Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Priprema ljetnog susreta

»U Bogu duša moja nalazi mir, u njemu sav moj je spas. Samo u njemu nalazim svoj mir, nada on mi je sva«. Riječi su i zvuci prelijepe molitve s kojom je počeo ovogodišnji posjet brata Rishara.
    U subotu 5. ožujka okupilo se stotinjak mladih kako bi se u župi Marije Majke crkve u Aleksandrovu susreli s bratom iz Taizéa koji je doputovao k nama iz francuske zajednice, u koju naši mladi već godinama hodočaste.
MOLITVA I RAZGOVORI: Taizéjski susreti su prepoznatljivi po tišini, razgovorima, kratkim i jednostavnim molitvama, te razmatranjima dijela teksta iz evanđelja. U ugodnoj dvorani namjenjenoj taizéjskim susretima, program je otpočeo u 14 sati molitvom, gdje su se čule riječi psalma 103, a mladi su uz pratnju violina Kristine i Franje Vojnić Hajduk, te tambure Nataše Kostadinović, zajedno pjevali pjesmu »Misericordias Domini«, nakon čega je uslijedilo čitanje iz evanđelja (Mihael 7, 18-19). Mladi su rado nastavili pjevati taizéjsku pjesmu »Sorgente Viva«, koja ih je nadahnula, baš kao i tišina koja je uslijedila. Ostati malo u miru taizéjski je običaj kako bi sudionici mogli prodreti do samih sebe, u dubinu svog srca i duše. Molitva se završila radosnom pjesmom »Jer Gospodin je moja snaga, moja pjesma, moj mir«. Potom se s. Eleonora Merković obratila nazočnim mladima koje je pozdravila s par riječi i poželjela im dobrodošlicu.
    Uslijedio je Biblijski uvod gdje je brat Rishar razmotrio dio evanđelja (Marko 2, 1-13), te je mlade podjelio u grupe kako bi uz pomoć pripremljenih pitanja, razmjenili mišljenja i osobna iskustva.
DUHOVNE PRIPREME ZA HODOČAŠĆA: Poslije kraće pauze održan je susret grupovođa mladih hodočasnika, na kojemu su sudjelovali vođe katolika iz Srijema, Beograda, Novoga Sada, Bačke Topole, Tavankuta, Svetozara Miletića, Hajdukova, Ade, Tornjoša, Ruskog Krstura, te župa iz Subotice. Na ovom sastanku razmotreni su uvjeti za duhovne pripreme hodočašća u župama širom Vojvodine, te izrečeni su eventualni nedostaci. Uglavnom se sve župe, koje hodočaste ljeti u Taizé te zimi na susrete u europskim metropolama, pripremaju sličnim molitvenim susretima jednom tjedno, a ono što predstavlja problem u nekih mjestima jeste rasutost mladih po selima, te se stoga teško mogu sastajati, a željni su hodočastiti. Brat Rishar, pozvao je ovom prigodom grupovođe na bolju međusobnu suradnju, kako bi se osigurala kvalitetna priprema za mladež koja bi hodočastila. Za vrijeme sastanka ostali mladi imali su prigodu gledati film »Pasija« ili pak razgovarati i bolje se upoznati.
    U 19 sati počela je i posljednja molitva, koja je održana u crkvi, a po svojoj sadržini bila je nalik prethodnim molitvama – ispunjena pjesmom, psalmima i tišinom, sljedeći baš riječi pape Ivana Pavla, kako je ovo godina euharstije. Sam kraj molitve bio je pred križem, nalik petku navečer na hodočašću u Taizéu. Svi mladi su na koljenima došli do križa, koji je bio položen na pod, poklonili mu se, te izrekli Gospodinu svoju molitvu, zahvalu i sve drugo što ih muči. Usljedio je blagoslov vl. Dominika Ralbovskog, dok je s. Eleonora izrekla svoju zahvalu svima koji su nazočili i tako potpomogli ovu molitvu. Na kraju molitve brat Rishar se zahvalio svima što su poklonili jedan divan dan Bogu i Isusu.

Olga Perušić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika