Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kadrovska obnova

Za sutra, 16. travnja, zakazana je sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ovu je sjednicu sazvala skupina vijećnika, predlažući na prvi pogled opsežan dnevni red, iako se uglavnom radi samo o obvezi popunjavanja onih funkcionarskih mjesta koja su ostala upražnjena neopozivim ostavkama na prošloj sjednici, 19. ožujka.
    Dakle, birat će se novi predsjednik HNV-a, te potpredsjednici za regije Srijem i Subotica. Također bi se, po prijedlogu skupine vijećnika, trebala obaviti rekonstrukcija Izvršnog odbora HNV-a, kao i Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ«. Jedna od predviđenih točaka je i imenovanje novog predstavnika HNV-a u Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije. Imenovat će se i nova osoba za poslovno-pravno predstavljanje Vijeća.
    Sjednica HNV-a bit će prigoda utvrditi i jesu li neke od odluka s prošle sjednice poštovane i provedene, s obzirom da je HNV obvezao određene osobe da u ime predstavničkoga tijela hrvatske zajednice u SiCG povuku konkretne poteze.
    Ovo iznuđeno kadroviranje nužno je kako bi se nastavilo normalno funkcioniranje HNV-a i kako bi se pokušao nadoknaditi zaostatak koji nije mali. U jeku smo upisa u prvi razred osnovnih škola, na pragu smo i upisa u četvrti razred učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, treba se pripremiti za organiziranje nastave u odjelima na hrvatskom jeziku u višim razredima osnovne škole, maturanti završavaju srednju školu i raspituju se za studije u Hrvatskoj, sve je jači pritisak da se pokrene sustavna nakladnička djelatnost u hrvatskoj zajednici, simboli zajednice još se krčkaju, i tako dalje i tome slično.
    S imenima za dužnosti u HNV-u za sada se službeno nitko nije oglašavao. Neslužbeno je procurilo da bi kandidat za predsjednika izvan Subotice možda mogao imati ozbiljne šanse, što bi svakako bila kvaliteta više u odnosu na opće stanje u hrvatskoj zajednici, koja već odavno trpi kritike zbog tzv. subotičkog centrizma.
    Budući dužnosnici bi, međutim, na primjeru bivših, morali biti svjesni da angažman u manjinskoj zajednici ne znači samo čast i slavu, nego i mukotrpan rad, koji vrlo često nije niti ugodan. Raditi za dobrobit jedne nacionalne manjine, u uvjetima koji su još uvijek daleko od poželjnih, zahtijeva prije svega odricanje. Tko je na to spreman, neka zasuče rukave. Tko nije, nitko ga ne tjera.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika