Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na pola puta do Njemačke

Nedavno su odigrane još dvije »runde« kvalifikacijskih susreta u osam skupina iz kojih bi se, poslije svih odigranih dvokružnih mečeva, trebalo dobiti 12 europskih predstavnika (plus Njemačka kao domaćin) na summitu najboljih svjetskih reprezentacija iduće godine. Izravan nastup osigurat će 8 prvoplasiranih momčadi, dok će se za preostala 4 mjesta boriti 8 drugoplasiranih u posebnom do-igravanju (baražu).
8. SKUPINA: Poslije očekivanog duplog domaćeg uspjeha, u kvalifikacijskim susretima protiv reprezentacija Islanda (4:0) i Malte (3:0), najbolja nogometna selekcija Hrvatske ponovno je zasjela na prvo mjesto 8. skupine i učinila još jedan korak bliže nastupu na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Sigurnom igrom u oba susreta, prije svega ozbiljnim pristupom u susretima protiv objektivno mnogo slabijih protivnika, izabranici izbornika Kranjčara nastavili su kontinuitet dobrih igara u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Poslije 5 odigranih susreta Hrvatska ima 13 bodova osvojenih u četiri pobjede (Mađarska, Island, Malta kod kuće i Švedska na strani) i jednim neodlučenim susretom (Bugarska kod kuće) i što je također važno, ostvarena je respektabilna gol razlika 13-2 (oba gola primljena su protiv Bugarske). Poslije polovice odigranih kvalifikacijskih ogleda »Vatreni« se nalaze na pola puta do željenog cilja u Njemačkoj. Čeka ih još pet susreta i potencijalnih 15 bodova koji su u igri, očekuju se sigurne pobjede protiv Islanda (3. rujna), Malte (7. rujna) i Mađarske (12. listopada) u gostima, priželjkuje se povoljan rezultat na gostovanju u Sofiji (4. lipnja), dok je krucijalna utakmica, koja će najvjerojatnije i presuditi konačnog pobjednika 8. skupine, ona koja će se igrati protiv Švedske (8. listopada) kod kuće. Pobjeda Švedske u Sofiji vratila je »vikinge« u borbu za prvo mjesto, dok su Bugari uz taj poraz i neodlučeno u Mađarskoj potpuno izgubili šanse za plasman na SP. Prema svim ovim računicama, iako je uvijek nezahvalno bilo što unaprijed prognozirati, Hrvatskoj će biti najvažnije pobijediti izravnog protivnika Švedsku, te »outsidere« Island, Maltu i Mađarsku u posljednjem susretu kvalifikacija. Švedska od težih susreta ima Bugare doma i gostovanje u Hrvatskoj.
1. SKUPINA: U prvoj kvalifikacijskoj skupini za prva dva mjesta posve ravnopravno se bore Nizozemska (16 bodova iz 6 susreta), Češka (15/6) i Rumunjska (13/7), ali su izravnom plasmanu realno najbliži »tulipani«.
2. SKUPINA: Nacionalni tim Ukrajine (17/7) blizu je povijesnog uspjeha i plasmana na Svjetsko prvenstvo, dok su baražu najbliži Grčka (14/7) i Turska (12/7).
3. SKUPINA: Portugal (14/6) i Slovačka (14/6) posve ravnopravno konkuriraju za prvu poziciju, dok Rusija (11/6) još gaji neke ambicije glede plasmana.
4. SKUPINA: Francuska (10/6) i pokraj neuvjerljive igre (samo 2 pobjede i 4 remija) ipak drži prvo mjesto u svojoj skupini, a mogući drugi će se »tražiti« između Izraela (10/6), Švicarske (9/5) i Irske (9/5). Interesantno je kako niti jedna od ovih četiri momčad još uvijek nije zabilježila poraz.
5. SKUPINA: Italija (12/5) je gotovo siguran putnik na SP, a za mjesto u baražu drugoplasiranih momčadi bore se Norveška (8/5) i Slovenija (8/5).
6. SKUPINA: Engleska (16/6) i Poljska (15/6) vode izravnu borbu za prvo mjesto i najvjerojatnije je da će »poražena« momčad ići u doigravanje.                                  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika