Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dje­ca na pr­vo­me mje­stu!

U četvrtak 31. ožujka na konferenciji za tisak, pokrajinski tajnik za sport i omladinu Modest Dulić predstavio je projekt »Kultura tijela – afirmacija bazičnih sportova« i kampanju »Budi fer«. Kako je tom prilikom rekao Dulić, bazični su oni sportovi koji su nezamjenjivi za pravilan motorički razvoj djece i ne mogu se nadoknaditi drugim sportovima, a kako bi se mogli realizirati, neophodni su i osnovni uvjeti.
    Analize postojećeg stanja u osnovnim školama u Vojvodini pokazale su kako su postojeći uvjeti daleko ispod normativa, te da je prosječna starost sprava i rekvizita preko 30 godina. Pokrajinsko tajništvo će osigurati i nabaviti opremu i to: 200 strunjača za gimnastiku, 3.000 četvornih metara tartan staze za atletiku i sufinancirati obuku za neplivače u ljetnom periodu. Kako je rekao Dulić, oprema će biti podijeljena školama u suradnji s općinama. Razna istraživanja pokazuju važnost i značaj redovitog bavljenja bazičnim sportovima, te ukoliko toga nema, primjećuje se velika razina poremećaja posturalnog statusa djece i omladine. Poboljšanjem uvjeta unaprijedit će se nastava tjelesnog odgoja, a stvorit će se i uvjeti za bavljenje bazičnim sportovima u izvannastavnim aktivnostima, a što će preventivno djelovati na poboljšanje lošeg držanja tijela djece i poboljšanja njihovih mototričkih sposobnosti. Obukom neplivača učenici će ovladati jednom od životnih vještina – plivanjem, rekao je Dulić.

PROMOVIRANJE FER PLAYA: »Budi fer« je kampanja koja se realizira u suradnji s Centrom modernih vještina, Komorom mladih i sportskim i nevladinim udrugama s teritorija APV. Pokrajinsko tajništvo želi kroz promoviranje fer playa približiti sport najmlađoj populaciji. Po riječima Dulića, kampanja će obuhvaćati niz aktivnosti kao što su – edukativne tribine, omogućavanje organiziranog praćenja sportskih natjecanja i osiguravanje posebnih prostora na tribinama u dvoranama najmlađima, promoviranje Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i uključivanje aktivnih sportaša i javnih osoba u kampanju.
    Na svjetski dan fer playa, kako su organizatori planirali, bit će održana jedinstvena akcija na sportskim borilištima u Pokrajini, a u suradnji s općinama. »Ovom kampanjom želimo putem sporta, sportske kulture i fer playa mladima predstaviti pozitivne vrijednosti koje bavljenje fizičkom aktivnošću nosi sa sobom i koje će mladi njegovati dalje kroz život«, rekao je Dulić. »Prva aktivnost je realizacija projekta ‘Djeca na prvom mjestu’, koja se sprovodi u suradnji s Komorom mladih iz Novog Sada i Nogometnim klubom Vojvodina.«

VAŽNO ZA MENTALNO ZDRAVLJE: Cilj je da zainteresiramo mlade za nogometne utakmice i zdrav način života koji nosi sa sobom svako aktivno bavljenje sportom, rekli su organizatori. Po njihovim riječima nogomet kao »najvažnija sporedna stvar na svijetu« kod nas je izgubio taj status kako zbog loših nogometnih utakmica tako i zbog praznih stadiona koji, pak, utiču na motivaciju i rezultate nogometaša. Komora mladih će tim povodom osigurati izvjestan broj besplatnih propusnica za nogometne utakmice NK »Vojvodina« za drugu polusezonu 2004./05. godine. Zadaća Komore mladih u okviru ovog projekta je pratiti posjećenost stadiona i animacija učenika, te oglašavanje putem medija, postera i posjeta školama o terminima natjecanja, dovođenjem poznatih nogometaša na natjecanja, te organiziranje nagradnih igara.
    U Komori mladih smatraju kako samo oporavljeno, mentalno zdravo i stabilno društvo može biti osnova za razvijanje građanske svijesti i demokracije.
D. Popov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika