hajduka, članovi Dujo Runje i Berislav Skenderović.
    Kao problem, predsjednik IO HNV-a Lazo Vojnić Hajduk iznio je činjenicu da hrvatske udruge, koje su konkurirale za sredstva, nisu podnijele izvješća za sredstva utrošena prošle godine. Zbog toga IO HNV-a obavještava udruge da je rok za podnošenje izvješća 7. ožujka, dok je za 8. ožujka predviđen nastavak sjednice, na kojoj Izvršni odbor treba dati prijedloge za raspodjelu sredstava. Također je odlučeno da se na nastavak sjednice pozovu i potpredsjednici Vijeća koji čine komisiju za raspodjelu sredstava koja su predviđena za aktivnosti hrvatske zajednice u oblasti kulture.
RASPODIJELJENA SKROMNA SREDSTVA: Na nastavku sjednice koji je uslijedio 8. ožujka nazočni su bili Lazo Vojnić Hajduk, Tomislav Žigmanov, Marinko Prćić i Dujo Runje, a usmenu suglasnost podrške odlukama dao je Berislav Skenderović, dok je potpredsjednik Vijeća Mato Groznica uputio pismenu podršku. Odobreni iznos za hrvatsku zajednicu iz proračunskih sredstava Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu koji iznosi 500.000 dinara i podijeljen je onim udrugama koje su podnijela kompletna izvješća: Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« iz Subotice 150.000 dinara, Hrvatskoj čitaonici Subotica 80.000 dinara, Hrvatskom kulturno prosvjetnom društvu »Tomislav« iz Golubinaca 80.000 dinara, Udruženju građana »Crov« iz Subotice 20.000 dinara, Katoličkom institutu za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice 90.000 dinara, Matici hrvatskoj Subotica 30.000 i Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu »Ljutovo« iz Ljutova 50.000 dinara.
    Pri podjeli skromnih proračunskih sredstava Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine koja za prvo polugodište iznose 380.000 dinara pridržavalo se teritorijalnog kriterija i na osnovi prošlogodišnjih iznosa koje su udruge dobile. Polovica dobivenih sredstava podijeljena je na tri udruge i jednu profesionalnu ustanovu, tako da su KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, HKPD »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena, HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega i NIU »Hrvatska riječ« dobili po 47.000 dinara, dok je druga polovica sredstava u iznosu od po 17.000 dinara podijeljena HKUD-u »Vladimir Nazor« iz Sombora, HKUPD-u »Dukat« iz Vajske, HUK-u »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, HKPD-u »Matija Gubec« iz Rume, KPZH-a »Šokadija« iz Sonte, HKPD-u »Matija Gubec« iz Tavankuta, HKC-u »Srijem« iz Srijemske Mitrovice, HKPD-u »Đurđin« iz Đurđina, HDPU »Bela Gabrić« iz Subotice, HAD-u iz Subotice i HKPD-u »Jelačić« iz Petrovaradina.
DOZNAČENA I SREDSTVA OPĆINE SUBOTICA: Na koncu sjednice Lazo Vojnić Hajduk je predočio da su doznačena i sredstva po rješenju Izvršnog odbora SO Subotica za kulturne manifestacije i rad KUD-ova. Sredstva su u sljedećim iznosima dobili: Hrvatska čitaonica Subotica 45.000 dinara, Rajko Ljubič 15.000 dinara, Matica hrvatska Subotica 30.000 dinara, HKPD »Đurđin« iz Đurđina 30.000 dinara, Subotički tamburaški orkestar 30.000 dinara, HKC »Bunjevačko kolo« 50.000 dinara, HKPD »Matija Gubec« 60.000 dinara i HKUD »Bajmok« 25.000 dinara. Također su doznačena i sredstva po rješenju IO SO Subotica za usluge emitiranja i izdavaštva, koja su u sljedećim iznosima dobili: NIU »Hrvatska riječ« 20.000 dinara, Hrvatska čitaonica Subotica 40.000 dinara, Matica hrvatska Subotica 74.000 dinara i Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice 20.000 dinara.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika