Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

U Ljutovu IX. Festival amaterskog teatra

Dramska sekcija HKUD-a »Ljutovo« iz Ljutova i ove godine organizira manifestaciju »Festival amaterskog teatra« koja će se održati u Domu kulture u Ljutovu, kao i u istoimenom prostoru u Tavankutu. Prvog dana 15. travnja s početkom u 19 i 30 sati u Domu kulture u Ljutovu nastupit će dječja dramska sekcija HKUD »Ljutovo« s predstavom »Veliki glumac«. Naredne večeri s početkom u 20 i 30 sati u Domu kulture u Tavankutu predstavit će se Filmsko-kazališna udruga »Lipa« iz mjesta Orašje (Republika Bosna i Hercegovina) s predstavom »Hamlet iz sela Mrduša Donja«. U nedjelju 17. travnja u Domu kulture u Ljutovu s početkom u 20 i 30 sati možete pogledati predstavu »Ča Grgine huncutarije« koju će izvesti članovi HKUD »Ljutovo«. Posljednja predstava u okviru manifestacije – gostovanje KUDH »Šokadija« iz Sonte s komadom »Novi knez nije knez« održat će se 23. travnja u Domu kulture u Ljutovu s početkom u 20 i 30.

Uskršnji koncert u subotičkoj bazilici
sv. Terezije Avilske

Večeras, 15. travnja u bazilici sv. Terezije Avilske s početkom u 19 sati katedralni zbor »Albe Vidaković« održati će svoj tradicionalni Uskršnji koncert. Zborom će ravnati s. Mirjam Pandžić.

Koncert »100 rumskih tamburaša«

Povodom 86. godina svog postojanja, HKPD »Matija Gubec« iz Rume, održat će 16. travnja s početkom u 20 sati u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi, koncert pod nazivom »100 rumskih tamburaša«. Koncert je posvećen dugogodišnjem predsjedniku Društva, pokojnom Mihajlu – Miši Kunu.

Velika folklorna manifestacija u nedjelju

Godišnji koncert dječjih folklornih ansambala Folklornog odjela HKC »Bunjevačko kolo« održat će se u nedjelju 17. travnja u subotičkoj Dvorani sportova s početkom od 19 i 30 sati. Kao gosti, na koncertu će nastupiti i prvi folklorni ansambl Centra.

Predstavljanje slikovnice za djecu

U srijedu 20. travnja u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« s početkom u 18 sati, održat će se predstavljanje slikovnice »Pripovitke za laku noć«, rađene na osnovu narodnih bajki koje je zapisao sakupljač Balint Vujkov, a koju je ilustrirala Cecilija Miler.

Predstava HNK-a
»Osam žena« u Subotici

U subotu 16. travnja na sceni Jadran subotičkog Narodnog kazališta gostuje HNK iz Osijeka s predstavom »Osam žena«, autora Roberta Thomasa, a u režiji Aide Bukvić. Početak predstave je u 19 i 30 sati.

Somborska promocija knjige
»Neonski zavrtanj«

Promocija nedavno objavljene knjige subotičkog književnika Zvonka Sarića »Neonski zavrtanj« bit će održana u četvrtak 21. travnja u dvorani HKUD-a »Vladimir Nazor« u Somboru s početkom u 20 sati. Organizatorica ove književne večeri je Marija Šeremešić, a o knjizi će govoriti književnik Milovan Miković i ravnateljica Hrvatske čitaonice iz Subotice Katarina Čeliković.

Uspjesi HKPD »Tomislav« iz Golubinaca

Ako bi se ocjenjivali nastupi Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva »Tomislav’« iz Golubinaca na proljetnim susretima Općine Stara Pazova, moglo bi se reći da je ovo najava uspješne godine. Društvo je nastupilo na smotri folklora za djecu u Novim Banovcima i pobralo simpatije, jer je nastupilo vjerojatno sa najmlađim sastavom. Društvo je zauzelo strategiju stvaranja svog vlastitog kadra za obuku mladih po sekcijama. Tako su najmlađu skupinu folklora veoma dobro pripremile Marina Žarković i Mirjana Dućak, obije članice (malo) starijeg uzrasta. Na smotri recitatora Anita Kovačević uspjela se na zonskom takmičenju plasirati dalje na pokrajinsko, recitirajući na hrvatskom jeziku. To je veliki uspjeh za nju, a također i za HKPD »Tomislav« jer to je prvi puta da Društvo ima predstavnika na takmičenju na toj razini.
    Postoji želja vjerojatno kod svih hrvatskih udruga u Srijemu za stručnijom edukacijom budućih koreografa, kao i onih koji rukovode rad drugih odjela. Do rješenja udruge nisu u mogućnosti doći same, potrebna im je pomoć u organiziranju tečajeva i seminara u raznim oblastima (folklora, drame, jezika, povijesti i dr.) i tu mogu pomoći samo institucije (HNV, HMI, Ministarstvo Kulture RH), kroz sistemsko obučavanje budućih voditelja odjela po kulturnim udrugama.
I. R.

»Dukat« se zahuktava

Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo »Dukat« Vajska-Bođani obilježilo je Uskrs postavkom dviju izložbi. Izložena su šarena jaja, uskršnji kruhovi, starinska jela vezana za Uskrs, kao i rukotvorine vrijednih vaištanskih kućanica. U drugoj postavci izložene su skulpture od drveta autora Petra Uzurova-Bođanskog, na temu muke Isusove. Za sv. Jurja, seoskog zaštitnika, pučki rečeno »kirbaj«, »Dukat« uvježbava pjevanu svetu misu, koju će predvoditi vlč. Josip Kujundžić. Pripreme pjevačkog zbora vodi Marija Ihas.

I. A.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika