Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sudbina dinosaura zaprijetila Vojvođanima

Može li jedna zemlja imati svijetlu, dobru, naprednu i zdravu budućnost ukoliko je njeno stanovništvo staro? Može li uopće postojati budućnost, ako je broj novorođenih tijekom jedne godine mnogo manji od broja umrlih? Ako pretpostavimo da budućnost jedne zemlje leži u mladima, tada budućnost Vojvodine, sudeći po statističkim podacima, skoro da neće ni postojati. Ova pitanja nisu nova za Vojvodinu, o njima se govori već godinama, pišu se tekstovi u raznim novinama, u svakoj predizbornoj kampanji vojvođanske, ali i ostale stranke obećavaju rad na rješavanju demografskog problema tzv. bijele kuge, ali je i dalje situacija nepromijenjena. Problem bijele kuge svakako je nemoguće riješiti za jedan mandat od četiri godine, ali se bar može početi provoditi neka akcija.
     Pokrajinsko tajništvo za demografiju, obitelj i društvenu skrb o djeci predvođeno Novkom Mojić, potaknuto alarmantnom demografskom slikom Vojvodine, pokrenulo je akciju, a jedan dio te akcije je i suradnja s tiskanim medijima, kako bismo, svi skupa u nekom duljem vremenskom periodu, utjecali da se promijeni sustav vrijednosti, stavova i ponašanja ljudi, što bi dovelo do formiranja pozitivne populacijske klime i začetka reproduktivne svijesti koja bi podrazumijevala prihvaćanje osobne uloge i odgovornosti pojedinca u rješavanju populacijskih problema zajednice u kojoj živi.
»VRSTA KOJA IZUMIRE«: Stanovništvo Vojvodine će se prepoloviti za manje od 70 godina, zaključak je koji je nadležno Pokrajinsko tajništvo izvelo na osnovi demografskih pokazatelja, a prema rezultatima popisa stanovništva iz 2002. godine.
    Od 1989. godine pa do dana današnjeg na teritoriju Vojvodine broj umrlih na godišnjoj razini premašuje broj rođenih, pa je tako u 2003. godini broj rođenih bio 20.381, a broj umrlih 29.741, što znači da je prirodni priraštaj negativan i iznosi umanjenje od 9.360.
    Iz ovih brojki može se izvući zaključak kako postoje dva osnovna problema: jedan je nedovoljno rađanje a drugi starenje stanovništva, stoji u izvješću Pokrajinskog tajništva za demografiju. Početak problema nedovoljnog rađanja počinje se zapažati sredinom prošloga stoljeća, znači u vrijeme potrebno za stasanje čitave jedne generacije. Brojni istraživači uočili su mnoštvo problema ekonomskih, socijalnih, psiholoških, institucionalnih, kulturoloških i drugih čimbenika koji su uzrokovali nedovoljno rađanja. Naime, da bi se osigurala prosta reprodukcija stanovništva Vojvodine, te da bi se razlika između rođenih i umrlih svela na ništicu, svaka žena bi trebala roditi 2 djeteta u svom fertilnom periodu. Za sada je, a sudeći prema podacima iz 2002. godine, razina rađanja oko 30 posto niža od poželjne. Također je zapaženo da je prisutan proces odlaganja rađanja, pa je prosjek kod žena koje prvi puta rađaju 26,9 godina starosti.
    Drugi značajan problem je starenje stanovništva, te je prosječna starost stanovništva u Vojvodini oko 40,5 godina. Problem je u tome, kako su priopćili iz Tajništva, što se starenje stanovništva odvija s vrha starosne piramide, što znači da se udio starih preko 60 godina povećava i čini 21 posto populacije, a udio mladih ispod 20 godina starosti se smanjuje te iznosi 18 posto. Ovaj podatak krije iza sebe mnoštvo problema koji će se ubrzo pojaviti. Naime, ukoliko je populacija stara, kada se broj staračkih domaćinstava povećava, posebice na selu, tada nedostaju aktivni, radno sposobni ljudi, koji stvaraju, gospodare i osiguravaju sredstva za sebe i starije ljude (umirovljenike) sada, ali i za vlastite staračke dane. Problem se razvija dalje u pravcu povećanja stope siromaštva među starima, te se povećava rashod za mirovine i zdravstvo, a smanjuje broj radno sposobnog stanovništva, pojavljuje se niz problema koji se tiču starih ljudi, te će se od društva i države zahtijevati veća skrb o starima.
VAŽNO JE POČETI: Tajništvo za demografiju, obitelj i društvenu skrb o djeci AP Vojvodine je, polazeći od činjenica dobivenih posljednjim popisom, kao i od brojnih demografskih istraživanja, napravilo Plan demografskog razvoja AP Vojvodine s mjerama za njegovo provođenje. Plan je usvojen u Skupštini APV krajem 2004. godine kao strateški dokument. Navedeni demografski podaci iziskuju akciju cijele društvene zajednice, ali, da bi mjere populacijske politike ispunile očekivanja i odgovorile na specifične potrebe, moraju biti dopunjene mjerama lokalne samouprave, zaključuju u Tajništvu.
    U svakom slučaju važno je početi. Napraviti bar neke korake, jer, kako je već rečeno, problem bijele kuge nemoguće je riješiti za nekoliko godina. Netko ga mora početi rješavati, kako bi drugi nastavili tamo gdje se stalo, pa ćemo za koje desetljeće, vjerojatno imati promijenjenu demografsku sliku. Svaki pojedinac bi se trebao zapitati kako može utjecati na promjenu slike, biti optimističan i učiniti nešto u vezi tog pitanja.                                        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika