Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­vječtaj pro­ljeća

OSIJEK – U Osijeku je od 3. do 6. ožujka održana tradicionalna gospodarska priredba »12. osječki proljetni sajam poljoprivrede i prehrane«, prvi vjesnik proljeća, unatoč zimskom ozračju i temperaturama ispod ništice. Sajam je ove godine okupio 150 izlagača iz: Italije, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, i naravno, Hrvatske.
    Pozdravljajući na otvaranju, goste, izlagače i posjetitelje, ravnateljica osječkog sajma Nada Maglaić, istaknula je da je ovo najveći proljetni Sajam do sada, te da su zbog velikog interesa izlagača i premalog zatvorenog prostora, oko 5000 m2, morali povećati prostor na otvorenom za oko 2000 četvornih metara. Nazočnima su se još obratili dogradonačelnik Osijeka, Zlatko Benašić i župan Osječko-baranjski Krešimir Bubalo, ističući doprinos grada i Županije ovoj prepoznatljivoj sajamskoj priredbi.
Sajam je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Dragan Kovačević, koji je, obraćajući se nazočnima, istaknuo da ovakve priredbe omogućuju našim gospodarstvenicima da pokažu gdje smo mi danas u ovoj veoma važnoj oblasti. »Mi smo, prije sat vremena, imali razgovore u Županiji s gospodinom županom i njegovim suradnicima, i ja sam, moram to istaknuti, stekao dojam, slušajući što su sve postigli u poljoprivredi, posebice glede trajnih nasada, razvitka stočarstva, posebice govedarske proizvodnje i drugim poduzetničkim projektima, da oni to dobro rade i pružaju primjer i drugima kako se najbolje uključiti u realiziranje strateških projekata našega ministarstva, i financijski i organizacijski« naglasio je Kovačević, te je dodao, kako je na djelu novi sustav nadziranja, pa i sankcioniranja provođenja Zakona o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem »jer želimo pooštriti odgovornost kako nam obradivo zemljište ne bi bilo neobrađeno«.
    U okviru Sajma održani su tradicionalni »Dani meda u Hrvatskoj« i deseti po redu »Ocjenjivanje meda i pakovina od meda«, te niz stručnih skupova i predavanja. Sajam je radio svakodnevno od četvrtka do nedjelje, i unatoč snijegu i hladnoći, zabilježena je dobra posjeta.
Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika