Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U Glasgowu mi je super

Poslije pobjede nad selekcijom Malte (3:0) reprezentacija Hrvatske je ponovno zasjela na prvo mjesto svoje 8. kvalifikacijske skupine za odlazak na SP u Njemačkoj 2006. godine. S nova dva gola i epitetom najboljeg igrača susreta, najbolji strijelac »vatrenih« Dado Pršo potvrdio je svoju golgetersku konstantnost, »zabio« je i protiv Mađarske i Islanda, i nastavio s odličnim igrama u reprezentativnoj majici. Poslije izvrsnih igara u Monacu plasman u finale prošlogodišnje Lige šampiona, ali i odlučujućih golova za plasman na EP u Portugalu, Dado je danas topnik Glasgow Rangersa, uz Celtic najbolje škotske momčadi. Kraći razgovor za »Hrvatsku riječ« vodili smo u mix zoni maksimirskog stadiona, neposredno po završetku duela s Maltom.
4Kako biste prokomentirali susret protiv Islanda i netom završeni duel protiv Malte?
Objektivno u pitanju su momčadi »treće« lige i mislim da smo zabilježili očekivano. Svi su se nadali dvjema pobjedama i drago nam je da smo »uhvatili« tih šest bodova, uz pobjede na jedan dobar i efikasan način. Najvažnije je da je moral cijele momčadi na visokom nivou.
4Prelaskom u redove Glasgow Rangersa našli ste se u posve drugačijem shvaćanju i postavci nogometne igre. Što su glavne odrednice škotskog modernog nogometa?
U početku je bilo vrlo teško adaptirati se na taj način igre i tu vrstu nogometa. Tijekom svih devedeset minuta »pršte« dueli, za razliku od »francuskog« nogometa iz kojeg sam stigao na britanski otok, u kojemu se ipak igra mnogo sofisticiranije i tehnički dotjeranije. Ipak, mislim da sam se brzo uspio adaptirati na nove okolnosti, mnogo su mi pomogli i suigrači i vjerujem da sam se u potpunosti uklopio i navikao u škotski nogomet i sada mi se takva igra izuzetno dopada.
4Kako definirate »škotsku« varijantu igre u napadu i mjesta koje igrate u momčadi?
Kod njih vam nema nikakvog čekanja. Igra se »sto na sat«. Suci toleriraju malo muškiju igru, »dobivaš i daješ po glavi«, ukoliko padaš nema pretjeranog sviranja faula. U napadu je jedna totalna igra, nešto slično kao kada igrate u svom kvartu ili na ulici. Trebaju vas »ubiti« u šesnaestercu, da bi sudac svirao penal.
4Zbog čega Vaš Glasgow Rangers ili, pak, Celtic ipak zaostaju za vrhunskim europskim momčadima, kada je u pitanju borba za najviše domete?
U prvom redu im ipak nedostaje igra »glavom«, jer oni prije svega igraju srcem, a s takvom postavkom je mnogo teže ostvariti vredniji europski rezultat. Također kod Škota nema kalkuliranja, kao što to na primjer do savršenstva rade Španjolci.
4Živjeli ste u svjetskoj prijestolnici mondenskog života Monacu, a sada ste prirodom nogometnog posla preselili u Glazgow. Kako ste se adaptirali na život u posve drugačijoj sredini?
Meni je super u Glasgowu. Iako sam proveo puno godina u Monacu, moram priznati da bih svakom preporučio život, barem što se nogometa i njegovog shvaćanja tiče, u Velikoj Britaniji.
4Koliko ste omiljeni među navijačima u glavnom gradu Škotske?
Ovisi o kojim navijačima je riječ. Ukoliko su to naši, Rangersovi navijači, sve je super, ali ukoliko naletim na navijače suparničkog Celtica, onda ponekad moram »trčati«…                                              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika