Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Utvrđeni stra­te­gi­ja i pri­o­ri­te­ti

Na sjednici Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za obrazovanje koja je održana 22. ožujka u Subotici razgovaralo se o obrazovanju na hrvatskom jeziku i strategiji upisa u hrvatske odjele. Na sjednici su, pokraj predsjednika Odbora Ivana Stipića, bili nazočni članovi Odbora Ana Čavrgov, Mila Španović-Markov, Ružica Marijanušić, Antun Lučić i Kata Žigmanov, kao i član Odjela za obrazovanje Slavko Benčik, zatim učiteljice Miranda Glavaš Kul i Dobrila Puljić, te predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk i član Izvršnog odbora Dujo Runje.
    Nakon analize stanja u oblasti obrazovanja na hrvatskom jeziku utvrđen je prijedlog strategije za osnovno obrazovanje na hrvatskom jeziku koji podrazumijeva prioritete, ciljeve i zadatke, a Izvršni odbor Vijeća zadužen je za nabavku udžbenika. Na sjednici je, glede upisa učenika u prvi razred, zaključeno da se pozovu na sastanak u ured Vijeća ravnatelji osnovnih škola u kojima se izučava hrvatski jezik zbog razgovora na temu kadrova.
STANJE U OBRAZOVANJU: Ivan Stipić je predočio stanje u obrazovanju na hrvatskom jeziku:
    »Nastavu na hrvatskom jeziku pohađa 119 učenika, u pet osnovnih škola: ‘Ivan Milutinović’ u Subotici u tri odjela u prvom, drugom i trećem razredu, ‘Matko Vuković’ u Subotici u tri odjela u prvom, drugom i trećem razredu, ‘Sveti Sava’ u Subotici u jednom odjelu u prvom razredu, ‘Matija Gubec’ u Tavankutu u prvom i trećem razredu i ‘Vladimir Nazor’ u Đurđinu u trećem razredu. Nastava se izvodi uz pomoć udžbenika iz Republike Hrvatske, a programi hrvatskog jezika postoje od prvog do osmog razreda. Po novom, reformiranom programu, urađeni su programi za prvi, drugi i treći razred. Predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture pohađa 204 učenika, uzrasta od prvog do osmog razreda u svim već spomenutim osnovnim školama, kao i u Osnovnoj školi ‘Pionir’ u Starom Žedniku. Učiteljicama i nastavnicima pomažu učiteljica Dobrila Puljić i profesorica književnosti Miranda Glavaš-Kul, obje iz Republike Hrvatske«, kazao je Ivan Stipić.
    Ivan Stipić zaključuje kako suvremeno obrazovanje na hrvatskom jeziku treba počivati na integriranom planiranju, kvalitetnim nastavnim učilima, aktivnim metodama nastave i učenja i dobroj komunikaciji između nastavnika, učenika, roditelja, zajednice i matične države.
PRIORITETI, CILJEVI I ZADACI: Nakon rasprave o stanju u obrazovanju na hrvatskom jeziku, na sjednici su utvrđeni sljedeći prioriteti: nabavka udžbenika za prvi, drugi, treći i četvrti razred, pravovremene informacije o upisu prvaka, stručno usavršavanje učiteljica, primjena reformiranih programa u odjeljenjima, popuna knjižnica s lektirom, određenje k organizaciji nastave u višim razredima osnovne škole, rješavanje problema malog broja učenika u nekoj školi kombiniranim odjelima.
    Utvrđeni su i sljedeći ciljevi: dobro organiziranje upisa, dobivanje točnih i blagovremenih informacija, pribavljanje liste odobrenih udžbenika, educiranje učiteljica i osposobljavanje za timski rad, razvijanje osobne odgovornosti i interesiranja za pojedinačno sudjelovanje u kreiranju cjelokupnog imidža školovanja na hrvatskom jeziku.
    Na koncu sjednice utvrđeni su i sljedeći zadaci: pribaviti sva potrebna odobrenja za udžbenike od prvog do četvrtog razreda, definirati točne i pravovremene odgovore na pitanja roditelja, odrediti učitelje budućih prvih razreda, odrediti nastavnike koji će predavati hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, nabaviti udžbenike za predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i organizirati seminara za učitelje, a zaključeno je da za mogućnost korištenja udžbenika poznavanje društva za četvrti razred treba prevesti važeći republički udžbenik.                       Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika