Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ob­no­va dvo­ra­ne i pri­pre­ma za kon­cer­te

Dobrom voljom donatora u tijeku je renoviranje dvorane u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« u kojoj vježba Folklorni odjel Centra. Radovi koji su u tijeku, obavljaju se putem radne akcije sadašnjih i bivših članova Folklornog odjela, kao i roditelja čija su djeca članovi Folklornog odjela. Radna akcija se odvija po fazama neophodnih radova, kako bi se ostvarili optimalni uvjeti za rad oko dvije stotine članova Folklornog odjela HKC »Bunjevačko kolo«.
    Obnova dvorane započela je 9. travnja i trajat će do 1. svibnja, a kako Folklornom odjelu predstoji 17. travnja godišnji koncert dječjih folklornih grupa u subotičkoj Dvorani sportova, probe se održavaju u Velikoj dvorani Centra.
POPRAVAK U TIJEKU: »Renoviranje dvorane se odvija zahvaljujući prije svega donatorima. Bivši plesač našeg Folklornog odjela Petar Pančić postavlja strop, jer je strop morao biti popravljen. Ranije je prokišnjavao i zbog toga se krunio. Sve radove oko popravke drvenarije, dakle popravke polica, stolica, stolova, vrata, prozora i garderobnih ormara radi Josip Ivković Ivandekić, koji je plesač u Folklornom odjelu, a po struci je stolar. Njemu pomažu i drugi naši plesači koji su stolari po struci, kao što naši članovi pomažu i u ostalim radovima, a uz pomoć roditelja i bivših članova Folklornog odjela ili članova Centra. Na inicijativu Nikole Čokarca firme Elektrolux i In-Commerc iz Subotice pomogle su nabavku gipsanih ploča za strop, dok je Branko Vaci, vlasnik drvare Bane, osigurao drvenu konstrukciju za strop. Drago mi je što su mnogi željeli pomoći Folklornom odjelu Centra i u tijeku radova najljepše mi je što se popravke odvijaju na bazi volonterskog rada, a rezultat toga će napokon biti adekvatan prostor za rad, jer će dvorana, garderobe i sanitarni čvor biti u optimalnom stanju, a to su potrebni uvjeti za rad Folklornog odjela«, kaže Davor Dulić, umjetnički voditelj Folklornog odjela Centra.
VAŽNOST FORMIRANJA ŠKOLE DJEČJEG FOLKLORA: »Dvorana se zbog renoviranja nije mogla upotrebljavati za probe i zbog toga sada probamo u Velikoj dvorani Centra, gdje su se ovih dana održavale i po dvije probe različitih grupa istovremeno, jer se spremamo za godišnji koncert dječjih folklornih grupa, a dan nakon tog koncerta putujemo na međunarodni folklorni festival u Eskišekir u Tursku. Program nastupa je spreman, a nadam se da će publika biti zadovoljna s onim što će vidjeti od dječjeg folklornog stvaralaštva koje se odnosi na pjesmu, ples, glazbu i običaje. Na koncertu će nastupit i prvi folklorni ansambl našeg Centra, a svirat će Tamburaški orkestar pod ravnanjem Marinka Kujundžića i Ivana Piukovića. Djeca se mjesecima pripremaju za ovaj koncert i vjerujem da će publika znati nagraditi njihov trud, a nadam se da će koncert doprinijeti i upisu novih članova u naš Folklorni odjel. Ako se to dogodi, bit ćemo u situaciji napraviti pravu školu dječjeg folklora koja će odgajati vrhunske plesače, svirače i pjevače. Brojnost djece je jako bitna, jer brojnost omogućuje formiranje grupa po uzrastu. To će onda biti fizički, emotivno i duhovno izbalansirane grupe, jer će grupe činiti djeca koja imaju slične ili iste mogućnosti za određenu vrstu rada u tim grupama, a generacijska približnost doprinosi ostvarivanju kompaktnosti grupe. Veoma je važno profiliranje grupa i tada se djeci može obratiti maksimalna pažnja«, kaže Dulić.
PORUKA PLESA I PJESME: Rad umjetničkog voditelja Davora Dulića s grupama Folklornog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, karakterizira i obraćanje pažnje na kvalitetu pjevanja, jer pjevanje nije propratni, nego je sastavni element u predstavljanju folklorne tradicije.
    »Dobio sam već mnogo pohvala da prvi folklorni ansambl našeg Centra pjeva kao Ansambl Lado iz Zagreba. To je ipak veoma visok standard pjevanja koji mi ne možemo doseći, jer u Ansamblu Lado pjevaju educirani pjevači koji su profesionalci. Ne želimo imitirati Ansambl Lado, ali želimo dostići što viši standard pjevanja, a zna se da su bunjevački Hrvati oduvijek dobro pjevali. Pjevanje je izraz emocije, ton je emotivna ljepota, dok je ples vizualna ljepota. U našem radu inspiracija nam je folklorna građa, ali tu građu ne nastojimo autentično prekopirati, a to je praktično i nemoguće, nego nastojimo našim radom prenijeti duh, atmosferu i suštinu mentaliteta i identiteta koju sadrži folklorna građa. Naš rad se i tretira kao obrađeni folklor i to plesački, pjevački i glazbeno, a spojem tih elemenata želimo istaći poruku plesa i pjesma, jer ta poruka izražava naš kulturološki identitet«, kaže Davor Dulić izražavajući uvjerenje da će publika na godišnjem koncertu dječjih folklornih grupa podržati mladost i perspektivu Folklornog odjela Centra »Bunjevačko kolo«.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika