Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vjetrovi ravničarske kulture namjesto mediteranske bure

Prošlog tjedna 10. ožujka 26 slika od slame i nekoliko drugih predmeta izrađenih od istog materijala, čiji su autori članovi slamarske sekcije HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, predstavljeni su talijanskoj publici, izložbom u prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Trstu.
    Društvo iz Tavankuta predstavljali su predsjednik Branko Horvat, voditeljica slamarske sekcije Jozefina Skenderović te članice Marija Prćić i Sandra Suturović.
ZAJEDNIČKI PROGRAM: Izložba je otvorena u zajedničkom programu, na čijem se početku tamošnjoj hrvatskoj zajednici predstavila i Hrvatska matica iseljenika. Ispred HMI, koja je ujedno i organizator cijelog programa, govorio je predsjednik Nikola Jelinčić, a o hrvatskoj zajednici u Vojvodini te umjetnosti u tehnici slame govorili su Branko Horvat i Jozefina Skenderović. Manifestaciji je bio nazočan i generalni konzul SiCG u Trstu, Goran Stojković.
    U cilju što boljeg predstavljanja kulturne tradicije bunjevačkih Hrvata, pokraj izložbe koja će biti otvorena do Uskrsa, publika je mogla promatrati i bunjevačke nošnje u koje su bile odjevene Sandra Suturović i Marija Prćić. Prćić je atmosferu ove večeri upotpunila i recitiranjem pjesme Alekse Kokića »Bunjevka«. Izloženi radovi u tehnici slame plod su slamarske kolonije koja se tradicionalno održava u Tavankutu, a koja ove godine slavi svoju XX. obljetnicu. Kao poklon domaćinima, generalnom konzulu RH u Trstu, Ivanu Lackoviću uručen je grb RH izrađen od slame.
POSJET GRADU PULI: Već sutradan, 11. ožujka, članovi HKPD »Matija Gubec« bili su gosti grada Pule, gdje su primljeni kod gradonačelnika Luciana Delbianca. Povod ovog posjeta bilo je gostovanje iste skupine radova HKPD »Matija Gubec« u studenom prošle godine u Puli. Izložba je tada bila postavljena u Franjevačkom samostanu a otvorio ju je osobno Delbianco. Prošlogodišnjem postavljenju izložbe u Puli znatno je doprinijela i uposlenica pulskog ureda HMI, Ana Bodrina. Prilikom ovog posjeta, članovi HKPD »Matija Gubec« su obišli grad a u spomen na suradnju, gradonačelniku Pule, Delbiancou uručili grb grada Pule izrađen u tehnici slame.
    Ovaj kratak, dvodnevni ali plodonosni posjet »ravničarske ekspedicije« mediteranskim krajevima, primjer je da specifičnost umjetnosti u tehnici slame ima publiku, a da je sve ostalo pitanje kvaliteta njezine promidžbe. Poslije Vukovara, Vinkovaca, Rovinja, Pule, i aktualne postavke u Trstu, put ove izložbe ne prestaje – sljedeća postaja je Gračac.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika