Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavljena strategija razvoja Vojvodine

Skupština Regionalne gospodarske komore u svojim je prostorijama prošloga tjedna održala treću radnu sjednicu na kojoj su, među ostalim, predstavljena gospodarska kretanja u prošloj godini te Strategija razvoja AP Vojvodine. Predsjednik Regionalne gospodarske komore u Subotici Slobodan Vojinović naveo je da je u prošloj godini bilo pomaka na bolje u području gospodarstva, ali malih. »Dva su velika problema, veliki deficit s inozemstvom i velika nezaposlenost. Iz toga proistječe da zemlja apsolutno nema strategiju razvoja. Danas je predstavljena pokrajinska strategija razvoja kako bi vidjeli kako se uklapaju strategije pojedinih poduzeća i kao općina u našoj regiji«, rekao je Vojinović. On nije zadovoljan trenutačnom gospodarskom situacijom u Subotici jer postoje velike tvornice čija je sudbina neizvjesna. Kako je dodao, postojeći potencijali trebaju biti prošireni. Pokrajinski tajnik za privatizaciju István Pásztor je tom prigodom predstavio Strategiju razvoja AP Vojvodine. On je najavio je da je Fond za razvoj raspisao natječaj za poticanje izvoza koji će trajati do 15. travnja. Dodatne informacije mogu se dobiti kod ovog fonda.

Turistička suradnja
Segedina i Subotice

Predsjednik Općine Subotica Géza Ku-csera je prošloga petka potpisao skupa s gradonačelnikom Segedina dr. Laszlom Botka Sporazum o turističkoj suradnji Subotice i Segedina na temelju kojega će se izdavati zajedničke publikacije o turističkim vrijednostima ova dva grada i njihove okolice, pripremiti zajedničke web stranice, te raditi na zajedničkim nastupima na sedam mađarskih i dva vojvođanska stručna sajma. Ovaj vid uspostavljanja prekogranične suradnje otvara i druge mogućnosti u cilju pronalaženja partnera iz Segedina i zajedničkog nastupa pred Europskim fondom koji odobrava sredstva za takve mješovite projekte. Kucsera je rekao i kako su u začetku pregovori sa Segedinom o povezivanju tri festivala, i to Međunarodnog filmskog festivala na Paliću, Međunardonog festivala dječjih kazališta u Subotici, te Segedinskih ljetnih igara. Pojasnio je i kako rođena ideja o trećem sajmu u Subotici koji bi se mogao organizirati na Velikoj terasi na Paliću i gdje bi se mogla predstaviti turistička ponuda cijelog Panonskog basena, no, o tome će tek uslijediti precizniji razgovori.

Sajam srednjih škola

Članica Općinskog vijeća zadužena za obrazovanje Edit Pinter Molnar najavila je Prvi subotički sajam srednjih škola koji će se u Dvorani sportova održati 12. i 13. travnja a čiji je cilj upoznati buduće srednjoškolce sa svim smjerovima otvorenim za upis novih učenika. Ulaz na sajam je besplatan a na sajmu će biti postavljeni štandovi 10 subotičkih srednjih škola, zatim štand Paulinuma, Tržišta rada, te specijalnih srednjih škola i medija. Sajam se ova dva dana može posjetiti u vremenu od 10 do 18 sati, a za učenike završnih razreda osnovnih škola će, prema utvrđenom rasporedu, biti organiziran i autobusni prijevoz na ovaj sajam.

Međunarodna
kinološka izložba

Na terenima ergele na Kelebiji 9. i 10. travnja održat će se Međunarodna kinološka izložba, a pokrovitelji ove manifestacije koja će okupiti oko 400 izlagača iz zemlje i inozemstva su gradovi Segdin i Subotica–najavio je na današnjem brifingu član Općinskog vijeća zadužen za gospodarstvo i turizam Branko Francičković. Kao zabavni program, u vrijeme dok žiri bude donosio konačne odluke, bit će upriličen lov hrtova za zecom, i to, poštujući suvremene standarde i u području zaštite životinja, bit će to lov za zecom na daljinsko upravljanje. Zainteresirani Subotičani za ovaj vid zabave mogu oba dana biti na ergeli u vremenu između 13 i 15 sati.

Plaće veće za 2.000 dinara

Prema podacima Zavoda za statistiku prosječan isplaćeni neto osobni dohodak među zaposlenim Subotičanima za mjesec veljaču porastao je za 2.000 dinara u odnosu na siječanj, i iznosio je 15.683 dinara. Na razini cijele Srbije prosječna neto zarada za pretprošli mjesec iznosila je 15.295 ili 1.032 dinara više nego za siječanj.

Seminar
za medicinske sestre

Trodnevni seminar medicinskih sestara predškolskih ustanova održan je prošloga tjedna u Subotici. Tijekom stručnog susreta medicinskih sestara bila su organizirana predavanja o osnovama rada s djecom do tri godine i o značaju uspostavljanja kvalitete u obrazovanju.
    Seminar je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i sporta Srbije, Izvršnog vijeća Vojvodine, Skupštine grada Beograda i općine Subotica.

O službenoj uporabi mađarskog jezika
 
Seminar pod nazivom »Službena uporaba mađarskog jezika u organima uprave i pravosuđu« u organizaciji Pokrajinskog tajništva za nacionalne manjine bit će održan od 12. do 14. svibnja na Paliću.
    Ovogodišnji seminar održat će se u hotelu »Prezident« u suradnji s Nacionalnim savjetom mađarske nacionalne manjine, a zanimanje za sudjelovanje na njemu je veće nego prošle godine, priopćeno je iz Pokrajinskog tajništva za informacije.
    U priopćenju se dodaje da je seminar namijenjen osobama koje rade na upravnim poslovima, u odvjetništvu i pravosuđu, a komuniciraju sa strankama na mađarskom jeziku.
    Kako je priopćeno, seminar ovakvog tipa prvi put je održan 2003. godine u organizaciji Pokrajinskog tajništva za nacionalne manjine i ocijenjen je visokim ocjenama od strane sudionika..

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika