Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ocjena pozitivna, planovi realni

Svaki početak je težak, ali ne toliko za Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Jelačić« iz Petrovaradina, koje samo nakon jedne godine rada broji preko 80 članova, što ukazuje na potrebu, značaj i važnost postojanja takvoga društva u Petrovaradinu, Novom Sadu i okolini. O aktivnostima Društva govorilo se i na prvoj obljetnici povodom koje je organizirana Skupština HKPD »Jelačić«, koja je održana u petak 8. travnja u Vikarijatu Crkve svetog Jurja u Petrovaradinu.
    Na početku prve godišnje Skupštine Društva, na kojoj je bilo nazočno mnoštvo članova, ljubitelja i poštovatelja udruge, rekao je predsjednik Petar Barbek, da se čekalo pet mjeseci da SUP Novi Sad ovjeri Statut Društva, no, sve dok nisu poslali pismo nadležnom republičkom ministarstvu, »Jelačić« nije bio registriran. No, niti to ih nije mnogo omelo u ostvarivanju planova.
IZBORI: Kao i svaka druga udruga sličnog tipa i »Jelačić« ima financijskih problema, kojih se kani osloboditi novim aktivnostima. Na Skupštini je, pokraj izvješća o radu Društva od 8. ožujka do 31. prosinca 2004. godine, te izvješća Nadzornog odbora i kandidacijske komisije i financijskog izvješća, na dnevnom redu bio i izbor novih članova verifikacijske komisije, radnog predsjedništva, Nadzornog i Upravnog odbora.
    Također, prigodnim povijesnim činjenicama obilježeno je i stotinu godina od smrti Josipa Jurja Strossmayera, koji je bio kapelan Crkve svetoga Jurja.
    Na mjesto predsjednika Upravnog odbora HKPD »Jelačić« jednoglasno je izabrana članica DSHV-a Zdenka Popov, budući da dosadašnji predsjednik, velečasni Marko Kljajić, nije više u mogućnosti obnašati tu dužnost zbog objektivnih okolnosti. Zdenka Popov je ujedno i predsjedavala Skupštinom.
    Pokraj nje, također jednoglasno, dužnosti su dobili i Marina Karavanić (zapisničarka), Anica Grca, Branko Melvinger i Vladimir Lukač (kandidacijska komisija), Slavko Štimac i Zlata Grginčević (ovjerivači), Jasna Barbek, Mića Ćićevac i Vladimir Hadžić, namjesto Darka Vukovića koji se nije pojavljivao niti učestvovao u aktivnostima Društva (Nadzorni odbor), Ivan Klajn i Davor Martinčić  (Upravni odbor).
    »Prethodni predsjednik Upravnog odbora, velečasni Marko Kljajić, čijom zaslugom smo ostvarili suradnju s ostalim hrvatskim kulturnim udrugama u Srijemu i Hrvatskoj, a zbog novog namještenja u zemunskoj župi, nije više u mogućnosti obavljati dužnost predsjednika. Smatram da je rad HKPD ‘Jelačić’ u prvoj godini postojanja bio uspješan, s obzirom na financijske poteškoće, koje prate uglavnom sve udruge sličnog tipa«, kazala je Popov za »Hrvatsku riječ«.
NOVA VRATA SURADNJE S HNV-om: Gost na Skupštini bio je Vladimir Bošnjak, član Hrvatskog nacionalnog vijeća, iz Srijema, iz Novog Slankamena, koji je svojom nazočnošću i riječima dao podršku za budući rad i ostvarenje planova. Kako je rekla naša sugovornica Zdenka Popov, njegovom nazočnošću otvorili smo nova vrata suradnje s HNV-om, te se očekuje da će ta suradnja biti plodonosna za sve naše sunarodnjake. Popov je najavila poboljšanje rada i nabavu opreme za orkestar, formiranje novih sekcija, organiziranje izleta diljem Srijema, kako bi ga naši sunarodnjaci širom Vojvodine bolje upoznali.
    »Što se tiče ostalih planova, koje svakako imamo, a za koje smatram da će biti od velikog značaja za hrvatsku zajednicu, javnost će putem Hrvatske riječi blagovremeno biti obaviještena«, kaže Popov.
MNOGO PLANOVA ČEKA NA REALIZACIJU: U obraćanju prisutnima Vladimir Bošnjak je pokraj pregleda situacije Hrvata u Srijemu naveo nekoliko akcija, koje doduše nisu provedene do kraja, u kojima je sudjelovalo Hrvatsko nacionalno vijeće. Kao prvo, kako je rekao Bošnjak, Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora i Odjel za gospodarstvo HNV-a, inicirali su i započeli projekt registriranja gospodarstvenika Hrvata, zainteresiranih za suradnju s hrvatskim tvrtkama.
    »Na žalost, i pokraj nekoliko oglasa objavljenih u Hrvatskoj riječi i nekoliko mojih osobnih intervencija, odaziv iz Srijema bio je vrlo loš. Svega nekoliko zainteresiranih poduzetnika se prijavilo za upis u tu veliku bazu podataka«, rekao je Bošnjak. »Kao drugo, HNV je pokrenuo nekoliko stvari, ali ni one nisu realizirane. Među njima, nisu poduzete mjere za otvorenje Ureda HNV-a u Beogradu, koji je administrativno, političko, kulturno i svako drugo središte domicilne države, zatim smo pokrenuli reprezentativnu godišnju manifestaciju ‘CROz Srijem’, ali je sve ostalo na tome. Htjeli smo uključiti Srijem u elaborat o obrazovanju, ali se ni to nije realiziralo. Također, u prioritete naše zajednice u Srijemu uvrstili smo kupnju rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, pokretanje postupka za povrat Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici i osiguravanje prostorija za djelovanje HKPD ‘Tomislav’ u Golubincima, i to čeka na realizaciju«, rekao je Vladimir Bošnjak.
    »Vijeće je trenutačno u nekakvoj vrsti blokade. Vjerujem i nadam se da će se prevazići trenutačni problemi i da ćemo uskoro i mi u Srijemu osjetiti prve znakovitije pomake u pravcu ostvarivanja zacrtanih zadaća i ciljeva, a u protivnom ćemo preispitati naše daljnje aktivno sudjelovanje u radu Vijeća« – zaključio je na kraju Vladimir Bošnjak.
D. Popov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika