Arhiv tekstova Arhiv tekstova

S »Vu­ko­vi­ma« put Ukra­ji­ne

Još od svog prvog velikog hita iz 1986. godine »Kuda idu izgubljene djevojke« (Tamara), Boris Novković je kontinuirano u samom vrhu hrvatske zabavne glazbe. U njegovoj uspješnoj glazbenoj karijeri, u kojoj se potvrdio kao autor i izvođač, brojni su hitovi odsvirani na bezbroj koncerata širom svih republika bivše zajedničke države. Ipak, gotovo dva desetljeća poslije, pobjedom na »Dori«, izbornom natjecanju za hrvatskog predstavnika na ovogodišnjem »Eurosongu«, doživio je, čini se, najveći trenutak svoje glazbene karijere i najbolju potvrdu svojih umjetničkih vrijednosti.
4Nekoliko puta ste sudjelovali na »Dori« u ulozi potencijalnog favorita, ali su drugi izvođači odlazili na »Eurosong«. Kako ste se osjećali pred ovogodišnje izborno natjecanje za hrvatskog predstavnika za pjesmu Eurovizije?
S obzirom kako mi je ovo bila peta »Dora«, a prijašnja četiri puta sam važio za favorita i svaki puta se razočarao nakon neuspjeha, do završnice prve polufinalne večeri nisam ništa specijalno očekivao od ovogodišnjeg nastupa. Ali pobjeda u polufinalu, s maksimalnim brojem bodova žirija i publike, dala mi je male slutnje da bih ovoga puta mogao otići do kraja. Povrh svega, tijekom finalne večeri dosta mi je kolega prilazilo, govoreći kako je moja pjesma najbolja i da bih trebao pobijediti.
4Od koga ste imali najveći respekt glede moguće pobjede?
 Najviše sam respektirao dvije pjesme. Onu koju je pjevala Danijela, jer je u pitanju bila odlična izvedba, dok je drugi najozbiljniji konkurent bila grupa »Magazin«. Moram priznati da mi se njihova pjesma »Nazareth« nije toliko svidjela, ali je bila toliko ekscesna i dobro je poznato, kako ekscesi uvijek izazivaju dodatnu pažnju.
4Kako je nastala vaša pobjednička pjesma »Vukovi umiru sami«?
Pjesma je nastala vrlo spontano, nakon što sam na jednom CD-u dobio melodiju koju je napisao Franjo Valentić i već poslije prvih slušanja najinteresantniji mi je, upravo, bio taj refren. U biti to je jedan valcer, A kurs je mol, zatim se otvori u dur koji zvuči vrlo veselo, a onda se usred refrena ponovno vrati u mol i to je ono što mi se najviše dopalo i »privuklo« me prema ovoj budućoj pjesmi. Tekst je, pak, nastao inspiriran jednim istinitim događajem, o kojemu sam čitao i koji me je »povukao« da napišem »Vukovi umiru sami«.
4Kako je došlo do uspješne suradnje s ansamblom »Lado«?
Isprva smo ženske vokale snimili s curama s kojima smo već od prije surađivali na prošlim albumima, ali onda sam došao na ideju da bi, kada pjesma već ima taj etno štih, idealno bilo pitati da li bi nam »Lado« to htio otpjevati. Pitali smo i oni su nam rado izašli u susret, i mislim da našom pjesmom nismo iznevjerili ovu lijepu suradnju.
4Hoće li biti i engleske verzije?
Pjesma će biti snimljena i na engleskom jeziku, više »reda radi«, ali mislim da ćemo ipak pjevati na hrvatskom, jer bi se u slučaju da »Ladarice« pjevaju na engleskom, izgubila sva ona autentičnost i draž ove pjesme.
4Za nastup u Ukrajini trebat ćete se i dobro spremiti. Jesu li započele pripreme?
Od prvog dana, poslije pobjede, one su na neki način započele. Ja na sve to gledam kroz sportsku prizmu i želio bih da djelujemo kao jedna momčad, kompaktna i puna pozitivne energije.
4Hoćete li za »Eurosong« mijenjati nešto u scenskom nastupu, garderobi i izgledu?
U biti ne bi trebalo biti nekih većih promjena, osim što ćemo uraditi bolju produkciju, da bismo odgovorili standardima koji se traže vani. Što se tiče kostima – tu će vjerojatno biti neke nove kreacije, koje bi trebale poboljšati izgled svih nas na sceni.
4Zamijećena je i vaša znatno kraća kosa. Je li to odraz novog imidža i trajniji izbor?
Kraća kosa je plod nalaženja u nekoj od mojih faza i samo jedan trenutak u kojemu sam se odlučio potkratiti njenu dužinu. Hoću li je do nastupa u Kijevu pustiti malo dužu ili ću je ponovno ošišati, vidjet ćemo kako bude bolje…
4Kako ocjenjujete moguće konkurente na »Eurosongu«?
Dosada sam uspio čuti desetak pjesama koje će se natjecati u Ukrajini i zamijetio sam nastavak etno trenda koji dominira u njima. Čak i jedna Velika Britanija ima pjesmu u etno štihu. Što se tiče samih izgleda, sve ovisi o nastupu u polufinalnoj večeri i volio bih da uspijemo i plasiramo se u finale. Ukoliko uspijemo, imperativ je osigurati Hrvatskoj izravni plasman dogodine.
4»Eurosong« je u svibnju, kakvi su vaši glazbeni planovi u sljedeća dva mjeseca?
 Bit će svirki i koncerata, ali je sve ipak podređeno pripremama za nastup na »Eurosongu«. Ukoliko se sve završi sretno, u planu je jedna veća i šira turneja koja bi trebala obuhvatiti i vaše krajeve.             g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika