Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica

        ZAŠTO SU SVI POT­PI­SI RAZ­LIČITI?

Svatko ima drugačiji rukopis. Čak i ako su nam rukopisi slični, oni se u ponečemu razlikuju. To je posebice vidljivo kod potpisa. Te posebnosti rukopisa svakoga čovjeka proučava vještina tumačenja rukopisa – grafologija. Grafolozi tvrde da iz rukopisa mogu saznati i mnoge osobine ličnosti i njeno raspoloženje onoga trenutka kada je pisala.

 

IDU LI SVU­GDJE DJE­CA U ŠKO­LU?

Iako u mnogim zemljama postoji obvezno i besplatno osnovno obrazovanje, u nekima to nije slučaj. Postoje zemlje gdje djeca ne pohađaju školu, jer nema dovoljno školskih zgrada i učitelja. To se događa u veoma siromašnim zemljama u Africi, Aziji i nekim dijelovima Južne Amerike, gdje države nisu u stanju svojoj djeci osigurati osnovno školovanje, jer se najveći dio novca troši na hranu.

 

ZAŠTO PO­STO­JE ZA­STA­VE?

Zastava je simbol (znak, obilježje) jedne države ili naroda, odnosno jedne zajednice ljudi. Zastave imaju političke, društvene, humanitarne ili druge organizacije, sportska društva i udruge. Zastava nas jezikom boja i oblika obavještava koga predstavlja.

KNJI­GA KO­JU BIH PRE­PO­RUČIO SVOM DRU­GU

Drugu bih preporučio knjigu koja se zove »Bijela griva«. Meni se svidjela ova knjiga, koju sam pročitao. Zanimljivo mi je bilo kada je dječak tražio ždrijebe. U toj knjizi ima mnogo ljudi koji su htjeli uhvatiti ždrijebe. Dječak je našao ždrijebe i bio je to samo dječakov konj. Volio bih da i moj drug pročita ovu knjigu.
Meni se svidjela ova knjiga i volio bih da se i drugu svidi.
 Nikola Tumbas, IV. c,  »Matija Gubec«, Ljutovo

MOJ DJED

Moj djed,
iako je stari,
još može raditi.
Tada se osjeća
kao čovjek mlad.
Još ljeta dva i
osamdeset će mu godina.
 Martina Buljovčić, IV. b
 OŠ »M. Gubec«, G. Tavankut

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika