Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Štrajk u »Bratstvu«

Prošlo je osam tjedana od kako su radnici subotičkog »Bratstva« u štrajku jer nemaju osiguran posao, a time ni svoje plaće. Novi vlasnik ove tvornice, u kojoj radi 500 radnika, ne ispunjava svoje obveze, te tvrtka duguje 100 milijuna dinara. »Bratstvo« je bilo kupljeno za milijun eura, a u rješavanje ovog problema uključio se i predsjednik Općine Géza Kucsera, koji je u ponedjeljak obišao ovo poduzeće. O nastojanjima i daljnjim koracima u pravcu rješavanja ovog problema, Kucsera je na brifingu rekao:
    »Bio sam prisutan kada je kupoprodaja utanačena, i kada su obećavane kule i gradovi. Čak je i ministar za kapitalne investicije tom prilikom bio u Subotici, i tada je obećano da će i republička Vlada usmjeriti projekte, posebno u oblasti željeznice, koji će osigurati stalni posao za tvornicu ‘Bratstvo’, prije svega na izradi nekih specijalnih vagona koji su izuzetno traženi u Europi. Na žalost, od tih priča nema ništa i sada treba vidjeti kako da sami osiguramo bilo kakav posao radnicima, kojih ima ih oko 500, što znači da treba hraniti oko 2.000 usta. Obećao sam radnicima da ćemo sa svim strukturama, koje mogu imati utjecaja i na vladu i na rad ministara za gospodarstvo, uraditi sve da pronađemo posao za ‘Bratstvo’, ili da se ova agonija prekine i riješi na drugi način. Postoji nekoliko opcija kako bi se to moglo uraditi, kao što je to recimo urađeno u ‘Severu’ i drugim poduzećima. Ja sam već stupio u kontakt sa Jozsefom Kaszom, koji je član Upravnog odbora Agencije za privatizaciju, da snagom svog autoriteta pomogne u ovom slučaju, a isto tako pokušat ćemo i preko Istvána Pásztora, pokrajinskog tajnika za privatizaciju. U četvrtak ponovno dolazi jedno povjerenstvo Agencije za privatizaciju u ‘Bratstvo’ kako bi ustanovilo koje to obveze ne ispunjava novi vlasnik. Izvještaj tog povjerenstva bit će dokument s kojim ćemo mi možda otići i do ministra, ukoliko je potrebno, da pokrenemo priču dalje«.
    Poslovodstvo »Bratstva« navodi da oni nemaju nikakve mogućnosti sami riješiti problem, budući da je i posljednji ugovor o proizvodnji vagona sa »US Stilom«, koji je mogao osigurati zaradu od šest milijuna eura, raskinut jer nisu mogle biti dobivene bankarske garancije, koje su četiri puta veće od samog posla.                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika