Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oni ko­ji mr­ze su je­di­na ma­nji­na u Voj­vo­di­ni

NOVI SAD – U Vojvodini postoji samo jedna manjina, a to su oni koji mrze, rekao je prošloga petka predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić tijekom razgovora s predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Vojvodini.
»Naše čvrsto opredjeljenje je da uđemo u Europsku uniju i zato trebamo osigurati europske standarde koji se odnose na ostvarivanje prava nacionalnih manjina u našoj zemlji«, izjavio je Pajtić.
    Kako je priopćilo Pokrajinsko tajništvo za informacije, Pajtić je ocijenio kako je Vojvodina, s pripadnicima različitih nacionalnih zajednica koje žive na ovim prostorima, u stvari Europa u malom.
    Na sastanku je ocijenjeno da su nacionalna vijeća nacionalnih zajednica postala stabilne i značajne institucije, koje predstavljaju neposredne partnere državnim tijelima u rješavanju svih pitanja koja se odnose na prava pripadnika nacionalnih manjina.
    Koordinatorica svih nacionalnih vijeća Ana Tomanova-Makanova istaknula je problem funkcioniranja RTV Novi Sad u redakcijama koje pripremaju programe na jezicima nacionalnih manjina.
  Tim povodom, na sastanku je ponovljen zajednički stav, koji će biti upućen i Vladi Srbije, da se poštuje Zakon o radiodifuziji i prihvati diobna bilanca RTS-a između Radio-televizije Beograd i Radio-televizije Novi Sad.
   Time bi se, kako je ocijenjeno, »stvorili preduvjeti za transformaciju RTV Novi Sad u pokrajinsku radiodifuznu ustanovu, koja bi kao javni servis osiguravala ostvarivanje prava na javno informiranje svih građana Vojvodine i svih nacionalnih zajednica u Vojvodini«.
    Dogovoreno je i da se u suradnji s nacionalnim zajednicama osnuje programsko vijeće koje će zastupati interese pripadnika nacionalnih manjina i razmatrati programsku koncepciju RTV Novi Sad u domeni poštovanja općih programskih standarda, koji se odnose na proizvodnju i emitiranje programa namijenjenih manjinama.                                        C. K.

 

----

 

Vandalizam u Plavni
Cr­kve­na za­sta­va na tlu

PLAVNA – Crkvena zastava, spuštena na pola koplja u znak žalosti zbog smrti Svetoga Oca Pape Ivana Pavla II., istaknuta kraj ulaza u Crkvu Sv. Jakova u Plavni, bila je meta vandala. Na dan sprovoda Svetoga Oca zastava je osvanula na tlu, što su uočili slučajni prolaznici i obavijestili policiju iz Bača. Policija je obavila očevid, a saznajemo da je na tragu počiniteljima.
    Vlč. Stipan Bošnjak, župnik, šokiran ovim vandalsikm aktom, nije se želio obratiti medijima do svršetka istrage. Slobodan Zeljković, tajnik MZ Plavna, ogorčen je ovim aktom: »Ne znam tko još i danas može uraditi nešto ovako? Počinitelji nisu zaslužili niti da ih nazovemo ljudskim imenom. U vrijeme kad bismo već trebali krenuti velikim korakom naprijed, ovakav vandalizam nas vraća deset koraka unazad. Nadam se da će nadležne institucije brzo razriješiti i sankcionirati ovo nedjelo, u interesu svih nas i naših dobrih međunacionalih i međukonfesionalnih odnosa.«                                                                      g

 

-----

 

 Učiteljski fakultet u Somboru otvara tri nova smjera
Mje­sta za bu­duće
od­ga­ja­te­lje i knjižničare

SOMBOR – Učiteljski faluktet u Somboru od iduće školske godine uvest će tri nova smjera – za odgajatelja u domu, za odgajateljicu za djecu s posebnim potrebama i za školskog knjižničara, najavio je dekan toga fakulteta Dragan Soleša.
    On je na konferenciji za novinare u ponedjeljak kazao kako će Učiteljski fakultet u Somboru biti jedini u Srbiji s tim smjerovima, a školske 2005. -2006. godine trogodišnje studije na tim smjerovima moći će upisati 240 studenata.
    Taj Fakultet je do sada imao samo dva smjera – profesor razredne nastave i dizajner medija.
    Najavljeno je i da će od iduće školske godine Učiteljski fakultet organizirati magistarske studije metodike nastave na mađarskom i slovačkom jeziku. Magistarske studije su dosada bile organizirane samo na srpskom jeziku.                                        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika