Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srbi u Hrvatskoj odabrali zastavu

ZAGREB – Na konstituirajućoj sjednici Srpskog narodnog vijeća – nacionalne koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine donesena je odluka o službenoj zastavi Srba u Hrvatskoj. To će, ako Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske potvrdi tu odluku, biti crveno-plavo-bijela trobojnica, odnosno zastava Srbije, samo bez orla u sredini. Kako je istaknuo izabrani predsjednik Koordinacije Milorad Pupovac, nakon višemjesečnih konzultacija i osluškivanja bila i srpskog i hrvatskog naroda odabrano je upravo spomenuto rješenje. Pokušalo se pronaći i obilježje koje bi najbolje izrazilo autentičnost srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, ali zasad zastava ostaje bez ikakvih simbola.
    Osnovana je i radna skupina koja će predložiti i himnu hrvatskih Srba.
    No, bilo je i primjedbi da se previše brza sa svim tim i da je potrebno prethodno provesti široku raspravu među Srbima.
    »Pitanje nacionalnih simbola nije najvažnije za Srbe u Hrvatskoj. Ne želim biti kao Indijanac u rezervatu«, ustvrdio je izaslanik iz Primorsko-goranske županije Mladen Mamula.
    Ali, Jovan Ajduković iz Vukovara odgovorio mu je da »onaj tko se stidi svojeg identiteta ne treba ni sjediti ovdje«.
    Slično smatra i Pupovac:
    »Vrijeme je da i Srbi u Hrvatskoj dobiju svoju zastavu koja će imati službeni karakter kako bi se praznicima mogla izvjesiti uz državnu zastavu Hrvatske«, rekao je Pupovac. »Ako će netko pod tom zastavom htjeti nanijeti zlo drugim narodima spustit ćemo je na pola koplja, a ako će se pljuvati po našoj zastavi podignut ćemo je najviše što možemo. Ove tri boje na zastavi imaju i naša braća Hrvati samo su malo drugačije raspoređene.« Nakon toga odluka je prihvaćena i nova zastava Srba u Hrvatskoj unesena je praćena pljeskom u Starogradsku vijećnicu gdje se održala sjednica.
    U govoru što je uslijedio nakon što je objavljeno da je većinom glasova izabran za predsjednika Koordinacije, Pupovac je naglasio da će se to tijelo posebno angažirati kako bi Srbi, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, participirali u izvršnoj vlasti na lokalnoj razini.
    »Ne formiramo Koordinaciju radi vlasti nego zbog ravnopravnosti koja nam se i dalje uskraćuje«, rekao je Pupovac, koji se osvrnuo i na problem imena trgova i ulica u mjestima sa značajnijim udjelom srpskog stanovništva.
    »Nećemo dopustiti da su imena ulica u Kninu ili Glini takva kao da tamo Srbi nisu nikad živjeli niti žive«, upozorio je Pupovac.
    Veleposlanik SiCG u Hrvatskoj Milan Simurdić konstatirao je da nacionalne manjine u obje države mogu dati veliki doprinos sadašnjem pozitivnom razvoju odnosa između Hrvatske i SiCG.
Dražen Ciglenički, Novi list, 10. travnja

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika