Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veza duga deset godina

U povodu jubileja – 10 godina postojanja kulturne sekcije »Šling«, prošlog tjedna, 10 ožujka, otvorena je tradicionalna uskršnja izložba ove sekcije u vestibilu Gradske kuće u Subotici. Izložbu je zvanično otvorila potpredsjednica SO Subotica, Edit Stevanović, koja je poželjela uspješan rad sekciji kao i svakidašnjicu s više novca, kako bi neki od ovih radova mogli biti i kupljeni. Nakon toga nazočnima se obratio i Stipan Stipić koji je istaknuo da je šling stvar koja iziskuje određeno znanje, a da bi se izrađivao prvenstveno treba se voljeti.
RAZNOVRSNI RADOVI: Stručna voditeljica sekcije Marija Ivković Ivandekić je, kako kaže, prije 14 godina, na nagovor Justine Šabić u HKC »Bunjevačko kolo« počela s edukacijom u oblasti ovog zanata. Trenutačno ova sekcija broji tridesetak članova. »U početku sam ‘krala’ znanje od svojih tetaka, a posebice od sestre«, kazala je o svojim počecima najstarija članica Marija Ivković Ivandekić. Sekcija, kojom se ovaj stari zanat nastoji očuvati, po činjenici izloženih radova zasigurno je bila dobra ideja. Na izložbi, čiji sadržaj ispunjava polovicu prostranog vestibila, izloženo je oko 70 radova. Starost radova je različita – od onih s početaka rada sekcije pa do novijih. Od tehnika veza, u radu sekcije najviše su zastupljeni bijeli vez, rišelje i toledo. Različitost radova ogleda se i u izboru motiva – uskršnji i klasični, mustri – modernija ili klasičnija, dok u izboru materijala dominira bijelo platno. Primjenjivost dekoracije vezom, zaista je široka. Tako se na izložbi mogu vidjeti »šlingani« stoljnjaci, miljei, zavjese, jastučnice, pregače za nošnju, bunjevačka narodna nošnja za djevojčicu, pa čak i bušena jaja u mustri karakterističnoj za bijeli vez. Karakter izložbe je prodajni, a cijene se kreću od 300 do više hiljada dinara.
BUDUĆNOST OVOG UMIJEĆA: Tehnička ravnateljica sekcije Irena Cukijati je istaknula kako je broj članova diktiran uvjetima suvremenog života jer iziskuje slobodno vrijeme, koje danas često ispunjava konzumiranje programa elektronskih medija. Prije je ovaj zanat činio i neku vrstu društvenog života, stvaralo se ispred kuće, na ulici ili na prelima. Danas je i upotreba predmeta ukrašena ovom vrstom manualnog umijeća manja – šling potražuju poneka kulturno-umjetnička društva, dok se određeni dio prodaje u galerijama koje njeguju ovakvu vrstu stvaralaštva, kakva je i galerija pod Gradskom kućom u Subotici s kojom sekcija ima solidnu suradnju. Pokraj ovakvih izložbi važno je napomenuti da su Marija Ivković Ivandekić i Irena Cukijati svojim radovima predstavljale subotičku općinu na »Danima Vojvodine u Ulmu«, koji su u lipnju prošle godine održani u ovom njemačkom gradu a u okviru Internacionalnog festivala rukotvorina i kulture podunavskih zemalja.
    Iako su mladi koji su zainteresirani za šling vrlo rijetki, članovi sekcije vjeruju da će se ova tradicija ipak očuvati. Izložba je otvorena još samo danas. Požurite…
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika