Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raditi na afirmaciji tolerancije

U četvrtak 31. ožujka u zgradi Pokrajinskog izvršnog vijeća u Novom Sadu sastali su se pokrajinski tajnik za propise, upravu i nacionalne manjine Tamás Korhecz i ministar za ljudska i manjinska prava Državne Zajednice Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić. Cilj sastanka, kako je rečeno na konferenciji za tisak nakon jednosatnog radnog sastanka bio je da se ministar Ljajić upozna s projektom Tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine »Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini«.
    Na samom početku radnog sastanka, koji je bio zatvoren za novinare, Tamás Korhecz je ministru Ljajiću predstavio trenutačnu situaciju u Vojvodini, odnosno aktualno stanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini i mjere koje APV poduzima po tom pitanju.
    Projekt »Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini« ima za cilj dugoročno razvijanje tolerancije, međusobnog uvažavanja i povjerenja kod građana Vojvodine, odnosno promociju multikulturalizma i otvorenog građanskog društva, a usmjeren je k stišavanju međunacionalnih tenzija koje još uvijek postoje u Vojvodini, rečeno je. U okviru projekta »Afirmacija multikluturalizma u Vojvodini« postoji još sedam potprojekata koji imaju različit sadržaj i trajanje. U promociju Projekta bit će uključena djeca i mladež iz osnovnih i srednjih škola.
     »Na kraju razgovora konstatirali smo kako je Projekt opravdan i značajan te smatramo da postoji potreba da se dalje radi na njegovoj provedbi, kroz suradnju između države, pokrajine i lokalnih zajednica, što bi bilo usmjereno k smirivanju međunacionalnih tenzija i prihvaćanju multikulturalnosti kao društvene vrijednosti od najvećeg značaja«, rekao je Tamás Korhecz.
     Kako je rečeno na konferenciji za tisak, na sastanku su dogovoreni konkretni oblici suradnje, financijska podrška Državne Zajednice, te aktivno uključivanje Ministarstva za ljudska i manjinska pitanja SiCG u rad radnog tijela Izvršnog vijeća, koje rukovodi realizacijom projekta. Također je dogovorena daljnja promocija, realizacija i organizacija sličnih akcija po cijelome teritoriju Srbije, zaključeno je na kraju sastanka.
D. Popov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika