Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raj za fi­la­te­li­ste i nu­mi­zma­tičare

Prošloga je vikenda održan tradicionalni proljetni skup filatelista, numizmatičara i drugih kolekcionara u Retfali, u Osijeku, u nazočnosti dvadesetak predstavnika iz gotovo isto toliko klubova iz Hrvatske, od Zagreba, Velike Gorice, Petrinje, Siska, Bjelovara Županje do Osijeka ali i Novog Sada i Šida, iz susjedne Vojvodine.
    »To je naša stalna aktivnost i ovo su naši 15. susreti«, pohvalio se Rastko Milčić, član Filatelističkog kluba Osijek. »Ali, još su poznatiji naši zimski susreti koje organiziramo u povodu dana Grada, 2. prosinca. Prigoda je to da se okupe kolekcionari, ali i drugi znatiželjnici, radi prodaje, kupnje, razmjene poštanskih maraka, staroga novca, starih razglednica i dokumenata, odlikovanja i medalja, telefonskih kartica, značaka i svega što naši članovi sakupljaju, ali i mogućnost kupnje pribora i alata, albuma, folija i ostalog. U Osijeku se okupljamo dva puta godišnje, u drugim gradovima jedan puta, u Zagrebu je to svaki mjesec a u primorskim gradovima u jeku turističke sezone. Sve u svemu, zanimljivi susreti.«
    »Osječani to vrlo lijepo organiziraju«, zadovoljan je Krešimir Jambrešić, koji ima svoju butiku u Jurišićevoj u Zagrebu. »Često dolazim u Osijek i vrlo je lijepo ovdje.«
    Zadovoljan je i Slobodan Pukanić iz Velike Gorice, jedan od vodećih hrvatskih kolekcionara koji otkupljuje ili mijenja baš sve, od maraka i razglednica do starog novca, odlikovanja, dionica, obveznica, povelja i putovnica. Redoviti sam posjetitelj ovakvih susreta u Osijeku, ali i u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku, ali i Raveni, Veroni, Parizu, Londonu, Mastrichtu, Berlinu, Kolnu, Duseldorfu, Munchenu, Beču, Gratzu, Ljubljani, Mariboru, Novom Mestu, Sarajevu, Novom Sadu, a idući se tjedan spremam u Nagy Kanizsu.
    Ovdje se sreću uglavnom kolekcionari, ali i trgovci koji rade za pojedine kolekcionare, jer tu se, na jednom mjestu, doista ima što vidjeti. Samo da kažemo Slobodan je član Hrvatskog numizmatičkog društva od 1967. godine, član je Numizmatičkog društva Slavonije od 1973. godine i Hrvatske udruge kolekcionara od 1996. godine.
      Među posjetiteljima srećemo i gradonačelnika Vukovara, Vladimira Štengla, filatelista i kartofila koji je to naslijedio od svoga oca i ima zavidnu filatelističku kolekciju, ali i brojne stare razglednice Vukovara, Iloka i Šarengrada.
    »Često obilazim ovakva mjesta«, kaže Štengl, »jer je to prigoda da upotpunim moje zbirke, a znam otići i do Zagreba, Rijeke i Splita.«
    I Mladen Pereković iz Siska, član Hrvatske udruge kolekcionara iz Petrinje, hvali se da posjećuje mnoge susrete od osječkih do zagrebačkih, a danas mu najbolje idu stare razglednice.
    Susreti u Osijeku održani su u prostorijama Gradske četvrti Retfala od 9-16 sati, a zanimljivo je da je osječki filatelistički klub pustio u prodaju »Pepeljugu« s likom Josipa Jurja Strossmayera u povodu 100. godišnjice smrti čuvenog biskupa i znanstvenika. Nalik je to poštanskoj marki ali se njome ne markiraju poštanske omotnice, mada se može nalijepiti na pismo, razglednicu, dopisnicu i ima promidžbeni karakter.
    »Odlučili smo se na ovaj korak«, kaže Milčić, »jer odgovorni u Hrvatskoj pošti nisu našli za shodno da se jedan ovako značajan jubilej obilježi prigodnom poštanskom markom, a Strossmayer to svakako zaslužuje. No, nije u pitanju samo ovaj jubilej, takav je naprosto odnos prema većini događaja iz prošlosti i povijesti Osijeka i Slavonije.«                                                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika