Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skromnije, ali ništa manje atraktivno

Prošlog tjedna (2.-4. ožujka) Novi Sad je bio domaćin četvrtog po redu »Sajma medija« koji je u reprezentativnoj dvorani »Master« okupio brojne izlagače iz svih medijskih grana.
    Istina, za razliku od prošlog sajamskog okupljanja, ovogodišnja izlagačka priredba bila je znatno skromnija, ponajviše zbog izostanka velikih televizijskih i novinskih kuća, koje se nisu pojavile i samim tim uskratile veću atraktivnost ovom lijepom i nadasve potrebnom »medijskom« događanju.
IZOSTANAK »VELIKIH«: S druge strane, loše vrijeme i poslovična nezainteresiranost potencijalnih posjetitelja, uvjetovali su ovogodišnju znatno slabiju posjećenost publike, pa je Sajam i na ovom planu ubilježio skromniji ovogodišnji rezultat. No, neovisno o njegovim slabim stranama, važno je napomenuti, kako je u ovim tržišnim uvjetima rada i skromnim financijskim potencijalima brojnih medijskih kuća iz svih vrsta djelatnosti na našim prostorima, najveći uspjeh samo održavanje i rad ove manifestacije. U srijedu 2. ožujka četvrti po redu »Sajam medija« je svečano otvorio republički ministar kulture Dragan Kojadinović, koji je u svom prigodnom govoru najavio sređivanje konkretnih problema na polju medijske djelatnosti, prije svega što skorije primjene Zakona o radiodifuziji i kreiranja pravog, reguliranog medijskog i ekonomskog tržišta. Pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić istaknuo je značaj održavanja Sajma kao mjesta na kojemu se susreću ideje, projekti, te predstavljaju programi i mediji. Izostanak velikih nacionalnih medijskih kuća prilika je da se bolje upoznaju, uvjetno rečeno, »manje« medijske kuće koje djeluju na prostoru Vojvodine.
    Pokraj izloženih štandova na kojima su medijske kuće-izlagači prezentirali svoju djelatnost, radni dio sajamskog programa odvijao se na nekoliko tribina posvećenih aktualnim problemima s kojima se medijski poslenici svakodnevno susreću. Diskutiralo se o: »Limbičkom marketingu«, »Zakonu o oglašavanju i kodeksu samoregulative u marketingu«, »Ulozi medija u razvoju sustava preporuka«, »Zaustavljanju piraterije«, »Internetskom protokolu komunikacije«, »Public relations trendovima« i još brojnim drugim temama. Tijekom trajanja Sajma prezentirane su i brojne knjige iz raznovrsnih grana nakladništva, ali i priređene raznovrsne promocije glazbeno-scenskih uradaka nekih od učesnika. Uspješnom prezentacijom promovirano je, primjerice, ovogodišnje Europsko prvenstvo za košarkaše koje će se na ljeto igrati u SiCG, a u sklopu obilježavanja tog velikog događaja upriličen je i tradicionalni »basket« turnir medijskih kuća. Za posjetitelje su upriličeni koncerti nekoliko glazbenih sastava, a na velikoj bini su svirali: »Garavi sokak«, »Neverne bebe«, »Perpetuum mobile« i dr.
MEDIJI NACIONALNIH MANJINA: Na skromnom štandu i ove godine su svoje nakladničke aktivnosti mogli prezentirati predstavnici nacionalnih manjina koji žive i rade na vojvođanskim prostorima. Opća slaba posjećenost sajma rezultirala je i skromnim interesiranjem potencijalnih posjetitelja za ovaj oblik medijskog nastupa. Pa ipak, tijekom sva tri radna dana Sajma javnosti su bili prikazani tjednici i mjesečnici tiskani: na hrvatskom, mađarskom, rumunjskom, slovačkom, rusinskom, romskom, kao i ostale publikacije navedenih manjinskih nacionalnih zajednica.
    Rukovoditelj marketinga u »Magyar szo-u« Csaba Lukacs, istakao je da je ova medijska kuća i ove, kao i prijašnjih godina, prisutna na Sajmu medija, primjećujući mnogo slabiju posjećenost za razliku od prijašnjih godina. Neovisno od toga, značajna je nazočnost manjinskih informativnih djelatnosti, da bi se, prije svega, znalo za njihovo postojanje i samim tim približilo svim zainteresiranim budućim čitateljima, kao i poslovnim klijentima. Također, Sajam predstavlja idealnu mogućnost za razvijanje budućih poslovnih kontakata.
    Đorđe Subu, urednik rumunjske novinsko-izdavačke kuće »Libertatea«, stavio je akcent na proslavu 60. obljetnice, koju ova ustanova obilježava u svibnju mjesecu ove godine, kao i prezentaciju njihovih posebnih izdanja, kao što su dječji i omladinski list na rumunjskom, koji izlaze usporedo s glavnim glasilom – listom »Libertatea«.  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika