Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Rekonstrukcija kazališta

Republički ministar informiranja i kulture Dragan Kojadinović, pokrajinski premijer Bojan Pajtić i gradonačelnik Subotice Géza Kucsera potpisali su 23. ožujka aneks Protokola o izgradnji, rekonstrukciji i adaptaciji Narodnog kazališta u Subotici. Ovim činom bit će osigurana dodatna sredstava za početak radova koji su najavljeni za sredinu lipnja. Za pripremne radove osigurano je 30 milijuna, dok će prva faza radova stajati 140 milijuna dinara. Za dovršetak svih radova još nedostaje 110 milijuna dinara, tako da će kompletan projekt rekonstrukcije kazališta stajati oko 20 milijuna eura. Republički ministar kulture i informiranja Dragan Kojadinović je u Subotici istaknuo spremnost Vlade Srbije da financijski podrži projekt. Riješenost da se u pokrajinskom proračunu izdvoje dodatne sredstva pokazao je ovom prigodom i vojvođanski premijer Bojan Pajtić. Općina je na ovom susretu dužnosnika pokrajinske i republičke vlade dobila obećanje da će i dva subotička međunarodna festivala – filmski i dječjih kazališta imati potporu tih državnih tijela.

Poduzećima u Vojvodini 311 milijuna dinara

U 72 projekta malih i srednjih poduzeća i individualnih proizvođača u Vojvodini uloženo je 311 milijuna dinara, izjavio je pokrajinski premijer Bojan Pajtić, boraveći u Subotici 23. ožujka. Pajtić je, prilikom obilaska subotičkih poduzeća, rekao da je
zahvaljujući projektima koje je financirao Fond za razvoj Vojvodine, otvoreno oko 100 novih radnih mjesta, a da je planirano da se kroz nove projekte zaposli još oko tisuću Vojvođana.
    »Fond je subotičkoj ‘Mljekari’, koja proslavlja 50 godina postojanja, odobrio oko 12 milijuna dinara i ona je jedno od najuspješnijih poduzeća u Subotici, dok je ‘Komgradu’ odobreno oko 10 milijuna dinara«, rekao je Pajtić.
    »Planiramo i raspisati veliki investicijski natječaj za mala i srednja poduzeća i poljoprivrednike za nabavku osnovnih sredstava«, rekao je tom prigodom u Subotici pokrajinski tajnik za gospodarstvo István Pásztor.
    On je istaknuo da se radi o kreditu na tri godine, s kamatnom stopom od 4,5 posto godišnje i grejs periodom od godinu dana. Za ova sredstva moći će konkurirati oni koji posluju duže od dvije godine.

Mobilnim telefonom
plaćati parking

Član općinskog Vijeća zadužen za komunalnu djelatnost u SO Subotica Nebojša Janjić najavio je na brifingu skoro uvođenje novog sustava naplate parkinga, tzv. Parking M sustav, čime će poslije Beograda, Subotica biti drugi grad u ovoj zemlji sa najsuvremenijom naplatom korištenja parkinga. Ovaj sustav naplate je nastao u Zagrebu, zatim se proširio u 15 većih gradova u Hrvatskoj, a potom je Zagreb 2002. godine pomogao uvođenje tog sustava naplate parkinga i u Beogradu. Priprema idejnog projekta je u tijeku te se još ne zna koliko će stajati ovaj projekt, a shodno tome i kad će zaživjeti u našem gradu. Prema Janjićevim očekivanjima, najvjerojatnije ove jeseni, a o parking-novinama koje slijede član Vijeća za komunalije kaže: »Kad se taj sustav uvede svi građani će moći parkiranje platiti putem mobilnog telefona ili putem kartice koju će kupovati na kiosku. Zaštićeno jezgro grada će biti podijeljeno u dvije ili tri zone, te će biti određena vremenska ograničenja po tim zonama. Planovi JKP ‘Parking’ su da se sustav uvede od jeseni, ali vidjet ćemo još u ovisnoti od cijene projekta, te s obzirom na financijske kapacitete JKP ‘Parking’«. Janjić je još dodao kako će se neposredno prije uvođenja novog sustava naplate parkinga organizirati i jedna promo kampanja kako bi se građani blagovremeno upoznali s novinama.

Otvorena Štrosmajerova

Od četvrtka 31. ožujka točno u podne ponovno je, poslije 15 godina, za promet putničkih vozila otvorena Štrosmajerova ulica.
    Kao ispunjenje predizbornog obećanja, Strosmajerova ulica je nanovo oživjela za putnička vozila u oba smjera, a i dalje će se moći parkirati u njoj kao na drugim otvorenim gradskim parkinzima. U cilju što kvalitetnijeg organiziranja prometa može se očekivati u dogledno vrijeme i uspostavljanje kružnog toka ispred knjižare Danilo Kiš. Predsjednik općine Géza Kucsera je izjavio kako je namjera ovom odlukom rasteretiti ulice Đure Đakovića i Matije Gupca, te da će se promet u novootvorenoj ulici regulirati semaforima.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika