Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­ja­te­lji su sve­ti­nja

Na salašu poznatog subotičkog odvjetnika i dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« Bele Ivkovića u subotu 2. travnja održana je tradicionalna moba. Pod sloganima »Rad je manifestacija umnih i fizičkih sposobnosti« i »Jedino rad i rezultati rada određuju Tvoj položaj u društvu«, tridesetak pozvanih prijatelja Bele Ivkovića sudjelovalo je u »prolićnom spremanju avlije« na salašu Mala Bosna 468, na drugom kilometru od Male Bosne prema Somboru, dvjestotinjak metara uvučeno od puta s lijeve strane.
    Program mobe odvijao se po utvrđenoj satnici: u 9 sati je bilo okupljanje, u 9,30 raspored po skupinama i početak rada, u 12,30 pranje ruku, u 13 užna, u 14 nastavak radova, a u 17 završetak radova, kupljenje i pakiranje alata, te na kraju riječ zahvale.
    Grabljicala se ledina, kresali su se dračevi, vadila stara i suha drva, sakupljalo se granje, a odgovoran posao rađen je i u kujni, oko peći i boca.
    U međuvremenu su određivane pauze po potrebi, kao i osvježenje po mogućnosti.
    Službeni domaćini bili su, osim Bele Ivkovića, i njegovi sin i unuk Darko i Ivan.
    Sudionici mobe bili su, među ostalim, Vinko Aranjoš, Lazar Baraković, Pajo Đurašević, Josip Horvat, Zvonimir Horvatski, Joso Ivković, Joso Ivković (strikin), Pere Ivković, Antun Ivković Ivandekić, Veselin Jevtić, Josip Kopunović Legetin, Miroslav Kovačić, Albe Kujundžić, Mladen Matković, Tome Matković, Mitar Papac, Zvonimir Perušić, Ivan Prćić, Stipan Romoda, Zvonko Sarić, Nikola Skenderović, Alojzije Stantić, Davor Vidiš, Bela Vojnić Hajduk i Lazo Vojnić Hajduk. Na objedu je bio nazočan i župnik iz Male Bosne vlč. Ivan Prćić.
    Prva moba na salašu Bele Ivkovića održana je u proljeće 1977. godine i od tada niti jedne godine nije izostala.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika