Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pr­vi ko­rak do vla­sti­te te­le­vi­zij­ske emi­si­je

Omogućavanje toga da srpska zajednica u Hrvatskoj dobije svoju emisiju na Hrvatskoj televiziji, na što bi imala pravo po Ustavnom zakonu o zaštiti nacionalnih manjina, ali i po potpisanom Sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina između SiCG i Hrvatske, bila je tema razgovora generalnog direktora Hrvatske radio-televizije (HRT) Mirka Galića i veleposlanika SiCG u Hrvatskoj Milana Simurdića. Nakon razgovora koji je održan u petak 4. ožujka na inicijativu srpske strane, Simurdić je izjavio da su razgovori bili okvirne prirode i u početnoj fazi, a da će razrada te ideje potrajati. S obzirom na to da Hrvati u Srbiji od 2001. već imaju svoju emisiju, koja je privremeno ukinuta iz tehničkih razloga, Simurdić očekuje da Hrvatska i HRT učine prvi korak u tom smislu da Srbi, shodno zakonu i sporazumu o manjinama, ali i općem razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, dobiju svoju TV emisiju koju će oni sami voditi i uređivati.
»PRIZMA« I »AGORA« NE ZADOVOLJAVAJU: Govoreći o emisiji za Hrvate, Simurdić je rekao da emitiranje njihove emisije nije sporno, što je potvrdio i generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, dodajući da se pravo na informiranje Hrvata u Vojvodini, odnosno Srba u Hrvatskoj ne bi trebalo omogućavati zbog reciprociteta već zbog samih država u kojima manjine žive.
  Neslužbeno se saznaje da su interes za dobivanje »svoje« emisije izrazili i pripadnici drugih nacionalnih zajednica u Hrvatskoj. Jedan od razloga za to je i relativno slaba zastupljenost manjina na programima državnih elektronskih medija: TV emisija »Prizma« jednom tjedno u trajanju od 45 minuta i slično trajanje radio emisije »Agora«, koje (još) ne uređuju pripadnici manjina. U »Prizmi« se, prema mišljenju najvećeg dijela pripadnika nacionalnih zajednica, može čuti skoro isključivo hrvatski jezik, a ta emisija ne može zadovoljiti informativne potrebe Srba u Hrvatskoj jer stavlja naglasak na »vesele teme«: folklor, pjesmu i plesove.
    Razgovor Simurdića i Galića prvo je slovo u priči koja će jednog dana rezultirati srpskom emisijom. Brzini svakako neće pomoći odluka HTV-a da nakon edukacije, za koju je Vijeće za nacionalne manjine doniralo 360 tisuća kuna, među buduće honorarce, njih sedam, ne uvrsti nekog od mladih srpskih novinara i suradnika u medijima koji su sudjelovali na seminarima.
NOVINE NEKAKO, NA HTV-U NIKAKO: Navodno, nitko od njih ne zadovoljava uvjete, a kada će emisija krenuti, sa ili bez njih, još se ne zna, jer emisije u trajanju od 20 minuta koje bi se jednom mjesečno prikazivale na HRT-u a vodili bi novinari jedne od sedam manjina, među ostalim i srpske.
    Podsjetimo, Ustavni zakon i sporazum Hrvatske i SiCG o zaštiti manjina omogućava, u ovom slučaju srpskoj manjini, da se informira na svom jeziku i da ima pris-tup državnim elektronskim medijima. Dok ostali vidovi informiranja idu, ovo na HTV-u još se ne miče s mrtve točke.

N. Jovanović
Preneseno iz Novosti – sedam dana,
11. ožujka 2005.
(Samostalne srpske novine
u Hrvatskoj)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika