Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavnik Akrona u Subotici

Prošlog su četvrtka, 7. travnja, predsjednik Općine Géza Kucsera i član Općinskog vijeća zadužen za međunarodnu i regionalnu suradnju Dejan Zvekić primili savjetnika gradonačelnika američkog grada Akrona Marka Albrehta, koji je boravio u Subotici. Prije razgovora Albreht je posjetio subotički prečistač otpadnih voda i gradsku deponiju, za čije je razvijanje grad Akron 2002. godine pružio financijsku pomoć subotičkoj Općini.
    Gradonačelnik je naveo promjene koje su se dogodile od zadnjeg posjeta izaslanstva ovog američkog grada. Govorio je o izmjenama u strukturi lokalne samouprave, o razvojnim planovima grada, odnosno o ekonomskoj situaciji u ovoj sjeverno-bačkoj općini. Bilo je riječi i o raznim vidovima regionalne suradnje i izgradnju veza s partnerskim gradovima. Kako je predstavnik američkog grada izjavio, Akron je zainteresiran za mogućnosti suradnje sa Suboticom.
»Civilno društvo i demokracija«

Predstavljanje knjige »Civilno društvo i demokracija«, profesora Fakulteta političkih znanosti iz Beograda Vukašina Pavlovića održat će se 21. travnja u dvorani 213 na Otvorenom sveučilištu u Subotici s početkom u 18 sati. O knjizi će govoriti prof. dr. Atila Sam i prof. dr. Boško Kovačević, a razgovor će voditi Pera Marković.

Europsko zlato stolnotenisačima

Gosti na ovotjednom brifingu u Općini bili su predsjednik Stolnoteniskog saveza Srbije Aleksandar Matković i trener reprezentacije Zoran Kalinić, a povod je osvajanje zlatne medalje na europskom prvenstvu, koje se održalo od 26. ožujka do 3. travnja.
    U osvajanju zlata je posredno sudjelovala i Subotica, i to preko trenera Kalinića, rodom Subotičanina, koji je pripremamo miks dubl Aleksandra Karakaševića i Rute Garkauskaite.

Humanitarni bal za djecu »Kolijevke«

Humanitarni, jedanaesti po redu, bal Doma za djecu »Kolijevka« bio je uspješan. Održan je prošloga vikenda, a pozivima se odazvalo 250 gostiju. Putem ulaznica, tombole i dobrotvornih priloga prikupljeno je oko 200 tisuća dinara. Iz ovih sredstava, prema riječima direktora Mirjane Čabrić, kupit će se lijekovi s takozvane »negativne liste«. Prije svega, sirupi za iskašljavanje, kapi i masti za oči i drugi medikamenti. Lijekovi će podmiriti potrebe »Kolijevke« za tri mjeseca. Prošle godine, u humanitarnom balu Doma za djecu prikupljeno je 100 tisuća dinara i kupljen je video-nadzor za cijeli objekt.
Kinološka izložba

Na terenima ergele na Kelebiji 9. i 10. travnja održana je Međunarodna kinološka izložba, a pokrovitelji ove manifestacije koja je okupila izlagače iz zemlje i inozemstva bili su gradovi Segedin i Subotica.

Skupa protiv ambrozije

O iskustvima u uništavanju ambrozije, agresivne biljke čija pelud izaziva alergijske reakcije kod građana bilo je riječi na tribini, održanoj 6. travnja na Otvorenom sveučilištu. Na tribini su se čula iskustva iz Subotice, Segedina, Osijeka i Novog Sada. Organizirano praćenje i uništavanje ambrozije u Subotici se provodi od 1999. godine i to uglavnom u urbanim sredinama Subotice i Palića. Kako je navela Gordana Gavrilović iz Odjela za zaštitu životnog okoliša Skupštine Op-ćine Subotica, tijekom petogodišnjeg iskustva mnogo se saznalo o ambroziji. U Mađarskoj i Hrvatskoj kažnjavaju se vlasnici zapuštenog zemljišta ako na njemu raste ambrozija, ali kako se na ovom skupu moglo čuti, sam postupak kažnjavanja predugo traje, pa je stoga neučinkovit. Borba s ambrozijom u Osječko-baranjskoj županiji, a osobito Osijeku počela je prije 5 godina. Veliko zanimanje za uništavanje pokazuju građani koji su oboljeli od alergija, kojih je u Osijeku 5 posto. Intenzivna edukacija sastavni je dio suzbijanja, stoga se edukacija provodi i u školama, navodi dr. Dražen Gorjanski iz Udruge za borbu protiv alergijskih bolesti iz Osijeka. »Postigli smo da u školama nastavnici predaju o ambroziji. Američka fondacija za razvoj prošle je godine Subotici darovala kosilice za ambroziju kao i Burkardov aparat kojim se mjeri pelud u zraku. Pomoću njega, ove godine, građani bi trebali svakodnevno biti informirani o prisutnosti peludi u zraku.                                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika